Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/allt-om-design-i-minimalistisk-miljo/

Resor

Allt om design i minimalistisk miljö

Bild 1 av 2 600.000 personer besöker designmuseet varje år.
Foto: John Pawson
Bild 2 av 2 The Design Museum i London återin­vigdes för drygt ett år sedan i ny­renoverade lokaler.
Foto: Gareth Gardner

Design på längden och tvären, i häftiga lokaler, väntar den som besöker Designmuseet i London.

Londons Designmuseum öppnade 1989 och återinvigdes för ett par år sedan i nyrenoverade lokaler som enligt uppgift kostade 83 miljoner pund. Bakom renoveringen stod arkitekten John Pawson, känd för sin minimalistiska estetik, och i de nu tre gånger så stora utrymmena hyser man ännu fler utställningar inom det breda fältet ­design.

Här vill man lyfta människorna bakom olika sorters formgivning och förklara varför design har så stor effekt på hur vi ser på vår omvärld. Design handlar om innovation, teknologi, kreativitet och hantverk och påverkar våra liv på så många fler sätt än vi kanske anar.

Foto från kommande utställningen om ­gymnastikskor.
Foto från kommande utställningen om ­gymnastikskor. Foto: Michaela Efford

Kommande temporära utställningar tar bland annat upp gymnastikskon som gått från att vara en sko man har när man idrottar till att vara ett ­”fashion statement”. En annan handlar om modevaruhuset Prada. En tredje berättar om elektronisk musik. Här kan man lyssna på låtar av Kraftwerk, technolegenden Jeff Mills och världsstjärnan Jean-Michel Jarre samt titta på musikvideos.

Utställningarna byts hela tiden ut, för att se kommande program rekommenderas en titt på hemsidan.

En utställning som pågår till den 23 ­februari förvandlar besökarna till immigranter på Mars och försöker ge en bild av hur det skulle vara att bo på en annan planet. Spejsat, minst sagt.

Londons designmuseum flyttade för några år sedan in i före detta Commonwealth Institute i Kensington.
Londons designmuseum flyttade för några år sedan in i före detta Commonwealth Institute i Kensington. Foto: The Design Museum

 

Läs mer om resor