Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Äventyret börjar i Sydney

Här i Sydney börjar resan för de flesta som söker sig till Australiens lockande sandstränder längst östkusten. För många är Stora Barriärrevet 200 mil norrut själva målet med resan.
Här i Sydney börjar resan för de flesta som söker sig till Australiens lockande sandstränder längst östkusten. För många är Stora Barriärrevet 200 mil norrut själva målet med resan. Other: Yann Arthus-Bertrand/Corbis

De högsta surfvågorna, det bästa partystället och ett riktigt rikemansgetto. DN Resor har plockat ut godbitarna utmed Australiens östkust. En resa med lustfyllda utmaningar. Starten går i Sydney.

Vad hände egentligen efter 1988? Det var året då Australien firade 200-årsjubileum och turistströmmen svämmade över alla bräddar. Crocodile Dundee syntes på bioduken och australiskt vin började rinna i var mans strupe.

Svenskarna var inte sena att haka på. Över 30.000 löste biljett till kontinenten på andra sidan jorden. När vintermörkret slöt sig tätt packade många ryggsäcken och flydde snö och slask.

De anlände "down under", bleka och trötta, men fast beslutna att uppleva äventyret.

Många körde slitna bilar genom sönderbrända öknar, surfade på vågor höga som tvåvåningshus, kastade bumeranger med aboriginer, dök med hajar och delfiner, drack iskalla öl under palmerna, väjde för kängurur på vägarna och sov utomhus där giftormar kryper i buskagen. Och de har fortsatt att åka till Australien i samma takt. Populariteten har bestått. Att välja resmål i det enorma landet brukar bli den första huvudvärken.

Avstånden är svåra att föreställa sig. Det som på kartan ser ut som en kort linje mellan två städer kan i verkligheten mäta hundra mil.

Därför väljer många det givna alternativet: sträckan Sydney till Stora Barriärrevet. Den snitslade banan längs östkusten har blivit en pilgrimsfärd för ryggsäcksfolket och ingen blir längre förvånad när de stöter på grannen hemifrån under en jeepsafari eller på den lokala puben.

Resan börjar i Sydney, en stad känd för Operahuset, Sydney Harbour Bridge, Bondi Beach och världens vackraste hamn. Men det finns attraktioner som många missar. Här är tio tips att sätta upp på listan:

Royal Botanic Gardens. En sval storstadsoas i den hästskoformade bukten Farm Cove ett stenkast från Operahuset. Den botaniska trädgården rymmer över 400 arter utländska och inhemska tropiska växter, dammar, fontäner, statyer, överväxta tunnlar, ståtliga palmer, kaktusar och regnskogsträd.

En del av trädgården är uppkallad efter Daniel Solander, Pitesonen som var en av Carl von Linnés lärjungar. I National Herbarium of New South Wales finns cirka en miljon pressade växter, många av dem samlades in under kapten James Cooks resa längs Australiens östkust 1770.

Fort Denison. Den grymma kolonialhistorien är aldrig långt borta i Sydney. På den oansenliga ön Fort Denison utspelades hiskeliga scener så sent som i mitten av 1800-talet. Hit forslades hårdföra straffångar. Vatten och bröd stod på menyn.

År 1796 lät guvernören hänga mördaren Francis Morgan i kedjor. Hans kropp lämnades därefter att ruttna i galgen som en varning till andra fångar. Under Krimkriget var skräcken för en rysk invasion så stor att fortet utrustades med kanoner.

Yiribana Gallery. Några trappor ner i Art Gallery of New South Wales, en mäktig viktoriansk byggnad med en stor permanent samling europeisk konst och australiskt måleri från kolonialtiden till i dag, ges en fascinerande inblick i aboriginsk konst.

I galleriet finns mer än 200 verk från ökenområdena i centrala Australien och ögruppen Torres Strait Islands norr om fastlandet. Prickmålningar täcker väggarna och Pukumanis gravpålar, snidade av tiwifolket, är ett ovanligt verk om döden.

Strand Arcade. Förvånansvärt många turister uppger shopping som främsta anledningen att besöka Sydney. Då finns ingen bättre gata att börja på än Pitt Street Mall, en gågata med fler shoppingmöjligheter än vad som är hälsosamt för hushållskassan. Strand Arcade från 1892 med gjutjärnsräcken, blyinfattade fönster och glastak är läckrast av alla arkader. Ett extra plus för de fina kaféerna. Tag plats vid fönstret i Old Sydney Coffee Shop och spana på det vackra folket.

