Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Bästa stranden i Sverige är Sandhammaren

Sandhammarens mjuka, vita sand avgjorde. Sveriges bästa strand är korad av DN.se:s läsare, och Sandhammarens besökare utanför Ystad är inte förvånade.

– Den vita sanden här är outstanding, säger rutinerade strandbesökaren Carina Waldenström.

När DN Resors läsare i förra veckan på dn.se röstade fram Sveriges bästa strand vann Sandhammaren utanför Ystad med sina 39 procent av rösterna. Varamon i Motala hamnade på andra plats i omröstningen, och Sudersand på Fårö kom trea. De tre finalisterna sållades fram av femton kandidater. Tävlingen har verkligen engagerat DN:s läsare. Totalt har 18 812 röster inkommit under tävlingens gång.

En av dem som röstade på vinnaren Sandhammaren var Gunnel Karlstedt, som driver en glasskiosk på stranden.

– Varför vi vann? Men, Sandhammaren är ju Sveriges bästa strand, med den vitaste sanden och ett fantastiskt ljus, säger Gunnel Karlstedt som under de senaste veckorna har uppmanat sina kioskkunder att rösta fram Sandhammaren på dn.se.

Själv besökte hon stranden för första gången redan på 1960-talet, och Gunnel säger att hon blev ”stormförtjust” direkt.

– Jag har kommit tillbaka hit varje år sedan dess. Senaste sex åren har jag drivit kiosken, och besökare från hela världen säger varje år hur vackert det är här. Sandhammaren förändras ständigt, dynerna skjuts fram och tillbaka, det är en dynamisk natur här, säger Gunnel Karlstedt som personligen tycker att stranden är som allra vackrast i september.

Även Carina Waldenström från Stockholm har en stark relation till Sandhammaren. Den här veckan har hon tagit med familjen på semester och hyrt ett hus på Österlen, dit hon återvänt regelbundet sedan barnsben.

– Femtio procent av semesterveckan tillbringar vi på stranden. Jag håller fullkomligt med om att Sandhammaren är Sveriges bästa strand, säger Carina Waldenström. Hon tycker inte att någon annan strand i världen mäter sig med Sandhammaren.

– De stränder jag besökt utomlands har alla vad jag kallar sandlådegrus.

Vad gör ni på stranden på dagarna?

– Vi spelar kort och strandtennis, och promenerar. Det är viktigt för en bra strand att man kan bada, men denna vecka har det varit lite för kallt i vattnet för bad.

Kioskägaren Gunnel Karlstedt påpekar dock att värmen i vattnet lär stiga snart.

– Själv badar jag innan eller efter jobbet, varje dag, säger hon.

Fotnot: I fredags var det 17–18 grader i vattnet vid Sandhammaren.

Resultatet

1. Sandhammaren: 39 procent av rösterna
2. Varamon: 33 procent av rösterna
3. Sudersand: 28 procent av rösterna

Läs om de tre finalisterna