Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/bastubad-i-heta-helsingfors/

Resor

Bastubad i heta Helsingfors

På Allas Sea Pool, mitt i centrala Helsingfors, kan man basta och ta sig ett dopp i utomhusbassängen. Bild: Shutterstock

Öst möter väst. Ny form möter klassisk design. Ta båten till Helsingfors och upplev pampig arkitektur, het bastukultur, barer, shopping och högklassiga museer.

Rätta artikel

I Sverige hänger den gamla efterkrigsbilden av Finland kvar. Vi tänker gärna på Finland som något kargt och dystert och på Helsingfors som en deppig Kaurismäkifilm. Att finländarna nyligen utsågs till världens lyckligaste folk borde ge en fingervisning om att bilden behöver uppdateras. På andra sidan Östersjön har vi en dynamisk europeisk huvudstad som är både cool och visionär och hela tiden utvecklas inom arkitektur, design, gastronomi och kultur, säger journalisten Anders Pihl, som har skrivit boken ”Mitt Helsingfors”.

Ja, Helsingfors hamnar gärna lite i skymundan. Svenskarna reser till Köpenhamn, Berlin och Barcelona över ett veckoslut, men Helsingfors glöms ofta bort. Det är synd. Helsingfors är lätt att tycka om, delvis för att det är en så överblickbar och lättillgänglig stad – hit åker man enkelt med båt, och inne i stan tar man sig företrädesvis fram till fots, alternativt med spårvagn. Stadskärnan är ståtlig, skärgården lika fin som Stockholms, och den finska designen gör sig hela tiden påmind – till exempel på människorna på gatan vars glasögonbågar är färgglada och kapporna Marimekkomönstrade, och på krogarna där porslinet är signerat Iittala och Arabia.

Lonely Planet utsåg nyligen Finland till ett av världens tre bästa resmål, och slog då ett slag för må bra-Finland som inkluderar både allmänna bastur och utebassängen Allas Sea Pool, belägen på bästa adressen mitt i stan. Själv lämnar jag aldrig Helsingfors utan att ha badat bastu vid åtminstone ett par tillfällen. Jag gillar de nya, stiliga, designade basturna – däribland Löyly – men vill ändå slå ett slag för retrovarianten. En av mina bastufavoriter är kvartersbastun Kotiharju. I entrén kan man köpa en bastukvast, vihta.

Vihta – bastukvast – är en viktig del i den finska bastukulturen och kan köpas hos blomsterhandlare på sommaren och får plockas fram ur frysen under vinterhalvåret. Foto: Shutterstock

– På våren och sommaren kan man köpa en vihta hos vilken blomsterhandlare som helst. På vinterhalvåret plockar vi fram dem ur frysen. Alla förutseende finländare fryser in sin egen, förklarar kvinnan i receptionen.

Jag befinner mig i en riktig bastuinstitution. I de här lokalerna – på nedre botten i en hyreshusfastighet – har människor bastat sedan 1928, och den vedeldade bastun är rejält tilltagen. Vedklabbarna mäter över en halvmeter, och det är stekhett inne i bastun. Någon skopar rikligt med vatten på de brännande stenarna. Jag vill inte verka vek, men jag hukar när den heta ångan snabbt stiger. Mina finska bastukamrater stirrar dock obekymrat ut i luften.

Sedan gör jag som de andra – köper en burköl Lapin Kulta och slår mig ner på bänken utanför entrén. Här sitter vi – ett dussintal halvnakna bastubadare – och pustar ut, mitt i ett bostadsområde. Kotiharju är en av de tre traditionella bastur som finns kvar i Helsingfors, och väl värd ett besök för den som vill försöka förstå sig på den finska folksjälen.

Förr fanns en allmän bastu i varje kvarter i Helsingfors. Här tvättade man sig och skötte sin hygien. Bastun var också en social institution. En plats för skvaller och umgänge.

