Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Köpenhamn via Lund

Skådespelerskan och sångerskan Regina Lund guidar oss till ett annorlunda Köpenhamn utanför Ströget.

Regina Lund har blivit danskjävel och har gjort en Thåström. När livet hemma i Stockholm blev för pladdrigt flyttade hon till Köpenhamn. Själv säger hon att hon blev som en seriefigur hemma i Sverige. Hon kände sig som ett jagat byte och tappade lusten.

- Varför kan ni få undra över, men jag säger som en japansk kvinna sa i bastun här i Köpenhamn: Jag fungerar så här. Om människor inte är trevliga går jag. Nu är det för varmt här inne och jag tänker gå ut.

Regina Lund har bott i Köpenhamn i två år. Hon pendlar över sundet några dagar i veckan för att spela föreställningen "Blodsbröder" på Malmö opera. Den här dagen är hon vår guide i Köpenhamn. Klockan 12.00 har vi bestämt träff under stora klockan på centralstationen, Hovedbanegård. Det är svårt att inte lägga märke till henne. Regina Lund sticker ut ur mängden med röd skinnjacka, Marlene Dietrich-frisyr, knallröda läppar och yviga gester. Vid handen har hon sin 9-årige son Wiggo.

Vi tar den västra utgången mot Istedgade, raka vägen mot stadsdelen Vesterbro. En utgång som ligger i ett ökänt område. Regina Lund har parkerat sin Christianiacykel lite längre bort. Annars blir den stulen, berättar hon.

En Christianiacykel är en trehjuling som hon inte klarar sig utan. Det är enbart med cykel hon tar sig runt i stan. Sonen sitter längst fram i en låda och sedan trampar mamma sig trött till skola, karate­träning och allt annat som måste göras. Köpenhamn ska upplevas på cykel, tycker Regina.

Vårt första stopp blir restaurang Bang och Jensen på Istedgade 130. Det är Regina Lunds sociala oas. Här sitter hon och skriver på låttexter och dikter sedan hon lämnat Wiggo i skolan. Bang och Jensen är en generös och varm plats som mer känns som ett vardagsrum.

- Jag kan sitta här vid ett bord och tänka och prata högt utan att folk undrar vad jag håller på med. Det finns ingen som blänger snett och ingen som bedömer dig, säger Regina Lund.

Vesterbro var tidigare Köpenhamns gamla arbetarkvarter. I dag är stadsdelen mer chic och har blivit ett krogtätt område för innefolket.

Kvarteren kring Istedgade är slitet vackra och sargade. Istedgade är Köpenhamns "Red light district". Här finns fortfarande sexbutiker, tatuerare, strippbarer och prostituerade, men gatan har kommit upp sig och bjuder också på hippa klädbutiker med streetmode, argentinska vinbarer och vietnamesiska restauranger.

- På dagarna är det rena Bullerbyn här med barn, föräldrar, dagis och skola. Men efter klockan sex på kvällen slår det om och blir annorlunda, säger Regina Lund.

Det är i Vesterbromiljön som den hårda danska filmen "Pusher", med skådespelarna Kim Bodnia och Mads Mikkelsen, spelades in. Pusher betyder knarklangare. Man behöver inte vara länge på Istedgade för att se pushertyper med stressad blick, addidasoverall och mobiltelefonen i näven.

Vesterbrofolket har också en egen slang berättar Regina.

- De talar snabbt och otydligt. Deras uttryck är öppna och raka. Ofta höjs tempot i snacket medan de pratar. Danskarna brukar visa mera heta känslor i sina samtal. De lever ut energin och avreagerar sig gärna, berättar Regina och drar några typiska danska svärord.

Riktiga "Pusher street" ligger i fristaden Christiania på Christianshavn i västra Köpenhamn.

Reginas nästa stopp blir Nansengade vid sjöarna norr om city. Här finns två saker: på somrarna en gatumarknad som liknar Camden market i London, och restaurang Bankeråt som betyder bankrutt på danska.

Bankeråt har en krossad scenografi med skärvor i speglarna, uppstoppade djur, röda rosor och brinnande kandelabrar. I taket hänger lampor som är skalpar av små lysande dockhuvuden.

- De har en helt egen stil här. Jag brukar sitta här och läsa ur skådespelaren Viggo Mortensens diktsamling "Nya förfalskningar". Sen har min son sin karateträning precis i närheten.

- Nansengade har också blivit Köpenhamns nya modegata. De har "superposha" klädbutiker och flashiga klubbar. Det är en hullerombuller­gata. Det finns också massor av vin- och brödbutiker.

När Regina Lund behöver vara i fred och hitta skaparkraft tar hon cykeln ut till Amager strand på Amager strandvej som vetter mot den skånska kusten. Där kan hon sitta och glo på havet och samla kraft.

En annan sådan frizon är Fælledparken i stadsdelen Østerbro. Parken ligger alldeles intill det mytiska Rigshospitalet där regissören Lars von Triers skräcksåpa "Riket" spelades in.

- Jag upplever mig lite som en svensk politisk flykting i Danmark. När jag känner behovet av ensamhet tar jag mig till Fælledparkens glashus. Här kan jag tanka fullt, berättar Regina.

När man strosar runt i Köpenhamn som svensk förundras man över danska självklarheter. Byggjobbarna dricker Elephantöl och borrar i gatan. På 7-eleven kan man köpa grogg på flaska och på Robert's coffee kan man beställa Hot White Russian.

Danskarnas lekfullhet syns överallt i stan. Bland annat på alla karamellfärgade hus i latinerkvarteret på Vestergade norr om gågatan Ströget, och i det klassiska Nyhavn i slutet av Ströget. Det är ingen slump att danskarna också har placerat cirkushuset och stans bästa lekplats, Tivoli, mitt i stan.

