Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Dakar i Senegal har världens mest färgstarka marknad

Färgstarka mönster på HLM-marknaden i Dakar.
Färgstarka mönster på HLM-marknaden i Dakar. Foto: Mia Holmgren

Ett brev från…Senegal.

Mera färgsprakande än så här kan det knappast bli. Västafrikas största tygmarknad i Senegals huvudstad Dakar är ingenting för den som gillar diskret och enfärgat. Här är allt möjligt, både när det gäller färgkombinationer och mönster.

Den enorma HLM-marknaden finns i utkanten av Dakar, som med läget vid havet och den ständigt närvarande musiken och dansen är en av de trevligaste städerna i Afrika.

Längs ett virrvarr av smala gångar ligger tygerna i travar från golv till tak. Vi förlorar snabbt orienteringen och har svårt att hitta tillbaka till försäljaren med de snygga nyinkomna bomullstygerna från Sierra Leone.

Att välja är också svårt när nästan allt sticker ut. Stora turkosa och lila blommor eller orange snäckor i ett hav av vitt? Eller kanske svarta och röda frukter mellan lila och turkosa blommor och orange snäckor i ett hav av blått och vitt? Eller kanske svarta och röda frukter mot knallgul bakgrund? Samtidigt håller försäljaren envist upp ett cerise tyg dekorerat med stora gråa bordsfläktar, som han säger är årets storsäljare.

Tygerna kostar från 15 kronor metern. För toppkvalitet kan det handla om en knapp femtiolapp för en meter. Det går att pruta, men inte så mycket. Marknaden vänder sig i första hand till Dakar-borna, inte till turister. För vår del avslutas besöket på HLM med inköp av en extra väska.

Den som snabbt vill ha en klänning uppsydd kan lösa det på plats för omkring hundra kronor. Det finns många små trånga syfabriker där männen sitter på rad och symaskinerna smattrar för högtryck. Enklast är att lämna in ett plagg som skräddaren kopierar. Till en traditionell senegalesisk hellång tunika med kjol går det år ungefär sex meter tyg.

Andra marknader i Dakar

Village des arts

De gamla baracker som var bostäder åt de kinesiska arbetare som byggde den stora fotbollsarenan i mitten på 1980-talet har tagits över av Dakars konstnärer. I barackerna finns ett 50-tal ateljéer, där konstnärerna arbetar och ställer ut sina alster. Flera av konstnärerna är välkända och har ställt ut i Europa och USA. Det charmiga området pryds av spännande installationer och skulpturer.

Almadies (bilden)

Längs de lummiga gatorna i välbärgade Almadies, Dakars sydspets som ligger en halvmil från centrum, finns många hantverksförsäljare. Glasmålningarna, som finns som brickor, tavlor och glasunderlägg brukar vara populära. Längs stranden i Almadies ligger restaurangerna på rad.

Sandaga

På Dakars största marknad Sandaga går det mesta att köpa. Priserna är låga, åtminstone efter obligatorisk prutning. Marknaden är trång och besökare uppmanas hålla hårt i väska och plånbok. Intressant åtminstone för den som aldrig besökt en afrikansk marknad.