Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Bunkern blev ett unikt galleri

Efter ett par varv runt byggnaden upptäcker jag de oansenliga ståldörrarna. Framför den ena ligger en stenbumling, den andra leder in till en upplyst reception. Där tas man emot av någon ur den unga och välklädda personalstyrkan, man får hänga av sig ytterkläderna och slå sig ner i den minimalistiskt inredda lobbyn. Snart kommer guiden och hämtar oss och från den stunden jag vägleds in i de många fönsterlösa rummen, med sina två meter tjocka väggar i armerad betong, försvinner världen utanför. Fram träder konsten och världshistorien.

Bunkern, som ligger ett stenkast ifrån Friedrichstrasse i centrala Berlin, planerades av arkitekten och nazisten Albert Speer och byggdes år 1942. Under andra världskriget kunde upp mot 2 000 personer söka skydd här undan de allierades bombangrepp. Efter kriget kom byggnaden att användas som fängelse av Röda armén, som lagerlokal för tropisk frukt – därav smeknamnet Bananbunkern – och på 80-talet blev den scenplats för en av Berlins mer otyglade technoklubbar. I dag visar visas konst gjord efter år 1990. Det är en imponerande samling med många skrymmande och konceptuella verk i en snillrik utställningsmiljö, gallerivärldens motsvarighet till en Michelinrestaurang; allt är uttänkt att passa in i den exklusiva helheten. Låter det som en reklamares verk? Det är det.

När Christian Boros, grundare av en tysk design- och reklambyrå, sprang på bunkern för snart 20 år sedan uppstod kärlek vid första ögonkastet. Han hade länge letat efter ett hem för sina 700 konstverk och ratat såväl mer konventionella lokaler som övergivna sjukhus, skolor, fabriker och simhallar, som det vid denna tidpunkt kryllade av i Berlin. Han köpte byggnaden och slog år 2008 upp dörrarna till sin samling i Borosbunkern, en plats där konsten på samma gång är isolerad från omvärlden och i ständig kontakt med historien.

 

Fakta.Sammlung Boros

Land: Berlin, Tyskland.

Adress: Bunker, Reinhardt­strasse 20, Berlin.

Hemsida: www.sammlung-boros.de

Entré: 160 kronor fullt pris, 95 kronor för arbetslösa och studenter med giltigt student-ID.

Övrigt: Museet är enbart tillgängligt via guidade turer. Visningarna ges på tyska och engelska och sker i grupper om 12. Turerna blir snabbt fullbokade så se till att vara ute i god tid, helst ett par månader i förväg.