Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Quiz | Ur historien

DN:s historiska quiz: Vad innehöll Vin Mariani?

Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa dig själv: Vad minns du av tiden som gått?

Svårighetsgrad: Svårt

Quiz: Magnus Västerbro

Foto: AP/TT

Fråga 1 av 9

Suezkanalen, som förbinder Röda havet och Medelhavet och gör det möjligt för fartyg att färdas mellan Asien och Europa utan att behöva segla runt Afrika, tog tio år att bygga. När stod den epokgörande kanalen färdig?

Fråga 2 av 9

Vin Mariani, som skapades på 1860-talet och lanserades som en hälsodryck, blev snabbt mycket populär. Drycken bestod av en blandning av Bordeauxvin och ett narkotiskt ämne – vilket?


Fråga 3 av 9

Vad var den så kallade Håtunaleken, som ska ha ägt rum år 1306?


Fråga 4 av 9

De så kallade olmekerna var ett viktigt kulturfolk i det som i dag kallas Amerika, och tros ha utvecklat kontinentens första skriftspråk. Under närmare tusen år, från 1400-400 f Kr, dominerade de ett område som numera ungefär motsvaras av – vilken nation?

Fråga 5 av 9

Varifrån kommer ursprungligen ordet bojkott – det vill säga organiserad vägran att ha samröre med en viss person eller i påverkanssyfte, som definitionen lyder?


Fråga 6 av 9

Den amerikanska popstjärnan Madonna började sin karriär som trummis i ett band som hade samma namn som en känd 1980-talsfilm. Vilken?


Fråga 7 av 9

Garum var populärt i det antika romerska köket. Vad var det?

Fråga 8 av 9

Helena Ulfsdotter Snakenborg var en svensk adelsdam som redan som ung lämnade landet och under lång tid var hovdam hos en av sin tids mäktigaste regenter. Vilken?


Fråga 9 av 9

Berättelsesamlingen som kallas Mabinogion, baserad på muntliga traditioner och ursprungligen nedtecknad på 1300-talet, har djupt påverkat senare europeisk litteratur, inte minst inom fantasytraditionen. Från vilket område kom texterna ursprungligen?

Har du sett ett fel eller vill du ge ett förslag? Mejla quizredaktionen