Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Algarves vilda kust

Längs Algarves kust finns över 100 stränder att välja på. Men varför inte upptäcka mer genom en kajakpaddling i Lagos, gourmetvandring i Faro eller en jeeptur från Europas sydvästligaste spets längs Costa Vicentina. Här har vi samlat 10 tips vid kusten och i inlandet.

Algarve har 3 000 soltimmar, ett milt klimat och så många stränder att det borde kunna tillfredställa vilken solsugen besökare som helst. Längs den 15 mil långa kusten finns alltifrån familje- stränder med restauranger och solstolar till ensliga vita sandstränder för den som reser själv.

Men en tid i Algarve behöver inte enbart betyda badliv. Hyr en bil och kör längs väg N125 för att utforska några av kustens byar, städer och naturområden. De flesta stränderna är skyltade, och från huvudvägen är det bara att göra en avstickare ner till någon som verkar intressant. De små fiskebyarna Salema och Carvoeiro är utmärkta utgångspunkter att slå sig ner i för några dagar. Härifrån kan man cykla eller vandra längs kusten eller inåt land. I inlandet böljar landskapet fram över kullarna och korkekar kantar de slingrande vägarna. Här kan man till exempel övernatta i ett trädhus eller en tipi för att hitta det egna lugnet och uppleva en vildare sida av Algarve.

Många besökare bor i Albufeira, högt uppe på en klippa med en bred sandstrand och ett sjudande nattliv, men Algarve har fler historiska gamla städer, Faro, Lagos, Olhão, Tavira och Silves, som är värda att utforska. På en gourmetvandring i Faro får man tillexempel en riktigt bra inblick i stadens kultur och samtidigt en möjlighet att få pröva många olika lokala specialiteter och viner.

Lagos mäktiga sandstensformationer vid Ponte de Piedad upplevs bäst från havet i en kajak och på marknaden i Olhão säljs fisk och skaldjur. Härifrån går också båtarna ut till den unika naturen bland labyrinter av laguner och öar i Ria Formosa naturpark. Silves, som under en period tjänade som regionens huvudstad bjuder på historia och morisk arkitektur. De smala kullerstensgatorna i lilla Tavira, inte långt från spanska gränsen, leder upp till borgen med utsikt över takåsarna och med lite tur kan man få uppleva en stämningsfull fadokonsert i skymningen utanför någon av stadens över 30 kyrkor.

Smala gränder och fiskekultur

Tavira

1 Staden Tavira ligger vid floden Gilão där fiskebåtarna ligger förtöjda längs flodkanten. Gränderna i staden är smala och kullerstensbelagda. Härifrån går det färjor till ön Ilha de Taviras långa sandstränder och till Praia do Barril går det ett litet tåg. Atlantens kraftfulla vågor slår in mot land och i den lilla fiskebyn står fiskarnas gamla bostäder fortfarande kvar. Nära stranden ligger en kyrkogård smyckad med rostiga ankare som minner om en svunnen tid, innan fisket av den blåfenade tonfisken upphörde.

Hitta hit: Tavira ligger långt österut, tre mil från spanska gränsen.

www.tavira-algarve-portugal.com

Unik natur

Parque Natural Ria de Formosa

2Från Olhão startar båtturerna till naturparken Ria Formosa med sin unika miljö av öar, kanaler och våtmarker. På stränderna plockar människor musslor och på avstånd syns en ostronfarm. Båten gör strandhugg på ön Culatra där man kan äta lunch på någon av fiskrestaurangerna. På andra sidan ön finns en sju kilometer lång strand med vit sand där starka vågor slår in. Nästa stopp är ön Armona, och på båda sidor av piren ligger lugna stränder. Det organiseras flera olika turer ut i naturparken alltifrån guidade snorkelturer för att titta på sjöhästar till längre vandringsexkursioner ledda av guider från Ria Formosas naturparkscenter.

Hitta hit: Båtturerna startar i närheten av marknaden i Olhão.

www.formosamar.com

www.passeios-ria-formosa.com.

En vandring för gourmeter

Faro

3 I Faro kan man följa med på en gourmetvandring som innehåller en blandning av kultur, mat och dryck. Man börjar med ett besök vid den gamla stadsmuren och från terrassen i den stora katedralen är utsikten över staden som bäst. Sakta vandrar man runt mellan olika utvalda restauranger, kaféer och butiker. På lokala krogar provas smakbitar av makrill, sardiner, tonfisk och färskost. I vinbutiken är det provsmakning av olika lokala viner tillsammans med torkad och saltad tonfisk, skuren i tunna skivor. Kvällen avslutas på ett populärt kafé med en söt mandelkaka, och en tillhörande mandellikör.

Hitta hit: Faro ligger mitt på Algarvekusten. Vandringen startar vid porten till den gamla delen av Faro.

www.eatingalgarvetours.com

Bläckfiskägg och torkad tonfisk

Olhão

4 Lördagen är den bästa dagen att besöka marknaden i Olhão. I två röda tegelbyggnader från 1915 kan man köpa färsk fisk, skaldjur, ost, grönsaker och torkad frukt. Ana Paula Teodorico säljer specialiteter som bläckfiskägg samt torkad och saltad tonfisk, Muxama de atum. Tonfisken har tillretts på samma sätt ända sedan romartiden, och den ska helst ätas med olivolja och rostad mandel. Runt marknaden ligger små barer, kaféer och restauranger med utsikt över havet.