Sauna Hermanni, i stadsdelen Hermansstad, är ännu en kvartersbastu belägen mitt i ett bostadsområde. Ägaren Mika Ahonen har försökt återställa den gamla femtiotalsmiljön: gamla Playboytidningar på bordet, plåthinkar för att hiva vatten över sig efter bastun, nötta handdukar till utlåning, smala skåp med nycklar.

Mika själv skramlar i köket. Han lagar ”efterbastumat” – strömmingsmacka och korvbricka – till några bastubadare. 50-talskänslan är total.

– Förr fanns en allmän bastu i varje kvarter i Helsingfors. Här tvättade man sig och skötte sin hygien. Bastun var också en social institution. En plats för skvaller och umgänge, säger Mika Ahonen.

De allra mest privata problemen brukade avhandlas i just bastun. Men under efterkrigstiden stängdes basturna – en efter en. Alla nya lägenheter – också den minsta etta – utrustades nämligen med egen bastu.

– På senare tid har den allmänna bastun fått ett uppsving. Den har kultförklarats, säger Mika Ahonen.

***

TIO TIPS FÖR ETT SPÄNNANDE BESÖK I HELSINGFORS

Sauna Hermanni är en kvartersbastu med 50-talskänsla mitt i ett bostadsområde i stadsdelen Hermansstad. Foto: Sauna Hermanni

1. 3 x bastubad

Löyly, Skywheel och Kulturbastun

Designbastun Löyly, är nybyggd, vedeldad och belägen mitt i stan. Här finns Helsingfors enda rökbastu som är öppen för alla. Träbygget är 1800 kvadratmeter stort, nio meter högt, och byggnadens tak rymmer två terrasser med plats för 600 personer. Hoppa i havet – på vintern i isvak – från bryggan.

Varför inte svettas 40 meter upp i luften med utsikt över Helsingfors? Skywheel är Helsingfors motsvarighet till London Eye. I pariserhjulet, som mäter nära 40 meter på höjden, har en av gondolerna bytts ut mot en bastu i trä. Sightseeing och bastubad i en annorlunda kombo alltså. En gondol rymmer tre till fem personer och färden tar fem till sju minuter. Ett stenkast från Skywheel – på stadens mest centralt belägna tomt – ligger Allas Sea Pool. Ett unikt läge precis vid Salutorget. Det eleganta utomhusbadet, inklusive bastu, invigdes för bara ett par år sedan. Här finns en havsvattenbassäng som mäter samma temperatur som havet, samt simbassäng som håller rediga 27 grader.

Kulturbastun – grundad av arkitekt Tuomas Toivonen och designer Nene Tsuboi – ligger vid havet i området Hagnäs. En traditionell finsk bastu, men arkitekterna har hämtat inspiration från Japan – en av grundarna, Nene, är japanska. Avskalat, rent, smakfullt och med en av de bästa utsikterna över Östersjön.

Löyly: Ärtholmsstranden 4.

www.loylyhelsinki.fi/en

Skywheel: Skatuddskajen 2.

www.skywheel.fi/sw

Kulturbastun: Hagnäskajen 17.

2. 3 x saluhallar

Hagnäs, Salutorgets och Sandvikens saluhallar

Hagnäs saluhall är folklig och anspråkslös, men fylld av kvalitetsmat. Hit går Helsingforsborna. Stämningen är tidlös, och man får en känsla för hur det var i Helsingfors för ett par generationer sedan. Här har Tarja Halonen, Finlands tidigare president, ett stambord. För tillfället är dock Hagnäs stängt för renovering. På torget finns en tillfällig ersättare – en hall i glas.

Salutorgets saluhall, även kallad Gamla saluhallen, är den äldsta saluhallen, uppförd 1889. Nyrenoverad, och något turistinriktad, men med bra läge. Specialbutiker säljer delikatesser som finska ostar, gravad lax och nyplockade bär. Här finns landets minsta Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget.

