Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/dubai-doftrik-lekplats-for-barn-och-vuxna/

Resor

Dubai – doftrik lekplats för barn och vuxna

Vattenparken Aquaventure Waterpark ligger på den konstgjorda, palmformade ön Palm Jumeirah i Persiska viken.
Vattenparken Aquaventure Waterpark ligger på den konstgjorda, palmformade ön Palm Jumeirah i Persiska viken. Foto: Karin Törnblom

Mellanösterns Las Vegas – skyskrapor, lyx, och flärd. Visst levererar Dubai allt detta med sol och bad därtill, men också väldoftande kryddmarknader och möten med arabisk kultur.

Rätta artikel

Förenade Arabemiraten etablerades så sent som 1971 och är en federation bestående av sju emirat, varav Dubai är ett. Att landet är ungt märks på många sätt och för varje år som går byggs både mer och större. Dubai är under ständig uppbyggnad och utsikten från stranden på hotellet Atlantis på den konstgjorda ön Palm Jumeirah spänner över byggarbetsplatser med höga lyftkranar. Med tanke på att oljan beräknas ta slut om 50 år satsar man nu allt på turismen och det är inte för inte som flera av världens ”högsta, största och bästa” finns här. Bland annat världens högsta byggnad Burj Khalifa och världens största galleria sett till antalet butiker – Dubai Mall.

Men det finns mer än bad, gallerior och hotell. För att besökare ska få en chans att möta mer av områdets ursprungliga kultur har man upprättat Sheikh Mohammed center for cultural understanding, SMCCU. Här får man möjlighet att ställa frågor, ta del av kulturen och äta en traditionell arabisk måltid. Ett besök här och en tur i den äldsta stadsdelen Deria med sina souker är en välbehövlig kontrast till de glittrande nybyggda skyskraporna.

Det 321 meter höga hotellet Burj Al Arab slog upp portarna 1999. Byggnadens form ska föra tankarna till ett segel på en dhow, en traditionell båttyp för området. Till höger centralt belägna Jumeirah Beach som är öppen för allmänheten. Många andra stränder i Dubai hör till hotell som tar ut en avgift för besökare.
Det 321 meter höga hotellet Burj Al Arab slog upp portarna 1999. Byggnadens form ska föra tankarna till ett segel på en dhow, en traditionell båttyp för området. Till höger centralt belägna Jumeirah Beach som är öppen för allmänheten. Många andra stränder i Dubai hör till hotell som tar ut en avgift för besökare. Foto: Karin Törnblom

Strandliv mitt i staden

1. Sunset Beach, Jumeirah Beach

Många hotell har sina egna privata stränder och där kostar det att vara, men det finns ett antal som är öppna för allmänheten. En av de mest välbesökta är JBR Beach, som är en förkortning av Jumeirah Beach Dubai och kanske också den mest familjevänliga. Här är vattnet lugnt och hotellen erbjuder olika vattensporter. Sunset Beach, bakom Sunset Mall, är som namnet skvallrar om, den bästa stranden att se solnedgången från.

JBR Beach: Jumeirah Beach Residence.

Sunset Beach: Jumeirah Beach Rd, Jumeira 3.

Vattenparken Aquaventure Waterpark ligger på den konstgjorda, palmformade ön Palm Jumeirah i Persiska viken.
Vattenparken Aquaventure Waterpark ligger på den konstgjorda, palmformade ön Palm Jumeirah i Persiska viken. Foto: Karin Törnblom

Vattenland med akvarium

2. Aquaventure Waterpark

Ett svalkande äventyr är Aquaventure waterpark som ligger längst ut på den konstgjorda palmön i Persiska viken. Det stora vattenlandet passar både de allra minsta och de lite äldre barnen såväl som kompisgänget som vill få i gång adrenalinet. Här finns vattenrutschkanor med olika graders lutning och en mängd pooler. Den högsta rutschkanan, Tower of Neptune, är 27,5 meter hög. Här finns också ett stort akvarium, Lost Chambers aquarium, med hajar, rockor och exotiska fiskar.

