Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om midsommardryck?

Femton kluckande frågor om snaps, öl och vin i ett lagom klurigt midsommarquiz, signerat Alf Tumble.

1 av 15

Åhus akvavit botanisk special kostade 2.990 kronor vid lansering 2019, och lär vara den dyraste snapsen som lanserats i Sverige. Vilken exklusiv ingrediens innehåller den?

Nästa fråga

2 av 15

Till midsommaraftons jordgubbar med grädde finns en lysande vinkombo. Vad heter detta halvsöta, fläderdoftande och lätt mousserande vin med låg alkohol?

Nästa fråga

3 av 15

”Skära, skära havre” är en klassisk sånglek runt midsommarstången, men vilket sädesslag är vanligast när man brygger öl?

Nästa fråga

4 av 15

På midsommarafton ska det dansas, helst tills solen går upp, för de som orkar. Vilket av följande val innehåller mest energi?

Nästa fråga

5 av 15

Att samla sju eller nio sorters blommor och lägga under kudden är en tradition som lever kvar. Vilket rosendoftande vin passar otippat bra till sillen?

Nästa fråga

6 av 15

Midsommar är föga förvånande den största ölhelgen i Sverige. Då dricker vi, till skillnad mot på julen, mest ljusa ölsorter, framför allt ljus lager. Vilken kategori tillhör ljus lager?

Nästa fråga

7 av 15

Vädret är ofta avgörande för hur lyckat midsommarfirandet blir. Midsommarafton 1987 var den kallaste hittills i Stockholm, då uppmättes en maxtemperatur på 11 grader. Vid vilken temperatur bör du servera snapsen för att lyfta smaken?

Nästa fråga

8 av 15

Akvavit är den mest kända sorten av skandinaviskt brännvin och måste innehålla en eller två av följande kryddor. Vilka?

Nästa fråga

9 av 15

De olika snapsarna har döpts efter ordningen de dricks. Nu för tiden dricks ofta bara de två första, ”helan” och ”halvan”, men vad kallas snaps nummer 13 och 14?

Nästa fråga

10 av 15

Midsommarfirandet har blivit en mix av nya och gamla traditioner. Till de nya hör att många väljer alkoholfria alternativ. Vilken dryck har smakmässigt lyckats bäst med att imitera originalet?

Nästa fråga

11 av 15

Svenska drycker blir allt bättre och har fått bättre lokal spridning på Systembolaget. Förra årets svenska viner sålde slut fort. I vilket landskap finns flest svenska vingårdar?

Nästa fråga

12 av 15

Sillunch, dans runt stången och grillkväll är ett vanligt upplägg för midsommarfirande. De röda vinerna fungerar bäst ihop med grillat. Vissa blå druvor lämpar sig bättre för att göra grillvin på då vinerna blir fruktiga, fylliga och inte alltför sträva. Vilken druva passa in på beskrivningen?

Nästa fråga

13 av 15

För de flesta är maträtten som förkortas S.O.S. det viktigaste på midsommarbordet. Vad står förkortningen för?

Nästa fråga

14 av 15

”Små grodorna” är en relativt ny och populär svensk midsommarlek. Populära är även vinerna från Frog’s Leap. Var görs de?

Nästa fråga

15 av 15

Färskpotatis är ett måste för många till midsommar. Viken vintyp sitter som en smäck till smörslungad färskpotatis med dill och ett stänk citron?

Du har svarat på 0 av 15 frågor