Sandvikens saluhall kan närmast liknas vid en mathall med små restauranger, kaféer och diskar som säljer diverse delikatesser. Lite franskinspirerad, och den trendigaste av de tre saluhallarna.

Ett saluhallsrelaterat tips är att plocka ihop sin egen lunch i någon av saluhallarna eller på Salutorgets marknad – köttbullar tillverkade på renkött, friterad siklöja som äts som snacks och doppas i majonnäs och färsfyllda piroger. Här är det finska specialiteter som gäller – och att äta dem ute i det fria.

Hagnäs saluhall: Tavastvägen 1A.

Salutorgets saluhall: Södra kajen.

Sandvikens saluhall: Lönnrotsgatan 34.

Helsingfors domkyrka, som även kallats Nikolajkyrkan och Storkyrkan, blev färdig 1852. Foto: Shutterstock

3. Klassiska krogar

Savoy, Sea Horse och Kosmos

Savoy är antagligen Helsingfors mest kända restaurang med bra utsikt över Esplanaden och Domkyrkan. Inredningen har Aino och Alvar Aalto ritat. Här serveras klassiska rätter som alltid har lagats enligt samma gamla recept. Nationalsymbolen Gustaf Mannerheim var en av de (krävande) stamkunderna. Han fick kockarna att hitta på en helt ny rätt – vorschmack, en polskinspirerad måltid där såväl rödbetor som smetana ingår. Men smakar det så kostar det. Till Savoy går man vid speciella tillfällen, kanske för att fira något.

Sea Horse, mitt i gräddhyllan i södra Helsingfors, bjuder på generösa portioner, finsk husmanskost, och rakt-på-sak-service. En restauranginstitution som gillas av både lokalbor och turister. Här serveras rätter som kåldolmar, stekt sill – och Mannerheims gös förstås.

Klassiska Kosmos är ännu en historisk kultrestaurang som drivs av samma familjeföretag som för 90 år sedan. Här satt 68-vänstern när det begav sig, och här håller man fast vid gamla traditioner och gamla möblemang. Sist ett modernare restaurangtips: Juuri, som serverar finska sapas, en variant på tapas. Varje sapas är en representant för det finska köket och i sig ett litet konstverk.

Savoy: Södra Esplanaden 14.

www.ravintolasavoy.fi

Sea Horse: Kaptensgatan 11.

www.seahorse.fi

Kosmos: Kalevagatan 3.

www.kosmos.fi

Juuri: Högbergsgatan 27.

www.juuri.fi

4. Ta en öl i Sovjet

Ateljee Bar och Kafé Mockba

På trettonde våningen i klassiska gamla Hotel Torni ligger Ateljee Bar. Ateljébaren bjuder på klassiska drinkar och panorama över stan. På den omtalade damtoaletten är det fönster från golv till tak, och man gör sina behov med utsikt – och brutal insyn.

Baren Kafé Mockba, som ägs av filmmakarna tillika bröderna Kaurismäki, är en resa tillbaka till USSR. Sovjetisk stämning och service. Det kan ta sin tid innan man får uppmärksamhet, och när man väl får den är den ofta brysk, men det hör till. I många år hängde lappen: ”Mect Het”, vilket betyder ”Inga lediga platser”, på dörren. ”Vi ville öppna en bar dit ingen skulle komma, där man kunde vara ifred”, har Mika Kaurismäki sagt. När baren ska stängas spelas ett tal av Leonid Brezjnev upp i högtalarna. En signal till gästerna att det är dags att packa ihop.

