Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Det vilda Nordirland tar ton

Det är lättillgängligt och välkomnande. I skuggan av Brexit och en inrikespolitisk kris tar Nordirland ton med levande musik, vild natur, prisbelönt arkitektur och en dramatisk historia fylld av sägner. Följ med DN Resors Kicki Lind och möt städerna Belfast och Londonderry.

På operahuset i Belfast gjorde en ung Pavarotti ett av sina allra första internationella framträdanden, det var 1963, säger guiden Michael Cooper som hittar överallt i Belfasts livliga stadskärna och som pekar ivrigt åt alla håll samtidigt.

Musikreferenserna duggar tätt.

– Där är puben där Led Zeppelin sjöng ”Stairway to heaven” för allra första gången, 1971. Känner du till Van Morrison? Han är från Belfast!

Irländarna är märkbart stolta över sitt musikaliska arv som spänner över flera olika musikgenrer. Folkmusiken klingar ständigt på gator och torg. På många pubar och restauranger, klubbar och utomhusscener jammas det mer eller mindre dygnet runt.

Musiken är också något som de mer än gärna vill dela med sig av. Ett nytt sätt att få besökare med på noterna är det så kallade ”Belfast Traditional Music Trail”. Två irländska musiker visar vägen till några av Belfasts äldsta pubar där det förutom genuin irländsk folkmusik också bjuds på berättelser om olika instrument, traditioner och spännande historier.

Foto: Shutterstock Titanicmuseet. Foto: Shutterstock

Stämningen är smått andäktig inne på världens största Titanic-museum, beläget på precis den plats i Belfasts hamn där Titanic byggdes i början av 1900-talet. Harland & Wolfe var då en av världens största skeppsbyggare. Belfast har sedan 1700-talet varit en viktig hamnstad och skeppsbyggarindustrin var länge stadens viktigaste livsnerv.

Fartyget som på sin tid var världens största, var nära 270 meter långt, nästan 50 meter högt och hade en vikt på närmare 50 000 ton. Drygt 1 500 passagerare omkom då Titanic på sin jungfrufärd över Atlanten kolliderade med ett isberg. Detta hände sig i april 1912, men Titanic och dess ödesdigra historia berör och fascinerar fortfarande en hel värld.

Det toppmoderna museet invigdes lagom till hundraårsminnet av Titanics förlisning. Själva byggnaden har inspirerats av fartygets form och invändigt kan besökaren frossa i interaktiva utställningar, göra en åktur genom en återskapad gammaldags varvsmiljö och slå sig ner i en biosalong och se filmer som bland annat berättar om hur vraket hittades 1985.

Människor från när och fjärran strömmar till och museet har betytt mycket för Belfasts nya identitet som färgstark och fredlig storstad. Det blodiga inbördeskriget, i folkmun kallat ”The Troubles”, varade från 1969 till 1998 och har präglat omvärldens bild av Belfast och Nordirland betydligt längre än så. Fortfarande går åsikterna isär kring huruvida Nordirland bör förenas med republiken Irland eller fortsätta att tillhöra Storbritannien. Brexit ställer frågan på sin spets, men att icke-våld är det viktigaste av allt tycks de flesta än så länge vara överens om.

Nordirland beskrivs omväxlande som ett land, en provins eller en region i Storbritannien. Dess nedtecknade historia börjar någon gång på medeltiden och den som gillar uråldriga borgar, spännande sägner och därtill en dramatisk kust behöver inte leta länge. Att ett stort antal utomhusscener i tv-serien ”Game of Thrones” filmades på Nordirland förefaller alldeles självklart.

På nordkusten ligger den berömda Giant’s Causeway, vars märkliga klippformationer förekommer flitigt i flera filmer och tv-serier. Här har man en vid utsikt över havet medan man klättrar omkring på tusentals basaltpelare som skapades av stelnad lava för miljontals år sedan.

Sedan några år har de märkliga klippformationerna fått sitt eget besökscenter. Å ena sidan förtar det något av den naturliga vildmarksupplevelsen men å andra sidan levandegörs olika legender om hur den irländske jätten Finn Mc Cool en gång i tiden skapade Giant’s Causeway.

