Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Ett brev från Tokyo: Kraftexplosion av muskler och fett

Ett brev från...Tokyo.

I östra Tokyo håller en taxi på att braka ihop. Två sumobrottare i traditionell klädsel sitter i baksätet och en tredje baxar just in sin kropp där fram. Föraren ser obekymrad ut. Och visst – det är celebriteter han får köra, men för varje jättelik kropp som lastas på pressas fjädringen ihop ytterligare. Nu ser underredet ut att vara oroväckande nära marken.

Det är eftermiddag i Ryogoku. Just intill, i den stora Kokugikanstadion, har sumobrottningen hållit på sedan åtta i morse. De som tyngde taxin måste redan ha gjort sitt för i dag, men alla viktiga matcher kommer sent. Den sista timmen får man se de största. Då stiger ljudvolymen i arenan när två brottare kliver upp i ringen, kastar nävar med salt och daskar på sina enorma kroppar. De hukar sig, gör en svepande rörelse med armarna och väger sakta över åt sidan när de lyfter ena foten högt över marken i den klassiska sumorörelsen.

Sedan gör de sig redo, och avbryter. Det upprepas så många gånger att omstarterna snart känns som den riktiga showen. För varje gång en av dem reser sig i stället för att sätta knogarna i marken – tecknet för att matchen startar – höjs stämningen. Applåder och skrik: ”Edo!” ”Okinoumi!” Brottarna psykar varandra, peppar sig själva och eldar på publiken.

När det väl brakar loss är det en blixtrande kraftexplosion. Hundratals kilo muskler och fett slår emot varandra. Oftast är det över på några sekunder, men ju senare på dagen och ju bättre brottare desto längre matcher. Nu varar de ibland upp mot en halv minut, innan en av dem har kastats ut ur ringen med våldsam kraft eller fallit omkull.

Förloraren bugar sig diskret. Vinnaren hukar framför domaren som genomför en snabb ceremoni. Dags för två nya sumobrottare att ta över ringen.

Tre andra sätt att se sumo

Sumo i annan stad

Sumobrottning på högsta nivå turnerar runt i landet. I januari, maj och september finns de i Tokyo, i mars i Osaka, i juli i Nagoya och i november i Fukuoka. Varje turnering pågår i två veckor.

Besök träningen

Det är möjligt att besöka sumobrottarnas träningslokal, kallad ett stall. Men du kan inte bara klampa in. Sök upp en officiell guide, räkna med att betala bra och du förväntas vara helt tyst för att inte störa träningen.

Uppvisningsmatcher

Förutom den officiella turneringarna hålls sporadiska uppvisningsmatcher i andra städer och vid andra tider. Kolla för datum och platser.