Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Nutidstestet vecka 48 – har du hängt med?

En bock, en armé och en klassiker. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Världen. EU-kommissionen föreslår att cirka 80 miljarder kronor i regionalstöd till ett av medlemsländerna ska frysas. Vilket är landet, som anses blockera gemensamma beslut inom unionen?

Nästa fråga

2 av 10

Sverige. Med hjälp av ballistisk teknik anser sig ett finländskt forskarteam kunna konstatera att Karl XII dödades av norska trupper i Halden. Vilket år sköts den svenske kungen?

Nästa fråga

3 av 10

Jultradition. När brinner bocken? Det är den ständiga frågan i Gävle i juletid. Hur många gånger under 56 år har Gävlebocken klarat sig från att brännas ned eller skadas?

Nästa fråga

4 av 10

Världen. Jevgenij Prigozjin, eller ”Putins kock”, nämns allt mer som efterträdare till president Vladimir Putin. Vad heter den ökända ryska privatarmé som han har grundat?

Nästa fråga

5 av 10

Världen. Gammalsvenskby har stått i händelsernas centrum den senaste tiden. I vilket land ligger orten med några hundra invånare?

Nästa fråga

6 av 10

Energi. Sverige behöver importera mer el i vinter. Under ett normalår, hur mycket tid under ett år behöver Sverige importera el enligt DN:s granskning?

Nästa fråga

7 av 10

Natur. Beståndet av ett kräftdjur vid Antarktis hotas på grund av klimatförändringar och hårt fisketryck. Vad heter det räk­liknande djuret som bidrar till att fånga in koldioxid?

Nästa fråga

8 av 10

Litteratur. Rolig och kaxig. Det tycker DN:s recensent om barnboken ”Frasse och den magiska brygden”. Vilken känd artist har skrivit den tillsammans med sin son?

Nästa fråga

9 av 10

Musik. Radio­klassikern ”Svensktoppen” fyller 60 i år. Kent Finell och Ulf Elfving har lett programmet under längst tid. Vem är programledare nu?

Nästa fråga

10 av 10

Fotbolls-VM. Qatar tog noll poäng i fotbolls-VM på hemmaplan, precis som ett av värdländerna för nästa VM 2026. Vilket?

Du har svarat på 0 av 10 frågor

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!