Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/burma/gamla-vagen-genom-nya-burma/

RESOR

Gamla vägen ­ genom nya Burma

Bild 1 av 11 Det är tidig morgon, de unga nunnorna är på väg att samla in mat från lokalbefolkningen. Nära 90 procent av Burmas befolkning är buddister, och antalet munkar och nunnor är tillsammans över en halv miljon.
Foto: Martin Edström
Bild 2 av 11 Mandalay har ungefär lika många invånare som Stockholm, men är många gånger mindre till ytan. Trafiken är ofta ett enda stort tumult, och det är många gånger lättare att promenera.
Foto: Martin Edström
Bild 3 av 11 De unga munkarna läser tidningen varje morgon utanför det stora tempelområdet Mahamuni.
Foto: Martin Edström
Bild 4 av 11 Shwezigonpagoden i Nyang U är en av Bagans gömda ­skatter. Lugna morgnar tar föräldrar med sina barn för att mata fåglarna och tända rökelse. Hit letar sig få turister.
Foto: Martin Edström
Bild 5 av 11 Mingun­pagoden blev bara halvfärdig – den sprack i en kraftig jordbävning 1839.
Foto: Martin Edström
Bild 6 av 11 Den undangömda trädgården kring Kuthodawpagoden ger lugn bortom Mandalays gator. Hit kommer också ungdomar på hemliga möten.
Foto: Martin Edström
Bild 7 av 11 Burma blir ibland för varmt. ”Vi jobbar inte på sommaren, det går knappt – och turisterna kommer inte hit heller”, berättar butiks­ägaren Ming om sommarmånaderna med temperaturer uppåt 40–45 grader.
Foto: Martin Edström
Bild 8 av 11 Kring den anrika Shwedagonpagoden i Rangoon samlas tusentals människor om kvällen – turister, munkar, barn och ungdomar.
Foto: Martin Edström
Bild 9 av 11 Chaukhtatgyi-buddhan är lätt att missa då man besöker Rangoons mer kända platser, men är en imponerade syn och en av väldigt få liggande buddastatyer i Burma.
Foto: Martin Edström
Bild 10 av 11 Thanaka är en kräm gjord av bark, som både kvinnor och män sminkar sig med Den doftar dessutom gott, och sägs skydda mot solbränna.
Foto: Martin Edström
Bild 11 av 11 Tempelområdet Bagan var i forna tider ett kungadöme, det som senare blev moderna Burma. Kvar finns tusentals tempel.
Foto: Martin Edström

Frihetens vindar blåser friska i Burma. I det land som länge varit stängt och svårtillgängligt hälsas i dag alla välkomna med öppna armar. Här möter ett av de bäst bevarade länderna i Sydostasien. DN Resor har rest genom detta buddismens brännheta land.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in