Jätten Finn var enligt sägnen arg på den skotske jätten Benandonner som hånade Finns sätt att slåss. De båda jättarna började kasta stenar med meddelanden till varandra, fram och tillbaka mellan Nordirland och Skottland. Finn utmanade Benandonner som svarade att han inte kunde simma och därför inte kunde anta någon utmaning. Finn tänkte inte låta honom komma undan så lätt och ställde upp pelarlika stenar som bildade en gångbro (causeway). Sagan slutar med att den skotske jätten tar sig över till Finn som jagar iväg honom medan han kastar stora jordklumpar efter honom. En av jordklumparna sägs ha skapat ön Isle of Man, vilket förstås är en alldeles egen historia…

Foto: Shutterstock Utsikt över Londonderry med St. Eugene’s Cathedral, som ligger i närheten av Free Derry, och stadsmuren. Foto: Shutterstock

Historia, nutid och framtid är tätt och påtagligt sammanvävda i Nordirlands näst största stad Londonderry. Tiden är förbi då Derry, som staden oftast kallas, i bästa fall förknippades med våldsamma demonstrationer. I dag samsas kreativa konstverkstäder och levande musik i alla tänkbara former med historiska kvarter, en välbevarad stadsmur från 1613 och en modern ”Peace Bridge” över floden Foyle.

Derry är lagom stort att utforskas till fots. En tidig morgonpromenad uppe på den fina gamla stadsmuren ger en bra överblick och dessutom, på välplacerade informationstavlor, intressanta fakta om olika historiska byggnader.

Lilla Museum of free Derry är inrymt i nybyggda lokaler, i en del av Derry som i början av 1970-talet gjort sig ”fritt” från brittiskt styre. Flera politiska incidenter och sammandrabbningar ägde rum just här, bland annat massakern som har kommit att kallas ”Bloody Sunday”. Den 30 januari 1972 dödades 14 civila och ytterligare 12 skottskadades av brittisk militär vid en demonstration.

– Vi finns här för att utbilda, inte för att väcka bitterhet, säger John Kelly som arbetar på museet och själv deltog i demonstrationen som urartade den där januaridagen. Hans bror var en av dem som dödades.

– Hela syftet med den här permanenta utställningen är att se till att något liknande aldrig händer igen.

Nordirlands fortfarande något ömtåliga identitet byggs nu av en försiktig men färgstark framtidstro. Nyvunna vännen Lucia ler åt sitt eget frågande om min person och kring hur jag uppfattar maten, musiken, kulturen, naturen, tja, kort sagt Nordirland som helhet.

– Ibland kanske vi irländare i norr nästan framstår som framfusigt nyfikna på gästande besökare, säger hon ursäktande och klappar mig moderligt på axeln. Du vet, under väldigt lång tid skulle ingen drömma om att frivilligt resa till Nordirland. Det är nya tider nu men vi blir fortfarande uppspelta lite till mans över att få hit gäster utifrån. Du tar väl inte illa upp över att vi är så på?

Hon behöver inte oroa sig. Varmt välkomnande och genuin omtanke är ett av det allra finaste minnen man som besökare får med sig hem.

Fakta.

Se & göra

Titanic-museet i Belfast

Prisbelönat museum som i sex våningar berättar historien om Titanic och skeppsbyggartraditionen i Belfast.

1 Olympic Way, Queen’s Road, Titanic Quarter, Belfast

www.titanicbelfast.com

St George’s marknad i Belfast

Saluhall som byggdes i slutet av 1800-talet. Frukt, grönt, fasan, vildsvin, ost, konst, hantverk och färgstarkt folkliv i en salig blandning. Öppet fre 6–14, lör 9–15, sön 10–14. May Street.

12-20 East Bridge Street, Belfast

Museum of Free Derry

Ger en gripande bakgrund och insikt kring vad som hände i Nordirland fram till freden 1998 och framför allt i Derry under de våldsamma åren 1968-1972.