Ateljee Bar: Georgsgatan 26.

www.sokoshotels.fi

Kafé Mockba: Eriksgatan 11.

www.andorra.fi/kafe-moskova

Det utopiska plasthuset Futuro från 1968 ritades av arkitekten Matti Suuronen. Huset kan besökas under sommarsäsongen på Espoo Museum of Modern Art. Foto: Shutterstock

5. Konstrunda på finska

Helsinki Art Museum (HAM) och Espoo Museum of Modern Art (EMMA)

Både Kiasma, ett hypermodernt konstmuseum med tillfälliga utställningar av internationella toppnamn, och Ateneum, landets mest kända museum med finländsk konst från 1700-talet till nutid, är värda ett besök. Men hit hittar de flesta Helsingforsbesökare själva. Helsinki Art Museum (HAM), som ligger i det gamla Tennispalatset, är däremot lättare att missa. HAM öppnades 2015 och förvaltar den finska statens konstsamlingar med över 9 000 verk i arkiven. Dessutom har de intressanta separatutställningar och har bland annat ställt ut Ai Weiwei. Jag tycker också om konstmuseet Emma, Espoo Museum of Modern Art (EMMA), ute i Espo. Dit tar man sig enkelt med den nya metron.

HAM: Södra Järnvägsgatan 8.

www.hamhelsinki.fi/sv

EMMA: Flitarvägen 5, Hagalund.

https://emmamuseum.fi/sv

Sveaborg är ett av Unescos världsarvsobjekt och en av Finlands mest populära sevärdheter. Foto: Shutterstock

6. Till havs

Sveaborg, Rönnskär och Café Regatta

Helsingfors ligger vid öppet hav, vilket ger staden en speciell karaktär och ett säreget ljus. Tillbringa så mycket tid som möjligt vid havet är mitt tips. Jag tycker om att åka ut till Sveaborg, ett magnifikt världsarv och en av Finlands mest populära sevärdheter. Här finns fina klippor och små stränder. Det finns flera andra fina öar, exempelvis Rönnskär, och man tar sig lätt ut i skärgården med olika ruttbåtar.

På fastlandet, vid Hummelviken i Tölö, ligger Café Regatta. Populärt, ruffigt och charmigt ställe, beläget precis vid vattnet med härlig havskänsla. Här får man dessutom betalt för att dricka påtår. I Finland tar kaféerna alltid betalt för en påtår, men på Regatta har de vänt på steken och betalar gästerna 5 cent för ännu en slurk kaffe.

Café Regatta: Merikantovägen 8.

7. I Kjell Westös fotspår

3 x miljöer från böckerna

Ingen kan skildra Helsingfors som Kjell Westö – en av Finlands främsta författare. Mest känd är han för sina romaner om den finska huvudstaden. Den som vill vandra i Westös fotspår ska bege sig till Ateljee Bar på Hotel Torni. De unga huvudpersonerna i ”Drakarna över Helsingfors” besöker nämligen Hotel Torni. Det är sent 70-tal, och de går upp till Ateljee Bar och dricker sina livs första drinkar.

På Kaserntorget finns ett nytt minnesmärke över finska vinterkriget. Ett stenkast från minnesmärket, om man vänder sig om och tittar upp i backen istället för ner mot havet, så ser man en tidig 1900-talsbyggnad i jugendstil. Där har Kjell Westö placerat advokat Claes Thunes kontor. Stora delar av ”Hägring 38” utspelar sig på just det kontoret.

Stadsdelen Ulrikasborg är Helsingfors motsvarighet till Östermalm. I utkanten av Ulrikasborg finns en liten stadsdel i stadsdelen som heter Eira, med palatsliknande hus, ett slags Öfvre Östermalm. En av gatorna i Eira heter Ehrensvärdsvägen. Där bor den rika familjen Rabell som Westö skriver om i sin senaste roman ”Den svavelgula himlen”. Det är alltså där syskonen Alex och Stella växer upp.

Ateljee Bar: Georgsgatan 26.

Kaserntorget.

Ehrensvärdsvägen.

