Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Alla vill se Angkors ruiner

Av de två miljoner turister som varje år besöker Kambodja är det få som missar ruinstaden Angkor. Efter en lång dag med tempelvandringar i djungelhettan är det lika få som missar att festa i staden Siem Reap.

Det är helt svart när vi famlar oss fram mot den lilla sjön framför Angkor Vat, det mest berömda av templen i ruinstaden Angkor.

Klockan är snart sex på morgonen och vi ska få se solen gå upp över templets berömda profil: tre torn som också finns på såväl Kambodjas flagga som på dess nationalöl (som heter Angkor).

Långsamt färjas himlen röd, templet tonar fram och speglar sig i sjön där fiskarna slår i gryningen.

Det är en bra idé att börja en dag i Angkor tidigt på morgonen. Allteftersom dagen framskrider blir det varmare och svettigare – vi är trots allt i en djungel.

Från 800-talet till 1400-talet var Angkor huvudstad i Khmerriket. Härifrån styrde kungen över omkring en miljon undersåtar i området. Sedan övergavs staden med dess tempel, för att ”återupptäckas” av fransmännen som plundrade det på konstskatter. Men i början av 1900-talet påbörjades arbetet med att rusta upp ruinerna.

I dag är Angkor, som är med på Unescos världsarvslista, Kambodjas största turistmagnet.

Hela Angkorområdet är omkring 40 kvadratmil stort, men de mest åtråvärda platserna ligger relativt samlade. Tre av de mest spektakulära templen är:

Angkor Vat, den främsta symbolen för khmerfolket i Kambodja, skapades på 1100-talet. Det var ursprungligen ett hinduiskt tempel för att sedan bli buddistiskt (och sedan hinduiskt och sedan buddistiskt …). När Angkor Vat byggdes användes omkring 4 000 elefanter, har någon räknat ut.

Bayon, ett tempel där det finns all anledning att känna sig uttittad: Från 37 torn blickar totalt 172 jättelika leende ansikten ner på besökaren. De sägs vara avbilder av kung Jayavarman VII (1181–1220) som lät uppföra det och många andra byggnader i den imponerande tempelstaden Angkor Thom.

Ta Prohm, också känt som Tomb raider-templet, sedan det gavs en central roll i filmen ”Lara Croft. Tomb raider” med Angelina Jolie. Djungelns träd har ätit sig igenom ruinerna och jättelika rötter slingrar sig genom väggar och fönster. Här är trängseln stor för att låta sig bli fotograferad.

Under inbördeskriget i början av 1970-talet gjorde Röda khmererna Angkor till sitt högkvarter, och här och var syns spår efter dåvarande regeringssidans beskjutning mot gerillan.

På väg in i tempelstaden Angkor Thom kan man möta några av områdets invånare. Kanadensiska Sally berättar hur någon plötsligt slet lunchpåsen ur hennes hand och sprang i väg – men bara en bit. Tjuven som satte sig på gräset och började äta upp hennes mat var en apa.

Aporna är annars både tama och snälla. De tar gärna emot mat och vatten från besökarna.

Till Angkorområdet kommer omkring 5 000 besökare om dagen under högsäsongen. Det betyder inkomster för människorna i området som till stor del lever på turismen. Antalet påflugna försäljare av böcker, postkort, t-tröjor och billiga smycken är således stort.

När fyra tyskar slår sig ner med sina kokosnötter med sugrör, en uppfriskande dryck för en dollar, omringas de av mellan tio och femton försäljare, och mycket till vilostund blir det inte.

Staden vid Angkor heter Siem Reap och har växt oerhört snabbt de senaste åren. Jag träffar svenske Christian Larsson från Halmstad som kom hit för sex år sedan för att arbeta med barn i en italiensk frivilligorganisation. Då hade staden bara två asfalterade gator, berättar han. Nu är de alla asfalterade.

I Siem Reap finns otaliga hotell av skilda pris och kvaliteter, från sovsal i vandrarhem för 15 kronor natten till exklusiva hotell där ett rum kostar minst 5 000 kronor per natt.

Fram emot kvällen intas staden av turister och utlänningar som bor i stan, och alla vill de äta och dricka.

Siem Reap är en partystad. En av gatorna har mer eller mindre officiellt döpts till Pub Street. Jag hittar i och för sig bara en riktig pub där, men annars ligger krogarna och barerna vägg i vägg. (Roligaste namnet på en bar: ”Angkor What?”)

I slutet av gatan finns de kambodjanska uteserveringarna med utmärkta ris- och nudelrätter för en dollar.

Kambodja är billigt, varmt och har stor gästfrihet. Det drar dessvärre också till sig mindre trevliga personer. Inte minst problemet med pedofiler har fått stor uppmärksamhet. De utnyttjar de desperat fattigas situation och kan ofta muta sig fria om de blir upptäckta.

Flera frivilligorganisationer arbetar dock med att följa upp kända fall och sätta press på polis och myndigheter så att gripna gärningsmän blir dömda.

Christian från Halmstad har en uppmaning till alla turister i Kambodja:

– Ge aldrig något till barn som tigger, hur synd du än tycker om dem. Det får dem bara att fastna på gatan.

Resefakta Kambodja

Resa hit: Till Siem Reap kan man flyga på många sätt, men alltid med två byten, ofta ett i Bangkok. Från Stockholm med  ex SAS, Thai eller Malaysian. Tur och retur från ca 8 000 kr.

Flyget från Bangkok till Siem Reap tar ca en timme. Bo billigt: European Guesthouse. Från cirka 50 kr per natt (för ett enkelrum med fläkt) till 120 kr (dubbelrum med luftkonditionering).

Bo mellan:

Soria Moria. Norskägt hotell med 38 rum inte långt från centrum. Luftkonditionering och fina bad/duschrum i varje rum, som kostar mellan 300 och 450 kr per natt.

Golden Banana består av tre delar: en bed and breakfast-avdelning med rum för 170 kr; ett boutique-hotell med tjusiga rum för runt 400 kr; en lyxavdelning där rummen har egna soldäck, ca 670 kr.

Bo lyxigt: Hotel de la Paix mitt i stan, ett futuristiskt lyxhotell med rum för 2 000 kr och uppåt.

Ta på: Bra skor! Det blir en hel del klättrande i Angkors trappor.

Glöm inte: Myggmedel – bra att ha vid dammen i gryningen.

Guide: En bra guide förhöjer avsevärt värdet av besöket i Angkor. Men ta inte första bästa som anmäler sig, fråga på hotellet – de flesta har kontakt med tolkar som de vet att tidigare gäster varit nöjda med.