Hoppa till innehållet

Nutidstestet vecka 47 – har du hängt med?

Hängde du med i veckan? DN:s Mia Tottmar frågar om helgfirande, litteraturpris och ett blodigt inbördeskrig.

1 av 10

Politik. I onsdags valde riksdagen Magdalena Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister, men hon avgick sju timmar senare sedan MP hoppat av regeringen. Nordens första kvinnliga statsminister valdes långt tidigare, 1981. Vad heter hon?

Nästa fråga

2 av 10

Covid-19 Socialminister Lena Hallengren meddelade i veckan att en stor del av svenskarna ska få en tredje dos vaccin. I vilket åldersspann gäller erbjudandet?

Nästa fråga

3 av 10

Utrikes. Tusentals tigreaner har fängslats i ett land i Östafrika där ett inbördeskrig har pågått i ett år. Vilket är landet?

Nästa fråga

4 av 10

Sport VM i en racketsport pågår i Houston, USA. Inledningen av turneringen gick bra för de svenska herrarna. Vilken är sporten?

Nästa fråga

5 av 10

Litteratur. ”Eufori” belönades med Augustpriset för årets skönlitterära bok. Vem är författaren?

Nästa fråga

6 av 10

Näringsliv Ett stort möbelföretag ska fasa ut ett ämne i sitt sortiment. Vilket ämne?

Nästa fråga

7 av 10

Film. ”Världens värsta människa” av Joachim Trier fick högsta betyg – en femma – av DN:s Helena Lindblad. Vilket språk talas i filmen?

Nästa fråga

8 av 10

Kungligt. Hon är 95 år och har varit regerande drottning sedan 1952. I helgen deltog hon i sina yngsta barnbarnsbarns dop. Vad heter hon?

Nästa fråga

9 av 10

Utrikes. Tyskland ska få en ny regering. Socialdemokratiska SPD, miljöpartiet De gröna och marknadsliberala FDP har enats om ett politiskt program. Vem väntas efterträda Angela Merkel som förbundskansler?

Nästa fråga

10 av 10

Helger. I USA firas Thanksgiving, i huvudsak en familjehelg med kalkon på bordet. Vad brukar beskrivas som ursprunget till firandet?

Du har svarat på 0 av 10 frågor