8. Botanisera i småbutiker

Designkvarteren

För några år sedan utsågs Helsingfors till världens designhuvudstad, och inför det årslånga evenemanget genomgick staden en ansiktslyftning. Nya, uppgraderade Helsingfors inkluderar Designkvarteren med alla roliga butiker. Upptäck de bästa bitarna av utbudet i Design District Helsinki med guide – eller på egen hand. Karta med de mest intressanta adresserna finns på turistinformationen. Designkvarterets centrum är Dianaparken, men inkluderar också Gardesstaden, Kampen, Rödbergen och Ulrikasborg. Området erbjuder en stor mängd shoppingmöjligheter i småbutiker, ofta med egenproducerade varor.

Den som vill lära mer om finsk design ska besöka Arkitekturmuseet och Designmuseet – båda ligger i centrum. Designmuseet är för övrigt Tove Janssons gamla skola. Brobergska skolan var Finlands första samskola.

Rödbergen.

www.desingdistrict.fi

Marimekko, ett av Finlands mest välkända klädmärken, skapades av formgivaren Armi Ratia i början av 50-talet. Foto: Shutterstock
Ivana ­Helsinki är ett modehus som har nått ut i världen. Foto: Shutterstock

9. Shoppa finska klassiker

Minna Parikka, Ivana Helsinki, Stockmann, Iittala och Marimekko

Passa på att shoppa finska klassiker. Stockmann är Helsingfors största varuhus, som nyligen firade 150-årsjubileum. ”Som NK var förr”, heter det i finsk folkmun. Den som vill köpa glas eller den klassiska Alvar Aalto-vasen med böljande former ska bege sig till Iittalabutiken. Iittala startade 1881 som en liten glasfabrik i finska byn Iittala, och är i dag ett internationellt erkänt märke som har varit med och lagt grunden till begreppet skandinavisk design. Kultklädmärket Marimekko har flera fina butiker, men också en outlet där man kan fynda. Cirka 20 till 40 procents rabatt på ordinarie priser. Håll utkik efter andrasortering och riktigt röda priser i fyndhörnan. Minna Parikka är Finlands mest kända skodesigner, vars skodon säljs över hela världen. Ivana Helsinki är ett modehus som har nått ut i världen, och som gillas av såväl fotomodellen Helena Christensen som skådespelaren Juliette Lewis.

Minna Parikka: Alexandersgatan 36.

www.minnaparikka.com

Ivana Helsinki: Nylandsgatan 15.

www.ivanahelsinki.com

Stockmann: Alexandergatan 52.

www.stockmann.com

Iittala: Norra Esplanaden 23.

www.iittala.com/se

Marimekko: Timmermansgatan 7, i förorten Hertonäs.

www.marimekko.fi

Kampens kapell, i stadsdelen Kampen vid Narinken, byggdes för sju år sedan när Helsingfors var årets designhuvudstad. Foto: Shutterstock
Tempelplatsens kyrka som är insprängd i berget ritades av arkitektbröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Foto: Shutterstock

10. Plats för stillhet

Tempelplatsens kyrka och Kampens kapell

Efter sightseeing och shopping kan det vara skönt att slå sig till ro – styr stegen mot Tempelplatsens kyrka, även kallad Bergskyrkan. På grund av sin speciella arkitektur är kyrkan, som blev färdig 1969, en av Helsingfors främsta sevärdheter. Kyrkan är insprängd i berget och cirkelrunt formad. Innerväggarna består av skrovliga klippor och en mur av huggen sten. Kyrkan är känd för sin ypperliga akustik.

Mitt på det livliga torget Narinken ligger Kampens kapell, även kallad Fridens kapell och Tystnadens kapell, som också är en vilsam plats. Kapellet håller inga gudstjänster eller kyrkliga ceremonier, utan är en plats för stillhet och ro.

Tempelplatsens kyrka: Luthergatan 3.

Kampens kapell: Simonsgatan 7.

1. Löyly, 2. Hagnäs saluhall, 3. Savoy,  4. Ateljee bar, 5. Helsingfors konstmuseum, 6. Sveaborg, 7. Kaserntorget, 8. Rödbergen, 9. Minna Parikka flagship store, 10. Tempelplatsens kyrka.

Läs fler resereportage här