Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Nutidstestet vecka 51

Hänger du med? DN:s Mia Tottmar ställer frågor om döda apor, geoglyfer och VM-guld.

1 av 10

Djur. Fyra schimpanser sköts ihjäl under ett rymningsförsök i Furuviksparken. Var ligger parken?

Nästa fråga

2 av 10

Ekonomi. Parterna inom industrin har växlat sina krav inför 2023 års avtalsrörelse, de sätter det så kallade märket för resten av arbetsmarknaden. Facken kräver 4,4 procents lönehöjning, vad är arbetsgivarnas bud?

Nästa fråga

3 av 10

Ukraina. I onsdags reste president Zelenskyj utomlands för första gången sedan kriget började. Vart reste han?

Nästa fråga

4 av 10

Natur. Ett hotat nordiskt djur slog rekord i nya kullar i år. De vuxna individerna beräknas vara drygt 550 stycken. Vilket är djuret?

Nästa fråga

5 av 10

Sport. Argentina slog Frankrike i finalen i fotbolls-VM. Landet har tagit VM-guld två gånger tidigare. Vilka år?

Nästa fråga

6 av 10

Arbetsmarknad. Hundratals thailändare kan ha utsatts för tvångsarbete i svenska skogar. Nu har både svenska och thailändska myndigheter engagerat sig i frågan. Vilket arbete utförde de?

Nästa fråga

7 av 10

Klimatet. Afrikas horn har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Enligt Världsnaturfonden riskerar en hel generation av ett djur, nu levande individer beräknas till totalt 400 000, att gå förlorad. Vilket är djuret?

Nästa fråga

8 av 10

Kultur. Sveriges konst- och designmuseum, som ligger på Blasieholmen i Stockholm, tvingas spara och bland annat stänga på tisdagar. Vad heter museet?

Nästa fråga

9 av 10

Sport. På annandag jul inleds junior-VM i Kanada. Sverige har sedan tidigare två guldmedaljer. Vilken är sporten?

Nästa fråga

10 av 10

Konst. På Nascaslätten har forskare funnit 168 hittills okända och minst 2 000 år gamla konstverk, så kallade geoglyfer. I vilket land gjordes fynden?

Du har svarat på 0 av 10 frågor

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!