Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Farligaste krypen på semestern

Spindlar kan ge otäcka bett.
Spindlar kan ge otäcka bett. Other: DENIS FARRELL/AP

Flugor, bromsar och fästingar. Det här är några av de farligaste krypen på semestern. ”Var noga med att använda myggnät och myggmedel”, säger infektionsläkaren Björn Olsen.

I bland kan det räcka med ett enda bett för att semestern ska bli förstörd. Myggor tillhör de kryp som du bör vara extra försiktig med eftersom de sprider en rad sjukdomar som malaria och denguefeber.

Malaria finns framför allt i Afrika söder om Sahara samt i delar av Sydostasien och i Amazonas. Sjukdomen går att behandla men viktigast är profylax som används i förebyggande syfte. Denguefeber är ett virus som sprids i stora delar av Sydostasien, Afrika, Centralamerika och Sydamerika. Det finns inget vaccin eller läkemedel, utan behandlingen fokuserar på patientens symtom.

– Antalet denguefall ökar dramatiskt. Den omfattande markskövlingen gör att myggorna kommer närmare oss människor, eftersom det skapas slumområden med vattensamlingar där de kan föröka sig. Även handeln med bildäck, som vatten samlas i, ger myggorna platser att kläckas i, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

En annan sjukdom som sprids av myggor är sandflugefeber. Viruset finns i delar av Sydösteuropa och Mellanöstern och ger feber och utslag.

– Man kan bli rejält sjuk och det finns ingen behandling. Myggorna finns i sandiga områden, på stränder där vi svenskar gillar att vara under semestern. Men sjukdomen är inte vanlig hos resenärer.

Fästingar är ett annat farligt kryp och sprider sjukdomar som borrelia och tbe. Borrelia orsakas av en bakterie och kan ge neurologiska besvär, men går att behandla med antibiotika. Sjukdomen finns huvudsakligen i tempererade regioner som USA, Europa och Ryssland.

I tropiska regioner finns andra fästingarter som sprider en annan typ av borrelia kallad för återfallsfeber.

– De fästingarna finns i bostäder och kan krypa fram ur väggarna på nätterna. Sjukdomen ger återkommande feberattacker men går att behandla med antibiotika. Den finns framför allt i Afrika.

Resenärer bör även vara uppmärksamma på spindlar som kan vara mycket giftiga.

– Ett bra tips är att skaka ur skorna på morgnarna om man befinner sig i Australien. Spindlar kan ge väldigt otäcka bett. Även bromsar kan orsaka svåra sjukdomar. I Sydamerika finns till exempel parasistsjukdomen chaga, som i värsta fall ger permanenta skador på hjärtmuskeln.

För att minimera risken att bli biten av olika kryp på resan bör du använda myggmedel och myggnät. Du kan även använda heltäckande klädsel när du rör dig i områden med farliga kryp.

– Man ska undvika att bli biten, oavsett om det gäller myggor, bromsar, spindlar eller flugor. Många myggor är nattaktiva, därför är det viktigt att ha ett helt myggnät när man sover. Och myggmedel brukar hålla de flesta krypen på avstånd.