Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Ett brev från Rom: Hett att höstbada i Italien

Vattenfallen i Saturnia är ett folknöje för alla, såväl för gammal som ung.
Vattenfallen i Saturnia är ett folknöje för alla, såväl för gammal som ung. Foto: Peter Loewe

Det är under hösten då luften återfått sin svalka som Italiens många termalbad är som ljuvligast. Särskilt de som ligger utomhus. I norra Lazio och södra Toscana bubblar det varma termalvattnet fram på massor med ställen.

Få ställen är mer suggestiva än Saturnias varma vattenfall ”cascate”. Det ligger i dalen nedanför den lilla byns centrum. Anorna är antika. Här badade antagligen romerska soldater redan för 2.000 år sedan. Saturnus var i den romerska mytologin härskare över alla andra gudar, åtminstone innan sonen Jupiter föddes. Den lokala myten återger att han en dag i vredesmod över att se hur människorna krigade skall ha tagit en blixt och slungat den mot marken. Ur den vulkankrater som uppstod strömmade varmt svavelhaltigt vatten fram.

När vi kommer fram under den sena eftermiddagen möts vi av en sällsam syn. Det varma vattnet har under årtusendena eroderat den porösa kalkstenen och grävt otaliga små naturliga bassänger.

Ett hundratal människor badar i det varma vattnet. En del ställer sig under det stora vattenfallet där massor av selfiebilder tas oavbrutet. En och annan telefon försvinner säkert ner i vattnet. För det är halt på klipporna och därför är det bra att ha badskor. Det finns bassänger som rymmer flera familjer, medan andra bara är små hål där man kan fotbada. Jag hittar ett djupt hål likt en sittbrunn och tar spjärn mot väggen. Det varma vattnet sköljer över axlar och rygg.

– Detta är en fantastisk plats. Vi är här med vår husvagn och kommer att ha detta som bas i ett par veckor medan vi åker runt i Toscana, berättar Maura Passalacqua som kommer från grannlandskapet Umbrien, där det inte finns många heta bad.

Det bästa med platsen och baden är att det är fullständigt gratis. Ingen entré, parkering för motorcyklar och vanliga bilar kostar ingenting (husvagnar måste betala). Här finns också en riklig bar för den som blir hungrig eller törstig och det blir man efter att ha legat länge i det varma badet.

En dag eller eftermiddag kan det vara värt att gå till det fina hotellets bassäng med en hel vattenpark, där det varma vattnet sprutar överallt. Dagsbiljett 25 euro (rabatt om du bor andra hotell). Den som vill lyxa till det kan bo här och boka spapaket och en lång rad behandlingar på ett hotell som är oerhört exklusivt. www.termedisaturnia.it

Men vattenfallen i Saturnia är ett folknöje för alla, såväl för gammal som ung. Jag ser både gamla tanter med barnbarn som lätt hånglande raggare. Saturnia stänger inte. Att bada i månskenet är inte mindre romantiskt. Då har Saturnus gått och lagt sig och har noll koll på vad som händer.

www.ilgorello.com är ett enkelt modernt och prisvärt boende som ligger på gångavstånd från vattenfallet. Bra för man blir rejält avslappnad och sover sedan djupt.