Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

En bit av Spanien på fransk mark

I Medelhavsregionen Languedoc-Roussillon möter hav berg, dynamiska storstäder karga vidder och gammal romersk och katalansk historia modern arkitektur. Och så produceras nästan 40 procent av allt vin i Frankrike här.

Languedoc-Roussillon bjuder på en 220 kilometer lång kuststräcka ned mot spanska gränsen. Huvudnavet är universitetsstaden Montpellier, som är en stad med omkring 260.000 invånare. Badvikarna är stundtals små och intima men dessa möter kilometerlånga sandstränder. Städerna är pittoreska, som den muromgärdade medeltida staden Carcassonne, eller som den fransk-spanska staden Perpignan. Och vingårdar och vinbutiker är vanliga utmed vägarna, även längs de hisnande serpentinvägarna utan skyddsräcken längs kusten mot den spanska gränsen.

Det handlar mycket om vin i denna sydfranska region. Languedoc, som utgör den större delen av Languedoc-Roussillon, är en av såväl Frankrikes som världens största vinregioner och där produceras runt 40 procent av allt vin i Frankrike. Talar man bara om lantviner, vin de pays, är siffran över 80 procent.

Languedoc börjar väster om floden Rhône. Vid gränsen till departementet Pyrénées-Orientales, strax norr om Perpignan, tar dock Roussillon vid och fortsätter genom Côtes du Roussillon och dess "villages" ända ner till spanska gränsen.

På tal om vin, år 1299 fick den katalanske läkaren och alkemisten Arnaud de Villeneuve, patent av kungen på Mallorca på sin metod att framställa starkvin genom att avbryta jäsningen genom tillsats av alkohol. Arnaud blev med andra ord den franska destillationskonstens fader. Sin produkt kallade han Eau-de-vie, eller ”odödlighetens elixir” som bland annat produceras i Banyuls i Roussillon, ett av regionens sju måsten att besöka.

Regionen är inte bara vinfokuserad utan har även en stark matkultur, som överallt i Frankrike. Många av områdets delikatesser kommer från havet, som skaldjur, ostron och musslor från Bouzigues.

Roussillon beskrivs bäst som en bit av Spanien på fransk mark. Folket här ser sig först och främst som katalaner precis som spanjorerna i Barcelona och övriga orter söder om gränsen.

En fjärdedel av befolkningen här talar katalanska och i städer som Perpignan, på katalanska Perpinyá, är gatuskyltarna tvåspråkiga. Paella, tapas, sangria och flamenco är självklara inslag.

Regionen är inte bara vinfokuserad utan har även en stark matkultur, som överallt i Frankrike. Många av områdets delikatesser kommer från havet, som skaldjur, ostron och musslor från Bouzigues. Speciellt musslorna spelar en huvudroll på regionens restauranger. En annan specialitet är förstås ostarna. Pélardon, Bleu des Causses och Tome är bara tre exempel på vad ostdiskarna här kan erbjuda till ett glas rött.

***

Inte långt från spanska gränsen ligger orten Banyuls sur Mer, mest känd för sitt söta dessertvin. Den bästa producenten, Terres des Templiers, låter vinet lagras utomhus i regn, kyla och stekande sol.
Inte långt från spanska gränsen ligger orten Banyuls sur Mer, mest känd för sitt söta dessertvin. Den bästa producenten, Terres des Templiers, låter vinet lagras utomhus i regn, kyla och stekande sol. Foto: Johan Dahlqvist

Smakrika viner i Banyuls

I en liten vik nära spanska gränsen ligger den lilla orten Banyuls sur Mer, som är mest känd för sitt utmärkta söta dessertvin. Hela området Banyuls fokuserar på vinodling. Och Languedoc-Roussillon är Frankrikes viktigaste vinregion kvantitativt. Banyuls är en kooperation med 550 vinbönder som tillsammans har omkring 1.700 hektar vinodlingar i La Côte Vermeille. En av de mer kända producenterna är Terres des Templiers, vars sortiment inte bara omfattar de söta dessertvinerna utan även röda, vita och roséviner. På anläggningen finns också möjlighet till en guidad tur med avslutande provsmakning. Hos Terres des Templiers sker den avslutande lagringen av Banyuls Grand Cru utomhus där vädret växlar under året med regn och stekande sol.

