Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Äntligen Alperna

Schladming är en gammal skidortsklassiker, som bara blivit bättre med åren. Tillsammans med närbelägna Wagrein-Kleinarl passar det både den avancerade skidåkaren och barnfamiljen.

Klockan är åtta på morgonen och jag står i liftkön på väg upp till Planai, en av de fyra bergstopparna som tillsammans med Hochwurzen, Reiteralm och Hauser Kaibling, bildar det gigantiska skidområdet Ski Amadé. För en carving-entusiast som gillar breda röda pister är backarna i Schladming, med Europas längsta nedfarter, ett riktigt ”halleluja moment”. Inramningen är magisk. Nysnön hänger tungt på granskogens grenar likt stiliserade juldekorationer och utgör ett effektivt skydd mot vinden och mot laviner. Solen uppe på toppen lyser upp hela Dachsteinmassivet i fonden. Glaciären är med på Unescos världsarvslista och erbjuder skidåkning året runt.

Hade jag varit morgonpiggare skulle jag fått följa med den lilla exklusiva skidåkargrupp som tidigare på morgonen anmält sig till dagens första åk i orörda pister och som fyndigt döpts till ”Kuckeriski”. Men det gäller som sagt att vara uppe med tuppen, en hel timma före den normala öppningstiden för liftarna. En kamrat, som just återvänt från morgonens tur, berättar hur häftigt det var att få backarna för sig själv i soluppgången.

Det får bli nästa gång, tänker jag och kliver in i den lilla startkuren till något som kallas ”Klangpiste”, en backe med högtalare där man själv kan välja musik. Jag gör ett snabbt låtval på panelen framför mig, en gammal Doorsklassiker från slutet av 60-talet. Det blir ”Light my fire” som i rytmiska slalomsvängar följer mig nedför pisten, ett rockbeat som kontrast till kylan och snön. Fortsätter man hela vägen ned till basstationen bränner det ordentligt i lårmusklerna. Nedfarterna i Schladming- Dachstein är som sagt långa, mycket långa.

 

”Det är bergen och den rena luften som är den stora tillgången och som fick mig att bosätta mig här för gott.”

 

Några dagar tidigare har jag flugit ner till Saltzburg, staden som sedan 50 år förknippats med tidernas mest framgångsrika musikalfilm, ”Sound of music”. En timmes resa härifrån ligger den lilla skidstaden Schladming med sina knappa 5 000 invånare och de mindre skidorterna Wagrein-Kleinarl och Flachau. Schladming är en klassisk skidort som många minns från Stenmarkepoken där han dansade genom portarna i hemstickad luva följd av den hesa kommentatorsrösten från Plex Pettersson. 2013 arrangerades Alpina VM här, vilket innebär att liftsystemet är bland de mest moderna i Europa. Än i dag arrangeras varje år i samma backar herrarnas storslalom i Världscupen, samt den välkända Schladming nightrace.

Regionen är dock inte bara känd för sin skidåkning, utan lika mycket för sin mat. Österrike ligger bland de främsta länderna i Europa när det gäller ekologisk och närproducerad mat, ofta med vegetariska inslag. Med andra ord äter du gott även på restaurangerna uppe i skidbackarna, vilket inte hör till vanligheterna i skidpisterna i Europa.

– Du äter inte bara gott, du får dessutom maten serverad på rekordtid. Dessutom är den inte särskilt dyr om man jämför med andra skidorter i Europa, säger Helene Erlandsson, skidlärare på dagtid men som också driver eget värdshus, Waldstüberl i Kleinarl om kvällarna.

Restaurang SchüttAlm i samma by eller Kogelalm i Wagrein är två andra sådana lysande exempel, perfekta för ett lunchbreak med god mat och goda viner.

Även författaren Ernest Hemingway älskade att åka skidor i de österrikiska alperna. Han tyckte dessutom om både vin och mat. Om hans vårskidåkning i de österrikiska skidorterna kan man läsa i romanen ”En fest för livet”.

