Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Nutidstestet vecka 36 – har du hängt med?

Ett val, ett slott och ett rekord. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Världen. Drottning Elizabeth II satt på tronen i 70 år och sju månader fram till sin död i torsdags. Vem efterträdde hon som brittisk monark i februari 1952?

Nästa fråga

2 av 10

Världen. Liz Truss tar över efter Boris Johnson som ledare för Konservativa partiet i Storbritannien. På 1990-talet var hon aktiv i ett annat parti. Vilket?

Nästa fråga

3 av 10

Världen. Den formella utnämningen av en premiärminister i Storbritannien sker vanligtvis på Buckingham Palace. Men drottning Elizabeth tog i tisdags emot Liz Truss på sitt slott. Vilket?

Nästa fråga

4 av 10

Politik. Sedan valet 2018 har det skett fyra regeringsbildningar i Sverige – rekordmånga. Vilket år ändrades mandatperioden från tre till fyra år?

Nästa fråga

5 av 10

Friidrott. I 46 år fick Anders Gärderud behålla sitt svenska rekord på 5 000 meter löpning. Vem sprang nyligen på den nya rekordtiden 13.01,7?

Nästa fråga

6 av 10

Dryck. Absolut Vodka är en svensk exportsuccé och försäljningen ökade med 19 procent under det gångna räkenskapsåret. Vilket bolag äger det tidigare statligt ägda Absolut Vodka?

Nästa fråga

7 av 10

Film. Danske regissören Lars von Trier är aktuell med ”Riket exodus” under denna filmfestival som arrangerats sedan 90 år tillbaka. I vilken stad?

Nästa fråga

8 av 10

Hälsa. Folkhälsomyndigheten har nu lagt till en rekommendation om att gravida ska vaccinera sig för att skydda det nyfödda barnet. Mot vad?

Nästa fråga

9 av 10

Musik. Festlåten ”Kan inte gå” är sommarens mest spelade svenska låt på Spotify. Vad heter Falukvartetten som gjort låten?

Nästa fråga

10 av 10

Tennis. Norge är inte bara bra på skidor. Nu kan de lira tennis också. Vad heter den 23-åriga spelaren som just nu tillhör de allra bästa i världen?

Du har svarat på 0 av 10 frågor