Hitta hit: Banyuls sur Mer och Terres des Templiers ligger 35 kilometer söder om Perpignan via A9 till D114 i Argèles-sur-Mer.

www.terresdestempliers.fr

***

Collioure är fylld av pastellfärgade, gamla hus i sluttande små gränder med små butiker, kaféer och restauranger.
Collioure är fylld av pastellfärgade, gamla hus i sluttande små gränder med små butiker, kaféer och restauranger. Foto: Johan Dahlqvist

Blåaste himlen i Frankrike

Den bergiga kustremsan ned mot den spanska gränsen bjuder på ett pärlband av små orter, varvat med hisnande serpentinvägar och badvikar. Kustens kanske mest betagande ort är Collioure, som är berömd för de många kända konstnärer som verkat här. På en av restaurangerna, Les Templiers, fanns det konstverk av bland andra Picasso, Braque och Matisse. Fast Picassos bidrag är numera borttaget från väggen och finns nu på ett säkrare ställe. Collioure ligger kring en bukt och erbjuder flera badstränder mitt i centrum, samt fästning och pir. Staden är fylld av pastellfärgade, gamla hus i sluttande små gränder. Här finns också ett rikt utbud av restauranger, konstnärsateljéer och gallerier. Eller som Matisse lär ha sagt: ”Ingenstans i Frankrike är himlen blåare än i Collioure.”

Hitta hit: Collioure ligger cirka 30 kilometer söder om Perpignan längs väg A9 mot Argèles-sur-Mer och vidare längs väg D114 och det är lika långt från Portbou i Spanien.

www.collioure.com

***

Både badliv och stadskänsla kan den lilla staden Collioure i Medelhavsregionen Languedoc-Roussillon bjuda på.
Både badliv och stadskänsla kan den lilla staden Collioure i Medelhavsregionen Languedoc-Roussillon bjuda på. Foto: Johan Dahlqvist

Spanien fast i Frankrike

Staden Perpignan, med omkring 120 000 invånare, är ett stycke Spanien fast i Frankrike. Denna tapastäta stad i ”franska Katalonien” är en speciell upplevelse med trånga gränder i gamla stan, gågator med restauranger, kaféer, små butiker och spännande mat. Det finns en del att titta på, bland annat en katedral och ett palats. Men också Hotel de France där konstnären Salvador Dalí var stammis mellan 1950 och 1972. Den affärssinnade Dalí kom på ett sätt att slippa betala dyra tullavgifter; han tog hit sina målningar från bostaden i Figueres i Spanien osignerade, signerade dem på hotellet och skickade dem vidare till Paris. Dalí lär också ha yttrat att Perpignans järnvägsstation skulle vara universums centrum och han målade en tavla av den blygsamma stationen.

Hitta hit: Perpignan ligger omkring fyra mil norr om den spanska gränsen. Från Montpellier väg A9 mot Barcelona och 15 mil senare är man i Perpignan.

www.mairie-perpignan.fr

***

Borgen La Cité de Carcassonne; ett litet minisamhälle med hotell, restauranger och affärer.
Borgen La Cité de Carcassonne; ett litet minisamhälle med hotell, restauranger och affärer. Foto: Shutterstock

Fantastisk medeltidsborg

Borgen La Cité de Carcassonne är en medeltidsborg vars äldsta delar är från 200-talet. Fästningsanläggningen i Carcassonne består av en dubbel ringmur med 53 torn och den 1,6 kilometer långa yttre ringmuren följer den inre muren och är byggd mellan 1228 och 1245. Borgen är i dag ett helt litet samhälle med bland annat ett exklusivt hotell och de små medeltidsgränderna är fyllda av affärer och restauranger. Tyvärr på ett sätt, för Carcassonne är, trots sin magnifika stadsmur och spännande historia, nära en turistfälla med butiker fyllda av svärd och riddarrustningar i plast.

Hitta hit: Carcassonne ligger 15 mil från Montpellier via A9 mot Barcelona och sedan i staden Narbonne väg A61 mot Toulouse.

www.tourism-carcassonne.co.uk

***

Stilla flyter Canal du Midi genom byar som Capestang och Poilhes. Kanalbåtar utgår från flera platser.
Stilla flyter Canal du Midi genom byar som Capestang och Poilhes. Kanalbåtar utgår från flera platser. Foto: Johan Dahlqvist

Stilla flyter Canal du Midi

Canal du Midi från 1681 är en av de äldsta kanalerna i Europa som fortfarande används. Syftet med kanalen var att undvika den långa resan runt det fientliga Spanien på vägen mellan Atlanten och Medelhavet, en resa som på 1600-talet tog gott och väl en månad. Numera används inte kanalen som transportled utan som turistattraktion.