– Det är bergen och den rena luften som är den stora tillgången och som fick mig att bosätta mig här för gott, säger Helene Erlandsson. Men också att jag träffade min man här. Vi har nära till allt, vandringar i bergen, bad och simning i de vackra alpsjöarna, skidåkning i ett gigantiskt område som Ski Amadé och cykling för den som gillar det.

Om Schladming är carvingspecialisternas Mecka så är grannbyn Kleinarl freestyleåkarnas paradis. I bergsmassivet Schuttleberg och Flachauwinkel ligger en av Europas främsta snöparker, Absolut park. Här har freestyleåkaren Sepp Harmi byggt en anläggning som fått hans skidkompisar från hela världen att vallfärda hit. Han känner dem alla och vet hur perfekta rails, quarter-pipes, gap-jumps, boardercross, freeridesträckor och speed-ski-pister ska vara utformade för att tillfredsställa dessa kräsna skidåkare.

– Hit kommer den svenska freestyleeliten med Jon Olsson i spetsen för sina träningsläger varje år, berättar Sepp. Vi är en ung skidanläggning med stark internationell prägel.

Själv brinner han för en big half pipe och arrangerar varje år Big slope competition och den välkända Spring battle-tävlingen, som för övrigt vunnits av svenska skidåkaren Martin Sandberg.

Foto: Kleinarl är freestylsåkarnas Mecka. Här ligger en av Europas främsta snöparker, Absolut park, för de skidentusiaster som gillar quarter-pipes, gap-jumps och boardercross. 

Efter en lång dag i backen blir det middag på värdshuset och bondgården Jausenstation uppe på bergssluttningen Ennskraxn i utkanten av Kleinarl. Stämningen är precis så gemytlig som jag hört talas om. Vi sitter trångt, alla pratar med alla och som avslutning blir det klassisk kälkåkning efter middagen ner till byn.

Foto:

Granne med detta mysiga skidområde, som har gott om pister även för allroundåkaren, ligger det familjevänliga Wagrain som har tillräcklig variation och svårighetsgrad för att skidsugna föräldrar inte ska hinna tröttna. Moderna kabinliftar sammanbinder de båda bergen Grießenkareck och Grafenberg. I det förstnämnda bergsmassivet kan även puderåkarna få sitt lystmäte medan barnen går i skidskola. Satsningen på barn märks tydligt överallt. Inte minst på det populära badhuset Wasserwelt, den perfekta afterskin för hela familjen med vattenrutschkana och uppvärmd utomhuspool.

När låren stumnat efter några dagar i pisterna sträcker jag ut i Gunde Svans och Thomas Wassbergs favoritspår i Ramsau. Jag njuter av längdåkning när den är som bäst, i miltals med preparerade spår. Med Ed Sheerans ”Thinking out loud” i hörlurarna styr jag rakt in i solen.

