Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Upptäck dansk designs verkliga fader

I år firas hundraårsjubileet av den danske designern och arkitekten Finn Juhls födelse. Nyfiken på hur en av de stora möbelformgivarna bodde? Passa på att besöka hans hem i Ordrupgaard, strax norr om Köpenhamn.

De kan det där med design, danskarna, som Arne Jacobsen med sina sjuanstolar och myranstolar, och Poul Henningsen med sina PH-lampor. Dessa klassiska formgivare i all ära, men i Danmark menar man att det är Finn Juhl som är den danska designens verkliga fader.

Det stora internationella genombrottet för dansk möbelformgivning kom 1951. Då fick Finn Juhl i uppdrag att inreda Förvaltarskapsrådets sal i FN:s högkvarter i New York, en sal som för övrigt rustas upp till ursprungligt skick påkostad av danska staten som en del i jubileumsfirandet.

Finn Juhls modernistiska möbler i FN-huset väckte stor uppmärksamhet inte bara i USA. Finn Juhl fick prestigefyllda uppdrag runt om i världen, och det skapade en nyfikenhet på dansk design i största allmänhet som snart ledde till att andra danska designer också slog igenom stort.

Under de senaste årens danska designtrend har Finn Juhl kommit lite i skymundan, andra formgivare som exempelvis Arne Jacobsen har varit mer på tapeten, men det börjar förändras nu. Vandrar man omkring i Köpenhamn så stöter man på Finn Juhls möbelklassiker på många håll, som exempelvis i det spektakulära lutande hotellet Bella Sky i den nya stadsdelen Örestad.

Men om Finn Juhl själv hade fått bestämma så hade han blivit konsthistoriker i stället. Hans far såg dock sonens talang och övertalade honom att studera på Kunstakademiets Arkitektskkole. Under tio år arbetade Finn Juhl på arkitektkontor, innan han 1945 öppnade eget kontor i Nyhavn i Köpenhamn och började specialisera sig på inredning och möbelformgivning, sam­tidigt som han också formgav bruksföremål i glas och trä.

Det hus där han bodde under största delen av sitt liv, från 1942 och fram till sin död 1989, ritade han natur­ligtvis själv och möblerade med sina egna klassiker som ”Pelikanstolen” med sitt omslutande ryggstöd och den nätta ”Poet­soffan”.

Huset är ljust, med glasväggar i vissa rum, och förvånansvärt litet. Det känns verkligen som ett riktigt hem, långt ifrån ett minimalistiskt showroom. Inte minst är det kul att tjuvkika i bokhyllorna för att se vad denne möbeldesigner läste.

Påfallande många böcker handlar om Asien. Tittar man närmare på rummen så förstår man att Finn Juhl gjorde många resor dit, och släpade med sig en hel del skatter hem. Exempelvis i hans sovrum där de modernistiska möblerna får samsas med kuriosaföremål från Indien och Kina.

Finn Juhls hem ligger i förorten Charlottenlund, 8 kilometer utanför centrala Köpenhamn. Är man konst- och designintresserad är det ett utmärkt utflyktsmål, lätt att nå med kollektivtrafik.

Bara ett stenkast från Finns Juhls hus ligger museet Ordrupgaard med en permanent samling dansk och fransk impressionistkonst, samt intressanta tillfälliga utställningar. Museet skapades av stadsrådet och konstsamlaren Wilhelm Hansen, som till slut inte fick plats med alla sina konstverk i den stora våningen i Köpenhamn, utan lät uppföra en herrgårdsliknande byggnad för att få tillräckligt många väggar till alla tavlorna.

Men till slut räckte inte de utrymmena till heller, så för några år sedan uppfördes ett annex, ritat av den uppmärksammade irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid. Hon är den första kvinnliga arkitekt och den första från ett muslimskt land som fått Pritzker-priset, arkitekternas motsvarighet till Nobelpriset.

Byggnaden av rå lavabetong är minst lika sevärd som tavlorna där inne, som en gigantiskt svart snigel slingrar den sig fram genom den gröna parken.

Helgöppet

Finn Juhls hem är öppet lördagar och söndagar klockan 11–17 hela året, samt tisdag–fredag 15–17 under juli och augusti.

Hemsida: Ordrupgaard.dk.

Ta sig dit: S-tåg från Köpenhamns central till Klampenborg eller Lyngby station. Därefter buss 388 till hållplatsen Vilvordevej, två minuters promenad från Finn Juhls hus och Ordrupgaard.