Kanalen är 24 mil lång och förbinder Garonnefloden med Medelhavet. Kanalen har 130 broar som korsar kanalen, en tunnel och 63 slussar. Canal du Midi bildar, tillsammans med Canal Latéral à la Garonne, en vattenväg mellan Atlanten och Medelhavet. Kanalerna kallas ”Canal des Deux Mers” - ”De två havens kanal” - på grund av förbindelsen mellan de två haven. Den går förbi städer som Toulouse, Carcassonne, Béziers och Agde för att slutligen rinna ut i Étang de Thau nära Sète.

Hitta hit: Béziers, som är en av huvudorterna längs kanalen och varifrån man kan följa med på kanalbåtar, ligger omkring 70 kilometer söder om Montpellier via A9 mot Barcelona.

www.tourismecanaldumidi.fr

***

Universitetsstaden Montpellier är regionens huvudort, här torget Place de la Comédie med sina kaféer och restauranger.
Universitetsstaden Montpellier är regionens huvudort, här torget Place de la Comédie med sina kaféer och restauranger. Foto: Johan Dahlqvist

Universitetsstaden Montpellier

Montpellier, som är den största staden i regionen Languedoc-Roussillon med omkring 260.000 invånare, är främst känt för att vara ett centrum för utbildning. Staden är från 1000-talet och redan 1141 grundades den första läkarskolan i Frankrike och 1289 universitetet. Montpellier kom 1276 under kungariket Mallorca men såldes 1349 till Frankrike. Montpellier är en livlig studentstad med ett myllrande stadsliv och flera vackra torg, bland annat härliga Place de la Comédie, där bland annat operan Montpellier Comédie ligger.

Flera historiska platser finns också att besöka. Triumfbågen Port du Peyrou, från 1691, parken Promenade du Peyrou och den botaniska trädgården från 1593 är Frankrikes äldsta. Det är lätt att förstå varför staden lockar till sig många studenter, inte minst från våra nordiska länder. Och badorter som Grand Motte ligger nära.

Hitta hit: Från flygplatsen Montpellier Méditerranée är det 11 kilometer via väg D66 till centrum av staden.

www.montpellier-france.com

***

Den välbevarade romerska bron Pont du Gard spänner sina tredubbla valv över floden Gardon.
Den välbevarade romerska bron Pont du Gard spänner sina tredubbla valv över floden Gardon. Foto: Shutterstock

Romersk akvedukt

Akvedukten Le Pont du Gard är en romersk akvedukt över floden Gardon, omkring 20 kilometer nordost om staden Nîmes. Akvedukten var en del av ett komplext 50 kilometer långt vattensystem som skulle förse den romerska staden Nemausus med vatten, dagens Nîmes.

Pont du Gard är en fantastiskt välbevarad stenvalvsbro med tre rader av bågar på varandra. Akvedukten har en sträckning på 360 meter och byggdes under början av första århundradet efter Kristus. Bron är ett tekniskt mästerverk och ett av de bäst bevarade exemplen på en avancerad romersk ingenjörskonst. Sedan 1985 är Pont du Gard uppsatt på Unescos världsarvslista.

Hitta hit: Från Montpellier tar du A9 norrut till D6100 i Fournes, avfart 23. Från Montpellier är det cirka 81 kilometer.

www.pontdugard.fr/en

Här råder Medelhavsklimat

Resa hit: Med tåg från Stockholm, fem byten i bland annat Köpenhamn, Hamburg och Paris. Direktflyg från Köpenhamn sommartid till Montpellier med Norwegian från Arlanda. Direktflyg till Béziers med Ryanair från Skavsta.

Bästa tiden: Året runt, men skönast temperatur vår och höst. Här råder Medelhavsklimat med lite regn vintertid och varma, torra somrar.

Språk: Franska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Ungefär som Sverige.

Antal invånare: Runt 3 miljoner i regionen.

Ta dig runt: Det går tåg från Montpellier till bland annat Carcassonne och Collioure, men många av de mindre städerna har blivit av med järnvägen. Det finns gott om busslinjer att välja mellan. Annars är bil det smidigaste transportmedlet.

www.sncf.com/en/passengers

Bra att veta: Motorvägarna i Frankrike är mycket bra och snabba, som exempelvis A9 och AP-7 från Montpellier mot Barcelona, men det kostar en del i avgifter att åka på dem.

Läs mer: www.sca.france.fr/sv, www.se.capdagde.com