Hoppa till innehållet

Nutidstestet vecka 40 – har du hängt med?

Nobelpris, livslängd och en avgående president. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.
DN Text

1 av 10

Litteratur. Abdulrazak Gurnah får årets Nobelpris i litteratur och bryter den västerländska dominansen. Vilket land har flest pristagare (15) genom tiderna i litteratur? 

Nästa fråga

2 av 10

Medicin. En av de två Nobelpristagarna i medicin, David Julius, intresserade sig för just denna frukt i sin forskning om hur vi kan uppfatta smärta, hetta och kyla. Vilken?

Nästa fråga

3 av 10

Livslängd. Filipstad och Åsele är de svenska kommuner med kortast förväntad livslängd för män respektive kvinnor, enligt SCB. I vilken kommun lever invånarna längst bland båda könen?

Nästa fråga

4 av 10

Arbete. Omkring en miljon britter har fått ett brev där de uppmanas att återvända till detta yrke, på grund av den stora bristen på arbetskraft. Vilka är det som efterfrågas?

Nästa fråga

5 av 10

Världen. Han har kallats för dåre av påven och för idiot av den tidigare FN-chefen Ban Ki-Moon. Nu har Filippinernas president meddelat att han lämnar politiken. Vad heter han?

Nästa fråga

6 av 10

Val. Ministaten Qatar har för första gången genomfört ett rikstäckande val, till parlamentet. Hur många procent av landets 2,9 miljoner invånare är qatariska medborgare?

Nästa fråga

7 av 10

Konst. Konstnären Lars Vilks omkom på söndagen i en bilolycka. Vad heter hans kontroversiella konstverk – gjort av drivved – som sedan 1980 står i Kullabergs naturreservat i Skåne?

Nästa fråga

8 av 10

Litteratur. Vem har släppt boken ”Lesbiska ligan. En sann kriminalhistoria”, den andra delen i en trilogi?

Nästa fråga

9 av 10

Ekonomi. Volvo Cars ska noteras på Stockholmsbörsen och tippas bli en ny folkaktie. Ett elbilsföretag som ägs till hälften av Volvo ska också börsnoteras, i USA. Vilket?

Nästa fråga

10 av 10

Fotboll. 40-åringen Zlatan Ibrahimovic har utanför fotbollen varit involverad i klädmärken, spelbolag, vitamindrycker och padelhallar. Han är också hedersmedlem i ett lag. Vilket?

Du har svarat på 0 av 10 frågor