Hitta hit: Strax öster om största staden Faro.

www.algarvetips.com

Gyllene stränder

Carvoeiro

5 Den lilla staden Carvoeiro ligger pittoreskt med vita hus som klättrar längs de branta sandstensklipporna på båda sidor av en mindre strand. Härifrån kan man cykla eller göra vandringar över klipporna via andra stränder, ända bort till Albufeira. Det är också populärt att paddla kajak längs den dramatiska kustlinjen till stränder som endast kan nås från havet. Andra väljer att göra en båttur med små båtar som kan ta sig genom klipportaler och in i de berömda grottorna vid Grutas de Benagil.

Hitta hit: Carvoeiro ligger mellan städerna Lagoa och Portimão.

www.algarve-tourist.com

Utforska med kajak

Ponta de Piedad

6 Med öppna kajaker utforskar man kustlinjen. Landskapet är makalöst med rosa och gyllene sandstensformationer. Man paddlar genom naturliga portaler och grottor där det klara vattnet skiftar i turkosa nyanser. Vid Ponta de Piedad ligger en fyr, och det är intressant att se kusten både från vattennivån och högt uppe från klippan. Fyren är stängd för allmänheten, men det finns museum och kafé. Trappor leder ner till vattnet där man kan göra båtturer till närliggande grottor.

Hitta hit: Paddlingen startar vid det gamla fortet i Lagos.

www.kayaktours.com.pt

3 x stränder

Salema

7 Salema är en trevlig liten fiskeby och en utmärkt utgångspunkt att utforska kustens alla stränder. Stranden har vit sand, fiskebåtar och sköna strandbäddar med sänghimmel att hyra. Längs en grön dal går en smal stig ner till den avlägsna stranden, Praia da Figu-eira. En grusväg leder ner till en annan strand, Praia das Furnas, som har vit sand, portaler och grottor som ger skugga från solen. Stranden är helt oförstörd och att, åtminstone i teorin, kunna springa naken längs stranden är en underbar frihetskänsla. Zavial är en tredje, mindre, strand med en strandrestaurang som är full av solbrända surfare och i vattnet guppar surfbrädorna på rad i väntan på nästa våg.

Hitta hit: Stränderna ligger mellan Budens och Sagres.

www.travel-in-portugal.com

Med vinden i håret

Costa Vicentina

8 Med jeep färdas man på skumpiga grusvägar och utforskar naturparken Costa Vicentina, som är Portugals längsta sammanhållna skyddade kuststräcka. Här följer strand på strand och Sagres är den sydvästligaste punkten i Europa och där trivs surfarna. I närheten ligger fyren Cabo do São Vicente som är ett populärt utflyktsmål med utsikt över den branta kusten. Från de höga klipporna ovanför Castelejo och Cordoama får man en milsvid utsikt över landskapet. Ett stopp i byn Carraoeteira rekommenderas för intag av lemonad och hembakade tårtbitar på något av kaféerna. Högt uppe på kullarna, mellan de breda surfstränderna Amado och Bordeira går en av kustens vackraste vägavsnitt.

Hitta hit: Ligger på Portugals sydvästliga spets.

facebook.com/Portitours/timeline

www.ecotoursportugal.com

Bo i trädhus

Burdens

9 Mitt i skogen utanför byn Burdens har en holländsk familj byggt ett annorlunda boende. Här kan man uppleva lugnet bortom städerna och bo i ett trädhus eller en tipi utrustade med bekväma sängar. Från terrasserna har man utsikt över en badsjö. Det är heller inte långt till havet. Runt sjöarna och kullarna växer det gott om smultronträd med små söta frukter i olika röda och gula nyanser. Av dem tillverkar byborna en traditionell hemgjord sprit som heter medronho.

Hitta hit: Ligger i inlandet vid byn Burdens.

www.intothewildalgarve.com

Testa hälso- och termalbad

Monchique

10 Småvägar kantade av korkekar i inlandet leder till byn Monchique med sina vita hus och Algarves högsta berg, Fóia. Vid foten av berget ligger ett termalbad och hälsospa med hotell och restaurang. Härifrån kör man lätt till Silves som var huvudstad på 600–1100-talet.

I närheten av São Bartolomeu de Messinas kan man övernatta hos det svenska paret Göran och Marianne Levin som driver ett litet hotell. Kvällen tillbringas på terrassen och ett glas med husets vin och till frukost blir det färskt bröd och marmald gjorda på frukt och bär från den egna trädgården.

Hitta hit: Villa Termal das Caldas de Monchique Spa Resort utanför Monchique och Casa Vista Bonita utanför São Bartolomeu de Messinas.

www.monchiquetermas.com

www.algarvelet.com/casavista- bonita.html

Fakta.Algarve

Res hit

Tåg: från Stockholm till Lissabon, räkna med minst 5 byten i bland annat Köpenhamn, Hamburg och Paris. Från Lissabon sedan vidare med regionaltåg till Faro, boka i förväg på www.cp.pt. Både tåget till Lissabon och tågen mot Faro utgår från Oriente tågstation.

Flyg: Charter går med flera bolag och då anländer man oftast till flygplatsen i Faro. Direktflyg till Lissabon går från Stockholm och Köpenhamn flera dagar i vecka.

Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm–Faro ca 1 040 kilo per person, tur och retur, inklusive höghöjdseffekt. Tåg cirka 266 kilo per person, tur och retur (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)

Bästa tiden: Vår, sommar, höst.

Språk: Portugisiska, engelska

Valuta: Euro.

Prisnivå: Lägre än i Sverige, men spännvidden är stor.

Bra att veta: Aptitretarna som många restauranger ställer fram medan man väntar på sin beställning är inte gratis, tvärtom kan de bli dyrare än varmrätten.