Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 11:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/dramatisk-judisk-historia-i-grekland/

Resor

Dramatisk judisk historia i Grekland

Bild 1 av 2 Traditionella kläder för kvinnliga sefardiska judar. Dessa är från 1800-talets Thessaloniki.
Foto: Alexandros Beltes
Bild 2 av 2 Det judiska museet expanderade och flyttade 1997 till sin nuvarande plats på Nikisgatan i centrala Aten.
Foto: Alexandros Beltes

Den judiska närvaron har långa anor i Grekland. För att minnas den dramatiska historien öppnade det judiska museet i Aten 1977.

På en bakgata i Aten ligger ett undangömt litet museum med en rik historia, den om de grekiska judarna. Det äldsta beviset på judisk närvaro i landet är en inskription i regionen Attika som anses härröra från 300-250 år före Kristus. Mellan 1500- och 1700-talet var den judiska församlingen i Thessaloniki faktiskt en av de största i världen. Men under andra världskriget sjönk den judiska populationen i Grekland med hisnande 87 procent. I dag finns det runt 5.000 judar i landet.

För att minnas den dramatiska historien och lära för framtiden, öppnade därför det judiska museet i Aten 1977. Här finns runt 10.000 objekt som fotografier, dokument, böcker, klädesplagg, religiösa föremål, textilier, smycken och annat som gör museet till en blandning av ett historiskt och ett etnografiskt museum.

På bottenvåningen på det judiska museet finns föremål och textilier från olika synagogor i Grekland. Foto: Alexandros Beltes

Man vandrar från våningsplan till våningsplan som är uppdelade i olika teman. På bottenvåningen finns föremål från synagogor, på andra våningen fokuserar man på judiska högtider, på tredje handlar det om de grekiska judarnas historia i Grekland och så vidare.

Extra rörande är det att lära sig om den modiga biskopen och lika modiga borgmästaren på Zakynthos som lyckades rädda varenda en av de 275 judarna på ön från att deporteras till koncentrationsläger under andra världskriget.

Större delen av den judiska populationen i Grekland försvann under andra världskriget. Majoriteten dödades i koncentrationsläger. Foto: Judiska museet I Aten