Bra mat och boende mitt i backarna
 • Charter med till exempel STS Alpresor kostar cirka 9.000 kronor för en paketresa på sex dagar inklusive liftkort. Det går också att flyga billigt med Air Berlin för cirka 1.500 eller något dyrare med Austrian Airlines för ett par tusen kronor till Stuttgart. Vidare från Stuttgart till Schladming tar det en timme med buss eller hyrbil.
 • Ski Amadé är Österrikes största skidområde. På ett enda liftkort har du 865 km pist och 270 liftar i Salzburger Sportwelt, Schladming- Dachstein Tauern, Gastein, Hochkönigs Winterreich och Grossarltal. Med skidåkning från 2.700 meter finns allt för proffs, carvingälskare, brädåkare, freestylespecialister, offpist- och djupsnöfreaks.
Bo och äta i Schladming
 1. Posthotel Schladming Ett fyrstjärnigt hotell mitt i byn ett par hundra meter från liftarna. Här ligger också en av de populära afterskibarerna, Cabalou, som tillsammans med baren Hohenhaustenn Tenne på det mysiga klassiska alphotellet med samma namn är centralpunkterna i Schladming. Pris cirka 1 800 kronor per natt beroende på säsong. Adress: Hauptpl. 10, Schladming www.posthotel-schladming.at
 2. Onkel Willy’s Hütte i Schladming är en klassisk restaurang där både schnitzeln och gulaschsoppan är precis så bra man kan förvänta sig. Adress: Planaistraße 45, Schladming www.onkelwillyshuette.com
 3. Hotel Höflehner Mysigt fyrstjärnigt hotell i genuin alpstil med härlig uppvärmd utomhuspool och spaavdelning. Ligger med skidlift utanför dörren. Restaurangen har hög standard på maten. Pris per natt cirka 1500 kronor. Adress: Gumpenberg 2, 8967 Haus www.hoeflehner.com
 4. Organic Hotel Feistererhof Hotellet byggt i alpstil och ligger på sluttningarna av bergsmassivet Dachstein med utsikt över Ramsaudalen. Pris cirka 1100 per natt. Adress: Ramsau am Dachstein www.feistererhof.at
 5. Gasthaus & Restaurant Peter Rosegger Vacker byggnad i klassisk timrad alpstil i utkanten av Ramsau. Stället drivs av en mycket matintresserad ägare, familjen Walcher, som brinner för ekologisk mat gärna med vegetariska förtecken. Här går också att övernatta för cirka 600 kronor natten. Adress: Ramsau 233 www.alpengasthof-peter-rosegger.at

 

 

 

 

Bo och äta i Kleinarl

Foto:

 1. Hotell Guggenberger Ett bra mellanklasshotell mitt i byn Keinarl hundra meter från skidliftarna med skiduthyrarna tvärs över gatan. Bastu med uppvärmd utomhuspool samt restaurang. Priset ligger på cirka 1 000 kronor natten. Adress: Kleinarl www.hotel-guggenberger.at
 2. Schüttalm Restaurangen ligger i backen på 1750 meters höjd och drivs av det mycket matkunniga paret Christian och Sabrina Hallinger Kaml. Menyn är imponerande för att vara en restaurang i backen. Likaså vinlistan. Adress: Stuhlwaldstraße 5, 5603 Kleinar www.schuettalm-kleinarl.at
 3. Jausenstation Ennskraxn Trång och trivsamt på denna lilla bondgårdsrestaurang. Här äter man klassiska österrikiska rätter som ugnsstekt kalvstek, rejäl knödel och till efterrätt den österrikiska pannkaksrätten kaiserschmarrn. Middagen kan avslutas med kälkåkning, toboganning, som är en populär vinteraktivitet i Österrike, ända ner till byn. Adress: Gemeinnde Kleinarl ennskraxn@aon.at
 4. Gasthop Jägersee Ligger vid ena änden av sjön Jägersee. Perfekt för de som gillar längdskidåkning och slädfärder med två eller fyrspann. Stället ligger fyra kilometer från byn så det passar bäst om man har tillgång till bil för att snabbt nå skidbackarna i Kleiarl. Adress: Jägersee 1, Kleinarl www.jaegersee.at

 

 

 

Bo och äta Wagrain

 1. Olympia Kafé, restaurang och bar som grundades av för detta OS-medaljören och världsmästaren i slalom Annemarie Moser-Pröll som kommer från byn. Solterrassen är den stora tillgången när vädret är fint, oavsett sol så är detta ställe en populär bar i Wagrein för en afterski. Adress: Wagrein www.cafe-olympia.com
 2. Kogelalm Hotell och gästgiveriet ligger i backen i Wagrein på 1 850 meters höjd över havet. Mycket bra mat med supersnabb servering, perfekt för en lunchpaus i backen. Övernattningar kan också göras här för cirka 700 kronor natten. Adress: Grießenkareck 7, Wagrain www.kogelalm.at

 

Tips

Wasserwelt Vattenlandet är en perfekt avslutning på en härlig dag i skidbacken för hela familjen. Bastuavdelningen med fyra olika sorters bastu rekommenderas för trötta skidåkarmuskler och så den uppvärmda utomhuspoolen inte att förglömma. Adress: Joseph-Mohr-Weg 5, Wagrain www.wasserwelt.at