Crescent Road, Dubai.

www.atlantisthepalm.com/marine-water-park/aquaventure-waterpark

Möte med arabisk kultur

3. Sheikh Mohammed center for cultural understanding

Centret öppnade 1998 med målet att ge besökare en bättre förståelse för den lokala kulturen. Här kan man välja om man vill lägga en heldag med rundvandring i bland annat moskéer eller om man endast vill besöka SMCCU för frukost eller lunch. Maten är traditionellt lokal med ris och olika grytor samt friterat bröd som doppas i sirap till dessert. Förbokning krävs och görs via hemsidan.

Al Musalla Road.

www.cultures.ae

Världens största galleria

4. Dubai Mall

I hela emiratet finns över 70 gallerior. Den mest kända, inte minst för att den till antal butiker sett är världens största, är Dubai Mall. Här finns 1.200 butiker fördelat på fyra våningar till en sammanlagd yta av fem fotbollsplaner. Utbudet sträcker sig från exklusiva märken som Chanel till mer plånboksvänliga Hennes & Mauritz. I gallerian finns också en stor isbana där man kan åka skridskor, en biograf med 22 salonger, restauranger och ett enormt akvarium. Dubai Mall ligger i centrum och bredvid ligger världens högsta byggnad Burj Khalifa.

Financial Centre Road, Downtown Dubai.

www.thedubaimall.com

Afternoon tea på lyxhotellet Burj Al Arab.
Afternoon tea på lyxhotellet Burj Al Arab. Foto: Karin Törnblom

Titta in på ett lyxhotell

5. Burj Al Arab

Det segelformade lyxhotellet Burj Al Arab påstod sig i marknadsföringssyfte vara det enda hotellet i världen med sju stjärnor. Vill man bo här behöver man öppna stora plånboken – hotellet har inte ens vanliga rum utan endast sviter. Man kan dock få en fläkt av lyxen utan att bli helt ruinerad genom att titta in på afternoon tea som serveras varje dag mellan klockan 12 och 15. Hotellet har även en relativt ny skybar med milsvid utsikt.

Jumeirah, Dubai

www.jumeirah.com/en/hotels-resorts/dubai/burj-al-arab

Fira helg med en fredagsbrunch

6. Atlantis, Saffron

I Dubai löper arbetsveckan från söndag till torsdag. Att inleda helgen med fredagsbrunch är ett vanligt sätt att umgås på och det finns en mängd ställen med olika teman. Ett av de mest välbesökta hittar man på hotell Atlantis asiatiska restaurang Saffron. Åldersgräns är 21 år och klädkoden är avslappnad men välklädd. Andra mer familjevänliga bruncher serveras på Beachcombers som ligger i Jumeirah beach Hotel och på Bubbalicious som ligger i The Westin.

Crescent Road, Dubai.

www.atlantisthepalm.com/restaurants/saffron

Jumeirah Street, Dubai.

www.jumeirah.com/en/hotels-resorts/dubai/jumeirah-beach-hotel/restaurants/beachcombers

Dubai Marina, Dubai.

www.blueorangedubai.com/en/bubbalicious-brunch

Dofter och färger möts man av i kryddsouken. Den ligger i den äldre delen av staden, Deira.
Dofter och färger möts man av i kryddsouken. Den ligger i den äldre delen av staden, Deira. Foto: Karin Törnblom

Utforska soukerna

7. Deira

Deira är en av de äldsta stadsdelarna i Dubai och omnämns ibland som ”Gamla stan”. Här möter man ett utbud av annat slag än i galleriorna på de olika soukerna. Guldsouken anlades runt 1940 och i dag finns här runt 300 butiker som säljer guld. I Deira hittar man också de doftrika krydd- och parfymsoukerna och souken Naif som saluför allt från textil till teknik. Deira ligger vid Dubaiviken och man kan ta sig dit med en abra, passagerarbåt, för runt en dirham.

Kryddsouken 26 34 Street, Deira.

Guldsouken 54 Al Khor Street, Deira.

I guldsouken – en av världens största guldmarknader – säljs smycken tillverkade i 18 eller 22 karats guld.
I guldsouken – en av världens största guldmarknader – säljs smycken tillverkade i 18 eller 22 karats guld. Foto: Karin Törnblom

Läs fler resereportage här