Sydney Aquarium. Landkrabbans alternativ till Stora Barriärrevet. Akvariet har mer än 11.000 djur, Australiens största samling av marina arter. Förutom grodor, sälar, pingviner och näbbdjur går det att komma i närkontakt med betydligt mer fruktade djur. I genomskinliga undervattenstunnlar färdas man på rullband och kan trycka näsan mot hårdplasten med stingrockor och hajar retfullt nära.

Newtown. I det gamla arbetarklassområdet Newtown sydväst om centrum handlar allt om King Street. Gatan är ett underbart virrvarr av små originella butiker, restauranger och kaféer. Stadsdelen är känd för sin stora homosexuella befolkning, vilket präglar många av pubarna och klubbarna. Titta in hos Gould´s Book Arcade. Över 300.000 böcker är utspridda i bokhyllor, på golvet och i lådor. Ett obeskrivligt charmigt kaos.

Sydney Olympic Park. Även om den olympiska elden sedan länge har slocknat ute i förorten Homebush Bay är det värt att besöka platsen för sommar-OS år 2000. Passa på att simma i samma bassäng som Ian Thorpe och Lars Frölander, spring på löparbanan där australiska Cathy Freeman infriade en nations förväntningar. Telstra Stadium, tidigare Stadium Australia, är en imponerande arena med plats för 110.000 åskådare. Guidade turer på området går regelbundet.

Ku-ring-gai Chase National Park. Växt- och djurlivet är överväldigande i den täta eukalyptusskogen i stadens nordligaste utkant. Kängurur korsar stigarna i den uråldriga parken och uppe i träden sitter sömniga koalor. Guringai-aboriginerna bodde i regionen i över 20.000 år och hundratals grottmålningar och hällristningar - några av de finaste i Sydneyområdet - skvallrar om livet innan den vite mannen anlände. Det finns flera vandringsleder, vackrast är elva kilometer långa Bobbin Head Track, som tar cirka fyra timmar.

Palm Beach. Om man som australisk kändis vill bli sedd offentligt i baddräkt finns det ingen bättre strand än denna. Högre på trendbarometern är svårare att nå. Palm Beach längst upp i norr är en strålande avslutning på Sydneys stränder. Bred och gyllengul, på en halvö omgiven av öppet hav på ena sidan och lugna badvatten på andra. Promenera upp till fyren Barrenjoey Lighthouse. Utsikten är hänförande.

Leichhardt. Kafélivet blomstrar även i förorterna. Ett epicentrum är Norton Street i Leichhardt där varje litet hål i väggen verkar servera kaffe. Att känna till sin Ferrari eller Maldini hjälper i dessa kvarter. Namn som Bar Italia och Sorriso skvallrar om att det är gelato och espresso som gäller här. Capisce?

Ta sig runt: Det lönar sig att

Ta sig runt: Det lönar sig att köpa busskort. Travel 10 är billigaste alternativet för enstaka resor. Sydneys sightseeingbussar är ett kap. Sydney Explorer går i en 35 kilometer lång slinga och stannar vid 24 platser. Det går att stiga av bussen där man vill och sedan fortsätta rundturen.

Sydney ska upplevas från vattnet. De gröngula färjorna är det smidigaste färdmedlet mellan norra och södra sidan. Circular Quay är knutpunkten för färjorna. Resan till Manly ger en snabb överblick över det gigantiska hamnområdet.

Logi: The Regent Sydney Hotel, 199 George Street, tfn: 02-9238 0000. Femstjärnigt hotell i skuggan av Sydney Harbour Bridge. Morgans of Sydney Hotel, 304 Victoria Street., Darlinghurst, tfn: 02-9360 7955. Hotell som andas designad elegans.

Highfield Private Hotel, 166 Victoria Street, King´s Cross, tfn: 02-9326 9539. Svenska ryggsäcksfolkets träffpunkt i King´s Cross.

Mat: Sydney rankas som en av de tre mest spännande krogstäderna i västvärlden. Det finns fler än 2.000 restauranger. De roligaste krogdistrikten är Darlinghurst, King´s Cross, Glebe, Surry Hills, East Sydney, Newtown och Balmain. Särskilt inne är asiatisk mat.

Prasit´s Northside Thai Take-away, 395 Crown Street. Kocken är galen i chili. Se till att beställa en hink vatten. Harry´s Cafe De Wheels, Cowper Wharf Road. Legendarisk "pajkiosk" på hjul. Nattsuddare köar för en "pie floater", en köttpaj som simmar i tjock grön ärtsoppa och dränks ordentligt med ketchup.

Information: www.sydneyaustralia.com, www.sydneycitysearch.com.au,
www.discoversydney.com.au

Bild