Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

”Bär våtdräkter och rör inget vid revet”

Foto: Alamy

Efter att tre snorklare hittades medvetslösa i vattnet vid Stora Barriärrevet på torsdagen vill lokala dykare gå ut med råd till turisterna.

”Vi säger alltid 'rör inget vid revet'”.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar.

Tre äldre personer fick hjärtattack på samma gång när de snorklade vid Stora Barriärrevet utanför australiska Cairns under torsdagen. Två av dem, 76 och 74 år, dog. Ännu är det för tidigt att konstatera orsaken till hjärtattackerna och lokal polis utreder olyckan.

De tre franska turisterna var på en utflykt till Michaelmas island med en katamaran. Alla hade uppgivit att de hade problem med hälsan, okänt vad.

– Uppenbarligen har något gått hemskt fel. De hade ju sällskap i vattnet av dykguiden, säger en tjänsteman vid Queenslands turistmyndighet.

Företaget som arrangerade utflykten uppger att de hade två badvakter som övervakade gruppen – en vakt i katamaranen och en på land – och att turisterna i vattnet dessutom ackompanjerades av två snorklingsguider,skriver The Cairns Post.

Dykaren Clint Carroll på Cairns dive adventures har arrangerat snorklingsturer ut till revet under många år. Det är sen kväll på den australiska västkusten när han plockar upp telefonen:

– Även om man är 76 år kan man snorkla, åldern är inget hinder. Det vi tittar på är om man hjärtproblem, har diabetes eller är gravid. Alla skriver på ett intyg om att man är frisk och svarar på om man äter några mediciner innan vi ger oss ut, säger han till DN och fortsätter:

- Den största faran är faktiskt att turisterna får vätskebrist eller bränner sig av solen.

Kan det vara något annat som utlöser hjärtattackerna. Hur är det med de giftiga maneterna?

– De kommer ofta under november, december och januari. Men vi dyker och snorklar 365 dagar om året eftersom maneterna rör sig längs kusten och revet är 65 kilometer ut, säger Clint Carroll och fortsätter:

– Vi säger alltid ”Rör inget” till snorklarna. Det kan sticka dig, det kan bita dig och du kan förstöra revet. Vi uppmanar också alla att bära lycradräkter och våtdräkter. Inte minst för att skydda mot solen...

Många bränner sig på eldkoraller, men det är inte livshotande. Värre är det med maneterna utanför Australiens östkust som är farligast i världen. Om man bränner sig på dem kan det orsaka hjärtproblem som leder till döden.

Resebolagens tips om snorkling

Apollo, Tui och Ving ordnar alla resor till destinationer med snorkling- och dykutflykter. Så här säger deras kommunikationsansvariga:

— Vi samarbetar och rekommenderar bara de arrangörer som vi känner väl till och har förtroende för. Däri ingår bland annat att man har en ordentlig säkerhetsgenomgång med alla deltagare, och att det finns personal som bevakar från båten (ibland deltar de även direkt i vattnet). Bokar du någon annanstans råder vi dig att -för din egen skull- först kolla hur det ligger till med försäkringar, säkerhet, ombokning och annat som skiljer en seriös arrangör från en lycksökare.

Vad är viktigt att tänka på? Förberedelser?
— Det viktigaste av allt är att vara uppmärksam på det som arrangören berättar, ta del av säkerhetsgenomgång och verkligen respektera arrangörens regler och rekommendationer. Just regler kan variera mellan olika resmål, så även om man snorklat tidigare är det mycket viktigt att alltid vara uppmärksam på vad som gäller på det resmål man befinner sig. Reglerna finns till både för att skydda den som snorklar och för att säkerställa minimal påverkan på djur- och växtlivet under ytan.

Avråder ni någon från att snorkla?
— Det är bara du själv som vet om du är vid tillräckligt god hälsa för att snorkla, simma eller ägna dig åt annan fysisk ansträngning i den värme som råder på våra resmål. Om du vet att du lider av hjärtproblem eller andra besvär bör du hellre ta det lugnt. Vissa av våra utflykter kan ta dig långt från läkare eller annan professionell hjälp och säkerheten ombord på båtar, vandringsleder eller sevärdheter är inte alltid den vi är vana vid hemifrån.
 
Hur är det med försäkringar om något skulle hända?
— Först och främst rekommenderar vi alltid att man ser över vilket reseskydd man har i sin egen hemförsäkring – vissa försäkringar har undantagssporter. Har man köpt en reseförsäkring via oss gäller försäkringen vid snorkling.

Tips för den ovana snorklaren

• Använd våtdräkt

• Se till att du har druckit ordentligt

• Rör inget, både för att skydda dig själv och för att skydda revet och det marina livet

• Det kan vara skrämmande med allt det vackra under ytan. Tänk på att andas lugnt så att du inte hyperventilerar.