Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Nutidstestet vecka 45 – har du hängt med?

En budget, en schlagerdänga och ett val. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Politik. Den nya regeringen har presenterat sin första budget. Vilken är den enskilt största satsningen (6,7 miljarder kronor)?

Nästa fråga

2 av 10

Världen. I mellanårsvalet i USA får delstaterna representanter i kongressen efter folkmängd. Vilken delstat har störst befolkning?

Nästa fråga

3 av 10

Natur. Stölder av ved och otillåten eldning har varit ett problem i denna nationalpark som drabbades av en stor brand 1999. Vad heter nationalparken?

Nästa fråga

4 av 10

Klimatet. Under stormötet i Sharm el-Sheikh i Egypten höjs kraven på att de rika länderna måste betala mer för att de orsakat klimatkrisen. Vilket land i världen har historiskt släppt ut mest fossil koldioxid per invånare?

Nästa fråga

5 av 10

Ekonomi. ”Techfrossa” råder på börsen där företag som Twitter, Tesla och Meta rasat kraftigt under 2022. Vad är det tidigare namnet på Meta som nu ska göra stora personalnedskärningar?

Nästa fråga

6 av 10

Sociala medier. Apropå Twitter så är det många som flyr till en annan liknande social plattform efter Elon Musks övertagande. Vad heter den?

Nästa fråga

7 av 10

Litteratur. Efter David Lagercrantz har denna författare tagit över stafettpinnen i Stieg Larssons ”Millennium”-serie. Vad heter hon?

Nästa fråga

8 av 10

Världen. Ett fredsavtal har slutits efter ett blodigt inbördeskrig som uppskattas ha krävt omkring en halv miljon dödsoffer. Kriget bröt ut i delstaten Tigray. I vilket land?

Nästa fråga

9 av 10

Musik. Claes-Göran Hederström, som vann Melodifestivalen 1968, har avlidit. Hans vinnarlåt blev en riktig schlagerdänga. Vad heter låten?

Nästa fråga

10 av 10

Sport. Hela centrallagret för Vasaloppet brann upp i veckan i Mora. Men nu lovar arrangörerna att skidklassikern blir av – med blåbärssoppa. När kördes det första Vasaloppet?

Du har svarat på 0 av 10 frågor