Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

5 varma resmål i vinter

Strandliv på Copacabana i Brasilien. Hit går man för att visa upp sig, ofta i senaste nytt på strandmodefronten.
Strandliv på Copacabana i Brasilien. Hit går man för att visa upp sig, ofta i senaste nytt på strandmodefronten. Other: Shutterstock

Sol och värme kommer att saknas en tid framöver på den här breddgraden. Här är fem solsäkra destinationer för den som vill ta en paus från kylan.

På ön Isla de Holbox i Mexiko väntar gator täckta med sand, inga bilar – och rosa flamingos.
På ön Isla de Holbox i Mexiko väntar gator täckta med sand, inga bilar – och rosa flamingos. Foto: Shutterstock

1. Isla de Holbox, Mexiko

Bilfritt med lugnt tempo

Lugnt tempo, nästan öde stränder, rosa flamingos, pelikaner och solnedgångar.

Det finns bara en sömnig stad på Isla de Holbox som lever upp på kvällarna då hungriga turister beger sig till fisk- och skaldjursrestaurangerna. Musik strömmar ut från barerna och kombinationen av hippa ställen och genuina hål-i-väggen bidrar till atmosfären.

För den som ogillar trafik passar Holbox. Här är alla gator av sand och de enda motorfordon som far fram är ljudlösa golfbilar och en och annan moppe. Charterhotellen ligger alldeles vid den långgrunda sandstranden och man kan promenera till öns centrum.

Missa inte: Öns specialitet – pizza med langust, serveras bland annat på pizzeria Edelyn.


Hoi An i östra Vietnam bjuder kultur- och matupplevelser.
Hoi An i östra Vietnam bjuder kultur- och matupplevelser. Foto: Shutterstock

2. Hoi An, Vietnam

Kultur- och badsemester i ett

Hoi An på Vietnams östkust är sydostasiens äldsta stad och har dessutom bra stränder. Staden är berömd för alla sina skräddare – över 300. Gamla stan är med på Unesco:s världsarvslista, här finns kinesiska tempel, en japansk bro, franska kolonialhus och kanaler.

Det vietnamesiska köket är intressant och i Hoi An finns det gott om restauranger värda att besöka, till exempel Aubergine49, en mix av vietnamesisk och europeisk mat och Tam Tam Café som serverar vietnamesisk mat samt arrangerar matlagningskurser.

De bästa stränderna är Cua Dai Beach, An Bang Beach och de på Cham Island, i bukten utanför staden.

Missa inte: Nattmarknaden där man kan köpa bland annat silkeslampor, smycken, kläder, väskor och mat.


Tsavos i Kenya är en av världens största nationalparker och hyser de flesta av Afrikas däggdjur, till exempel giraffer.
Tsavos i Kenya är en av världens största nationalparker och hyser de flesta av Afrikas däggdjur, till exempel giraffer. Foto: Shutterstock

3. Kenya

Safari och myllrande marknader

Kenya med sina kritvita stränder, turkosa hav och enorma djurliv passar för en kombinationsresa. Kanske åker man på safari första veckan och avslutar med en vecka på stranden.

Man kan också bo på hotell vid kusten utanför Mombasa, som Bamburi, Malindi och Diani Beach, och ta en kortare safariutflykt på två till fyra dagar. Vissa safariturer är särskilt anpassade för barnfamiljer.

Tsavos nationalpark ligger inte alltför långt från Mombasa, är en av världens största och hyser de allra flesta av Afrikas välkända däggdjur.

Missa inte: En sightseeingtur inne i Mombasa bland myllrande basarer och kryddoftande marknader.


Strandliv på Copacabana i Brasilien. Hit går man för att visa upp sig, ofta i senaste nytt på strandmodefronten.
Strandliv på Copacabana i Brasilien. Hit går man för att visa upp sig, ofta i senaste nytt på strandmodefronten. Foto: Shutterstock

4. Rio de Janeiro, Brasilien

Världsberömda stränder

Rio de Janeiros långa sandstränder i Ipanema och Copacabana är världsberömda. Här samlas varje år uppemot två miljoner människor på nyårsafton för att titta på fyrverkerierna.

Stränderna är uppdelade i numrerade sektorer som lockar olika grupper av människor, men de är öppna för alla. Stranden Praia do Leme mellan klipporna och hotellet Windsor Atlantico är den första delen av Copacabana. Den lockar familjer och par som vill undvika det värsta ståhejet.

Ipanema är ett av Rios dyraste område och stranden är populär bland surfare.

Längtar man efter ännu mer lugn och ro, så klättra ner för bergen till Joatingastranden, en liten pärla med en del surfare men inte så många andra.

Missa inte: Utsikten från toppen av Corcovado, det 700 meter höga berget där kristusstatyn, Cristo Redentor, breder ut sina armar. Tåget upp till toppen tar cirka 20 minuter.


Saraswati-templet i Ubud i Indonesien, med sina lotusdammar.
Saraswati-templet i Ubud i Indonesien, med sina lotusdammar. Foto: Shutterstock

5. Bali, Indonesien

Landskap att upptäcka

Bali med sitt varierade landskap, sandstränder, risterrasser och vulkaniska bergssluttningar har något för alla – från unga backpackers till de superrika.

Ubud är öns centrum för konst, dans och musik. Staden ligger uppe i bergen och här är det lätt att hitta sitt inre lugn. Nusa Dua är känd för sin strand och lugna Sanur passar för barnfamiljerna. Tanjung Benoa har flera lyxiga resortområden. Kuta Beach och Seminyak Beach lockar många surfare.

Bali kan man åka till året runt, vintern bjuder dock på en del regn och högre luftfuktighet. Men det är alltid solsäkert och vattnet aldrig svalare än 27 grader.

Missa inte: Ett besök i naturparken Ubud Monkey Forest, känd för sina långsvansade makaker.