Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

De enkla barerna behåller New Yorks själ

Det brukar sägas att man officiellt blir en New York-bo när man för första gången pekar på ett gathörn och börjar prata om restaurangen, butiken eller baren som brukade ligga där. När man börjar minnas platserna som förvandlats till något annat.

Det enda som är konstant i New York är ju att staden förändras. Själv rycker jag numera på axlarna när ett gammalt favoritställe får klappa igen. Något nytt och bättre öppnar snart. Men det första stängda ställe jag sörjde var min lokala kvartersbar Freddy’s, i Brooklyn. Det var en av de märkligaste barerna i New York, med halvtrasiga galonsäten, en rejält sliten bardisk i mörkt trä och en gammal kubformad tv-apparat i hörnet som enbart verkade visa mediokra filmer från 1980-talet, på VHS. Men den hade själ och hjärta, ett klientel av oförutsägbara Brooklynstammisar och en perfekt jukebox.

När man är 25 och precis flyttat till New York kräver man inte mycket mer än så av livet. I dagens New York är de här gamla, slitna kvartersbarerna, som oftast kallas “dive bars” i USA, ofta de sista institutionerna som lyckas spjärna emot stadens förändring. De är New Yorks själ. Mot alla odds överlever de också år efter år. En av de mest pålitliga klassikerna är Lucy’s i East Village.

Det är en gammal sliten punkbar som drivs av en polsk familj i tre generationer, som så vitt jag vet är de enda som jobbar där. En gång om året åker de hem till släkten i Polen och då stänger de utan förvarning ned hela stället i ett par veckor. I dag framstår Lucy’s allt mer som ett slags protest mot allt hemskt som håller på att hända i kvarteren omkring, ett trotsigt pekfinger mot juicebarerna och frozen yogurt-haken bredvid. Likt det lilla huset i Pixar-filmen “Up”, som envist står kvar när allt rivs omkring dem.

Johnny’s Bar, 90 Greenwich avenueEn
Brooklyn.

Johnny’s Bar, 90 Greenwich avenue

En minimal, men i princip perfekt bar där de sista originalen i West Village fortfarande slösar bort sina eftermiddagar.

Brooklyn Ice House, 318 Van Brunt street

Det närmaste man kommer känslan av att vara på en perfekt countrybar i Tennessee, inklusive en rymlig bakgård för sommarhalvåret.

Farrell’s, 215 Prospect Park West

Det gamla Brooklyn. Här har tiden stått stilla sedan stället öppnade 1933. Billig Budweiser i frigolitmugg.