Hoppa till innehållet

Nutidstestet vecka 9 – har du hängt med?

En flyktingström, en bortskänkt guldmedalj och ett skenande guldpris. DN:s Rickard Persson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser.

1 av 10

Sport. Dubble olympiske skridskomästaren Nils van der Poel skänker en av sina två guldmedaljer till den svenske bokförläggare som är fängslad i Kina. Vad heter han?

Nästa fråga

2 av 10

Världen. 141 av FN:s 193 medlemsländer röstade i generalförsamlingen för ett tillbakadragande av Rysslands trupper i Ukraina. Ryssland, Belarus, Syrien och Nordkorea, samt ytterligare ett land röstade emot. Vilket är landet?

Nästa fråga

3 av 10

Världen. Nästan en miljon ukrainare är på flykt enligt FN. Ukraina har landgräns till sju nationer. Vilket av följande länder är inte ett grannland?

Nästa fråga

4 av 10

Musik. Ryssland har uteslutits från en rad idrotts- och kulturevenemang, däribland Eurovision. I vilket land går finalen i år?

Nästa fråga

5 av 10

Ekonomi. Företaget Northvolt ska öppna en fabrik i ett nyligen nedlagt pappersbruk. I vilken stad?

Nästa fråga

6 av 10

Litteratur. Eva Franchell har skrivit biografin ”En människa kan mördas men inte idéer” om Anna Lindh, som spåddes bli socialdemokratins framtid. Vilken post hade Lindh mellan 1998 och 2003?

Nästa fråga

7 av 10

Teater. Den självbiografiska romanen ”Kris” har blivit teaterpjäs i regi av Maja Salomonsson. Vem skrev romanen?

Nästa fråga

8 av 10

Ekonomi. Guldpriset var i slutet av förra veckan det högsta genom tiderna, vilket bland annat förklaras av oron i omvärlden. Vad var priset för ett gram guld?

Nästa fråga

9 av 10

Världen. Nusantara. Det är namnet på Indonesiens nya och mer hållbara huvudstad som ska byggas på Borneo. Vad heter den nuvarande huvudstaden?

Nästa fråga

10 av 10

Sport. Denna skidåkare har totalt tagit fem medaljer i Paralympics och siktar på fler i Peking där spelen inleds på fredagen. Vad heter skidåkaren?

Du har svarat på 0 av 10 frågor