Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-11 04:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/fem-bibliotek-med-litterara-skatter/

BÖCKER

Fem bibliotek med litterära skatter

Bild 1 av 6 Bodleian är huvudbibliotek för universitetet i Oxford och var verksamt redan på 1300-talet. 2007 fick det sin första kvinnliga bibliotekarie.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 6 Library congress i Washington upptar tre byggnader på Capitol Hill. Thomas Jefferson Building från år 1897 är den ursprungliga.
Foto: Shutterstock
Bild 3 av 6 Biblioteket i Alexandria är ritat av den norska arkitektbyrån Søhetta och är byggt i samma slags sten som pyramiderna.
Foto: Shutterstock
Bild 4 av 6 På Stuttgarts stadsbiblioteks västra fasad står ordet ”bibliotek” på engelska, på den norra på tyska, på den östra på koreanska och på den södra på arabiska.
Foto: Shutterstock
Bild 5 av 6 Mertz library i New York bedriver även utbildning inom trädgårdsodling och växtvetenskap.
Foto: Shutterstock
Bild 6 av 6 Vernonmanuskripten, troligtvis från sent 1300-tal, är en av Bodleians största skatter.
Bild: IBL

Världen över finns det bibliotek som väntar på att upptäckas, även av tillfälliga besökare. En del små och oansenliga, andra stora, pampiga och hem för många litterära skatter. Här är fem ur den senare kategorin, se även bildspelet här ovan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in