Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

EU-ministrar vill massregistrera flygresenärer

Sverige har fått 10 miljoner för att bygga upp ett nationellt register över flygpassagerare.
Sverige har fått 10 miljoner för att bygga upp ett nationellt register över flygpassagerare. Other: Mark Earthy/TT

EU:s inrikesministrar vill införa massregistrering av flygpassagerare i syfte att gripa personer som strider för terrorgruppen IS. Men förslaget är kontroversiellt och har tidigare röstats ned av parlamentet, uppger SR Ekot.

EU-kommissionen har redan avsatt 500 miljoner kronor till att bygga upp nationella register i medlemsländerna, bland annat har Sverige fått 10 miljoner kronor.

– Vi vill titta på om det finns möjligheter och i så fall hur en databas skulle se ut, vilka uppgifter och i så fall vem som skulle ha tillgång till den, säger Lena Bergenstråhle, chef för enheten för strategiskt polissamarbete på Rikspolisstyrelsen till SR Ekot.

Tanken med registreringen är alltså att upptäcka och gripa personer som strider för den islamistiska terrorgruppen IS.

– Att identifiera resemönster när det gäller till exempel de personer som reser för att delta i träning eller strida i regi av terroriststämplade organisationer.

För tre år sedan föreslog EU-kommissionen att alla flygbolag skulle bli tvungna att lämna ut uppgifter som mejladress, namn och kreditkortsnummer ur sina bokningsregister. Sedan skulle uppgifterna sparas i nationella register i fem år. Men EU-parlamentet ansåg att förslaget stred mot grundläggande rättigheter och sade nej.

Frågan ska nu prövas i EU-domstolen.