Den svenske komikern Peter Wahlbeck har beskrivit skillnaden mellan danskar och svenskar med skyltarna vid svenska och danska berg och dal-banor. I Sverige varnar man: "Akta huvudet eller stå inte i vagnen." På de danska skyltarna står bara: "Håll i hatten".

Det finns ett Köpenhamn för barn också. Regina Lunds hetaste tips är "Experimentarium" som är en stor experimentverkstad för barn. Det ligger på Tuborg Havnevej i Hellerup, norr om Köpenhamn.

- Här kan man leka med vatten, tyngdlagen, dinosaurier, vind och väder. Det bästa är när man får skrika rakt in i lejonets gap och testa sin ljudstyrka. Vi kallar det bluesskriket, berättar Regina.

Efter en heldag med Regina Lunds energi varvar vi ned där vi började. På krogen Bang och Jensen i Vesterbro med en femte kopp kaffe och läsk till sonen Wiggo. När vi sagt hej då går jag längs Istedgades sorgekvarter för att hitta ett hotell. Koltrastens sång från hustaken hörs tydligt och solen kryper sakta ned över Sønderboulevard.

1 Bang och Jensen, en behaglig

1 Bang och Jensen, en behaglig bohemkrog på Istedgade 130. Krogen var från början ett gammalt apotek men liknar i dag ett vardagsrum för folk på Vesterbro. Här hittar man dansk värme och nya vänner.

2 Bankeråt, restaurang på Ahlefeldtsgade 29 vid Nansengade. En krog som ser ut som om du kommit in på baren One Eyed Jacks i teveserien "Twin Peaks". Uppstoppade isbjörnar i frack och lysande små huvuden som bordslampor. Elegant med rosbuketter, levande ljus och guldspeglar. Nedre våningen är som att kliva in i en konstig dröm.

3 Experimentarium, naturvetenskaplig verkstad för barn och vuxna vid Tuborg Havnevej i Hellerup. Experimentarium är ett vetenskapscentrum med bland annat fysikcirkus och äventyrsexpeditioner till olika klimat i världen.

4 Amager strand, Amager strandvej i östra Köpenhamn. Här finns en lång strandpromenad med utsikt mot den svenska kusten. Ta gula metron mot Kastrup och kliv av vid station Amager strand.

5 Fælledparken i stadsdelen Østerbro. Här finns promenadstråk, fotbollsplaner och sommardans på Kafé Paviljongen som har ett vackert glashus. Fælledparken ligger nära Rigshospitalet där Lars von Triers film "Riket" spelades in med Ernst-Hugo Järegård.

6 Shopping på Nansengade, norr om city. Nansengade är en uppkomling när det gäller nya modebutiker i Köpenhamn. På somrarna är stora delar av Nansengade en gatumarknad.

7 Vega på Enghavevej 40 i Vesterbro är Köpenhamns fräsigaste nattklubb som har öppet till 05. Det finns stora och lilla Vega. Här spelar band som Busta Rhymes, Whitesnake och Lou Reed.

8 Malbeck, en liten argentinsk vinbar på Istedgade 61 med ett fantastiskt portvin enligt Regina Lund. Här kan man köpa med sig vin hem.

9 Cafe Fremtiden, gammalt hederligt pilsnerkafé vid Nyhavn med äkta danska ölgubbar. Fremtiden ligger på Sankt Annæ plads 22. Inredningen är i mörkt trä. Här satt sjömännen och snapsade och drack öl förr.

10 Sound station, skivaffär på Gammel kongevej 94 som har allt. Här hittar man sånt man inte kan hitta någon annanstans.

11 Emmerys på Vesterbrogade 107, en cool och trevlig bagare som Regina går till när hon tar paus från arbetet. Danskarna är världskända för sina bröd och bakverk.

12 Riesen, bra singelkrog på Oehlenschlægersgade 36 i
Vesterbro. "Du går ikke hjem alene derfra". Krogens rykte är att du aldrig går därifrån ensam.

13 Tivoli på Vesterbrogade 3. Nytt är Himmelskibet, himmelskeppet på svenska. Det är en karusell som snurrar igång på 80 meters höjd. Tivolit öppnar den 17 april.

14 Från den 3 maj kan man hyra cykel för 20 danska kronor på flera ställen i Köpenhamn. Bland annat på "Københavns cykler" på Reventlowsgade 11 vid Hovedbanegård.

Ålder: 40 Född: Vasa, Finland.

Ålder: 40
Född: Vasa, Finland.
Uppväxt: Gävle
Yrke: Skådespelerska, sångerska, diktförfattare och konstnär.
Karriär: Slog igenom som Ofelia i Jan Bergmans "Hamlet" på Riksteatern. I radio som den komiska hemmafrun Laila Klang. I teve som sekreteraren Mona i "Rederiet". På film slog hon igenom mot Stellan Skarsgård i "Harry och Sonja" och i sin första huvudroll i filmen "Sjön".
Övrigt: Har gett ut fyra skivor och deltog i Melodifestivalen 2007 med låten "Rainbow star".

Resa hit: Flyg från Arlanda till

Resa hit: Flyg från Arlanda till Kastrup i Köpenhamn med Sterling eller Fly Nordic. Pris cirka 1 000 kronor tur och retur. Tåg, SJ X2000 Stockholm – Köpenhamn. Pris cirka 600 kronor enkel resa.
Bo: Flera billiga och bra hotell finns i början av Istedgade på Colbjørnsensgade och Helgolandsgade. Pris från 550 svenska kronor för flerbäddsrum.
Vandrarhemmet Danhostel finns på H C  Andersens Boulevard 50. Pris från 650 svenska kronor för fyrabäddsrum.