Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Dubai – en annorlunda stad

Värme, spektakulära byggnader och ökenäventyr. Dubai är ett semestermål att fly det svenska höst- och vintermörkret till utan att behöva resa så länge.

Vi far fram över sanddynerna som breder ut sig på alla sidor omkring oss. Det är allt vi ser; sand, sand och åter sand.

Vi skriker av skräckblandad förtjusning när bilen i hög hastighet far upp på en sanddyn och sedan en snabb sväng ner igen. Som en berg- och dalbana, fast ute i verkligheten. Bara 45 minuter från vårt hotell inne i centrala Dubai, där de spektakulära skyskraporna och den glänsande lyxen i galleriorna ger upplevelser som skiljer sig totalt från det vi just nu är med om.

Vår chaufför berättar att han har arbetat med detta i 13 år, och hans erfarenhet märks. Trots farten och sanden som sprutar omkring oss när vi far fram känns det tryggt och säkert.

Flera gånger stannar vi för att vi ska få gå ut och röra oss i denna speciella miljö. Det är hett men ändå behagligt tack vare en lätt fläktande vind. Barnen springer uppför sanddynerna och kastar sig sedan skrattande ut.

Sista delen av vår ökensafari består av att vi beger oss till en camp där vi så småningom bjuds till ett buffébord med mellanösterns alla dofter och smaker.

Men frågan är ändå om inte det allra mest speciella med dagens äventyr blir naturen själv och kvällens solnedgång.

Att vi är så nära storstaden är nästan omöjligt att förstå, för där och då känns det som om det bara är vi, sanden som aldrig tar slut och det röda klotet som sjunker för att sedan försvinna ner under öknens horisont.

Det är nog tur, av flera skäl, att det är sen kväll när vi blir avsläppta hemma vid hotellet. En natts vila och lite tid att landa i ökenupplevelsen innan det är dags att ge sig ut i Dubaipulsen igen.

Dubai är på många sätt en annorlunda stad. Den är ung, grundades först på 1800-talet. Och sedan var det egentligen först under 1960- talet som allt tog fart tack vare den olja som upptäcktes.

Under de senaste decennierna har Dubai framför allt gjort sig känt för sina byggnader och snabba expansion. Staden växer ständigt och den ena fastigheten är vräkigare än den andra. Väljer man att ta sig fram med taxi i centrala delar av stan kan man riskera att fastna i köer med tickande taxameter. Som alternativ finns tunnelbanan som är smidig, modern, snabb och enkel att resa med.

På ett besök i staden av kontraster kan man uppleva världens högsta byggnad, Burj Khalifa, världens största köpcentrum Dubai Mall – och en glödande solnedgång i öknen.

7 saker att göra i Dubai

Dubai Aquarium. Foto: Patrik Thunberg

1. Undervattensvärld

Dubai Aquarium & Underwater zoo

Mitt i gigantiska köpcentret Dubai Mall ligger Dubai Aquarium & Underwater Zoo, som är värt ett besök för människor i alla åldrar som tycker livet under havsytan är intressant. Att gå igenom den 48 meter långa vattentunneln med fiskar omkring sig är häftigt.

Hitta hit: I Dubai Mall, Doha Street

www.thedubaiaquarium.com

2. Häftigt och fartfyllt

Ökensafari

Välj mellan till exempel halvdagssafari, safari med romantisk middag eller safari med övernattning.

Upplev en färd över sanddynerna med fyrhjulsdriven bil och se sanden som aldrig tycks ta slut.

Många företag erbjuder olika men ändå liknande varianter på ökensafari. Vi åkte med Orient tours som är ett bolag med många år i branschen, med erfarna förare och godkända bilar.

Hitta hit: Chaufför hämtar vid ditt hotell, och där blir du också avsläppt efter safarin. Orient tours kontor ligger på Sheikh Rashid Road.

www.orient-tours-uae.com/desert-wonder-desert-safari

3. Iskallt nöje

Ski Dubai

För den som trots allt börjar sakna den nordiska kylan så kan Dubai råda bot även på det. I den gigantiska gallerian Mall of the Emirates ligger en vinteranläggning inomhus, över 20000 kvadratmeter stor. Här finns slalombacke med fem nedfarter med varierande svårighetsgrad, rodelbana och snöpark för lek. Temperaturen är fyra minusgrader.

Om man känner sig ringrostig i backen så finns det även möjlighet att ta skidlektioner.

Hitta hit: Mall of the Emirates

www.theplaymania.com/skidubai

4. Modernt vid vattnet

Dubai Marina

Detta lyxiga hamn- och bostadsområde erbjuder långa promenadvägar som går runt kring det konstgjorda vattensystem som Dubai Marina är byggt kring. Många av promenaderna kantas av restauranger, barer och kaféer, och vägar och små torg är utsmyckade med träd och fontäner. Här finns – förstås – också några av de högsta bostadshusen i världen.

Aktiviteter som buffékryssningar och andra båtfärder avgår härifrån.

Hitta hit: Dubai Marina ligger i Dubais sydvästra utkant.

www.dubai-marina.com

5. Shopping

Dubai Mall, Mall of the Emirates, City Centre Deira med flera

Även om man inte har tänkt shoppa ett dugg hör ett besök på ett eller flera av dessa gigantiska byggnader till under en Dubaivistelse. Promenera bland de lyxigaste butikerna, ät på food courts, passera en fullstor isrink, bollhav, nöjesfält, slalombacke, akvarium, biografer. Det finns så absurt mycket aktiviteter och butiker, och när man går därinne kommer man mer än en gång att undra om det aldrig tar slut.

Hitta hit: Dubai Mall, Doha street. Mall of the Emirates, Sheikh Zayed Road. City Centre Deira, 8:th Street.

www.thedubaimall.com

www.malloftheemirates.com

www.citycentredeira.com

6. Mer än skyskrapor

Bur Dubai/Deira

Det finns mer än toppmoderna byggnader och lyx, lyx, lyx. Souk betyder marknad, och att gå och strosa i de gamla stadsdelarna Bur Dubai och Deira med sina orientaliska kvarter med basarer, drivor av väldoftande kryddor, textiler och förstås det äkta arabiska kaffet är en upplevelse och ett välkommet avbrott från allt det nybyggda.

Även här tillkommer det dock nya shoppingcenter och hotell, men soukarna finns än så länge kvar. Kända landmärken i Bur Dubai är Grand Mosque och Dubai museum.

Hitta hit: Bur Dubai och Deira ligger på varsin sida om Dubaiviken, som kan korsas genom att gå ombord på en abra (liten passagerarbåt)

www.dubai-online.com/maps/bur-dubai

www.dubai-online.com/maps/deira

7. Strandliv

Jumeirah beach

Här ligger stora hotellkomplex med sina egna, privata delar av den vita stranden, och hit reser alla de största svenska charterbolagen till en rad fyr- och femstjärniga hotell. Men det finns också en allmän del av Jumeirah beach för den som inte bor på något av strandhotellen.

Området är känt för sina många exklusiva hotell och restauranger och söker man havsutsikt.

Förutom sol och bad erbjuder området kring Jumierah beach shopping, strandpromenader och kaféer.

Hitta hit: Juneirah beach

www.visitdubai.com/sv/pois/jumeirah-beach-park