Hoppa till innehållet

Nutidstestet vecka 37 – har du hängt med?

En politisk pionjär, en filmbjässe och en ny statsminister. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.
DN Text

1 av 10

Natur. Elledningar i Skåne ska plastas in för att skydda Europas största uggleart från förödande stötar. Vilken är ugglan?

Nästa fråga

2 av 10

Politik. Vem blir Norges nya statsminister efter Høyres Erna Solberg som förlorade valet till stortinget?

Nästa fråga

3 av 10

Teater. Fredrik Backmans bok ”Britt-Marie var här” har gjorts till pjäs av Eva Dahlman. Vem gör alla roller i föreställningen på Stadsteatern?

Nästa fråga

4 av 10

Världen. Detta lands utrikesminister, Ahmed bin Mubarak, besökte i veckan Sverige för att vädja om hjälp för att få slut på det utdragna kriget. Vilket är landet?

Nästa fråga

5 av 10

Litteratur. Vilken krönikör ger nu i bokform ut ”Samlad värk. Texter 1996-2021”?

Nästa fråga

6 av 10

Politik. För 100 år sedan fick kvinnor för första gången rösta i ett svenskt riksdagsval. Vem blev första kvinnliga riksdagsledamot, i första kammaren?

Nästa fråga

7 av 10

Kyrkoval. Den 19 september är det kyrkoval i Sverige. I det senaste valet 2017 var röstdeltagandet, i procent, det största sedan 1934. Hur stort då?

Nästa fråga

8 av 10

Avtackning. Stefan Löfven ska gå på konsert när han slutat som statsminister. En avskedspresent från Ulf Kristersson (M) vid Löfvens sista partiledardebatt den 15 september. Vilken konsert?

Nästa fråga

9 av 10

Film. En svensk skådespelare fick sitta åtta timmar per dag i sminket för att spela en 300 kilo tung superskurk i storfilmen ”Dune”. Vem är han?

Nästa fråga

10 av 10

Sport. Detta klassikerlag med 13 SM-guld är nederlagstippat i år, men vann oväntat premiärmatchen i ishockeyns SHL mot Frölunda. Vilket är laget?

Du har svarat på 0 av 10 frågor