55 Glenfada Park, Derry

www.museumoffreederry.org

Giant’s Causeway

Sisådär 40 000 basaltstenar samlade i märkliga formationer på Nordirlands norra kust. Fascinerande naturligt underverk i kolossalformat.

44 Causeway Rd, Bushmills

www.giantscausewayofficialguide.com

Seamus Heaney

Den folkkäre irländske författaren och poeten Seamus Heaney tilldelades Nobelpriset i litteratur 1995. Hösten 2016 öppnades Seamus Heaney Centre i staden Bellaghy. Här finns en permanent utställning om Heaneys liv med bilder, böcker och radio/tv-intervjuer.

45 Main St, Bellaghy, Magherafelt

www.seamusheaneyhome.com

Game of Thrones

Flera scener i tv-serien ”Game of Thrones” är inspelade i Nordirland. Följ med på en guidad tur med buss och till fots till några av de natursköna inspelningsplatserna! Turerna börjar och slutar i Belfast eller Derry.

Game of Thrones Tours, 21 Botanic Avenue, Belfast

www.britmovietours.com

Äta & Dricka

Belfast:

Dirty Onion

I området Cathedral Quarter, mitt i stan, ligger flera av Belfasts mest legendariska pubar och flera mysiga restauranger. Puben Dirty Onion är en av stadens äldsta och har levande musik alla kvällar.

3, Hill Street, Belfast

www.thedirtyonion.com

Derry:

Walled City Brewery

Restaurang, bar och mikrobryggeri i ett. God mat och en mängd spännande ölsorter. Hippt och kul ställe som drivs med stort hjärta av James och hans fru Louise.

70 Ebrington Square & Parade Ground, Derry

www.walledcitybrewery.com

Harry’s Derry

Restaurang som öppnade i februari 2017. Ser kanske inte så spännande ut, utifrån. Galet goda och prisvärda rätter gjorda på idel lokalproducerade råvaror. Missa inte!

29, Craft Village, Derry

www.derrycraftvillage.com/shops/harrys-derry

Shopping & Nöjen

Musikpromenad i Belfast

Guidad kvällspromenad till några av Belfasts äldsta musikpubar. Två musiker visar vägen och berättar om irländsk musiktradition och instrument och ger smakprov på några låtar.

www.belfasttradtrail.com

Musikfestivaler

Vägen till irländarnas hjärta går via musiken vilket bland annat kommer till uttryck på en mängd festivaler, året om. Tajma besöket i Nordirland med någon av alla musikfestivaler!

www.discovernorthernireland.com/music

Yellow Yard

Vintage-shopping; kläder, vinylskivor, knäppa souvenirer med mera!

2, Palace Street, Derry

Bo bra

Belfast:

Ten Square Hotel. Trevligt hotell i en byggnad från 1862. Mycket centralt, ett stenkast från det pampiga stadshuset. Dubbelrum med frukost för två cirka 2 000 kr.

10 Donegall Square S, Belfast

www.tensquare.co.uk

Derry:

Bishop’s Gate Hotel. Beläget precis mitt i stan och innanför stadsmuren från 1600-talet. Huset byggdes 1899 och hyste i många år en gentlemannaklubb. Nyligen restaurerat med fantastisk atmosfär. Dubbelrum med frukost för två cirka 1 200 kr.

24 Bishop Street Within, Derry

www.bishopsgatehotelderry.com

Resa hit

Flyg från Stockholm eller Göteborg till Belfast via London.

Bästa tiden: Vår, sommar, höst.

Restid: Flygtid från London till Belfast: 1 tim 20 min.

Tidsskillnad: Svensk tid minus en timme.

Språk: Engelska & gaelic.

Valuta: Brittiska pund

Prisnivå: I Belfastnågot lägre än i Sverige. I Derry något lägre än i Belfast.

Ta dig runt: Buss är smidigt och jämförelsevis billigt. www.translink.co.uk

Bra att veta: Vädret är opålitligt som i hela Storbritannien. Klä dig för alla årstider, oavsett årstid!

Läs mer: www.visit-belfast.com, www.visitderry.com