Hoppa till innehållet

Nutidstestet vecka 48 – har du hängt med?

En ny minister, en pingissensation och en ny virusvariant. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Politik. Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson presenterade nio nya namn som ministrar vid regeringsbildningen. Vem är ny näringsminister?

Nästa fråga

2 av 10

Teknik. Efter mer än 25 års planering och förseningar är James Webb nu redo att tas i bruk. Vad är James Webb?

Nästa fråga

3 av 10

Världen. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möter sin amerikanske kollega under OSSE-mötet i Stockholm. Vad heter USA:s utrikesminister?

Nästa fråga

4 av 10

Barnomsorg. 1973 fanns det 93 förlossningskliniker i Sverige på omkring 109 000 nyfödda barn. Nu finns det 44 kliniker. Hur många barn föds det, ungefär, på ett år i Sverige?

Nästa fråga

5 av 10

Sport. Det blev svenskt VM-guld i dubbel i bordtennis och i singelspelet tog 19-årige Truls Möregårdh sensationellt VM-silver. I vilken svensk klubb hör han hemma?

Nästa fråga

6 av 10

Film. ”A-ha: The movie”, filmen om det norska succébandet har haft svensk premiär. Samtidigt skriver författaren Pernilla Oljelund manus till en film om ett svenskt popband. Vilket är bandet?

Nästa fråga

7 av 10

Energi. Elpriset var i måndags det högsta i Sverige på elva år. Var ligger landets enda oljeeldade verk som nu satts i beredskapsläge på grund av kylan och den ansträngda kapaciteten i elnätet?

Nästa fråga

8 av 10

Covid-19 Omkring 70 länder har stoppat flygresor till och från Sydafrika där den nya virusvarianten omikron upptäcktes. Vilket land har uppgett att varianten fanns där en vecka innan rapporterna från Sydafrika kom?

Nästa fråga

9 av 10

Vintersport. Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Hanna Öberg vann alla när världscupen i skidor och skidskytte inleddes i helgen. Även i premiärtävlingen i skicross blev det svensk seger. Vem vann?

Nästa fråga

10 av 10

Musik. Mannen som bland annat skrev sångtexter till ”West side story” och musiken till ”Sweeney Todd” har avlidit. Vad hette han?

Du har svarat på 0 av 10 frågor