Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 06:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/fem-bibliotek-med-litterara-skatter/

Resor

Fem bibliotek med litterära skatter

Bodleian är huvudbibliotek för universitetet i Oxford och var verksamt redan på 1300-talet. 2007 fick det sin första kvinnliga bibliotekarie.
Bild 1 av 6 Bodleian är huvudbibliotek för universitetet i Oxford och var verksamt redan på 1300-talet. 2007 fick det sin första kvinnliga bibliotekarie.
Foto: Shutterstock
Library congress i Washington upptar tre byggnader på Capitol Hill. Thomas Jefferson Building från år 1897 är den ursprungliga.
Bild 2 av 6 Library congress i Washington upptar tre byggnader på Capitol Hill. Thomas Jefferson Building från år 1897 är den ursprungliga.
Foto: Shutterstock
Bild 3 av 6 Biblioteket i Alexandria är ritat av den norska arkitektbyrån Søhetta och är byggt i samma slags sten som pyramiderna.
Foto: Shutterstock
Bild 4 av 6 På Stuttgarts stadsbiblioteks västra fasad står ordet ”bibliotek” på engelska, på den norra på tyska, på den östra på koreanska och på den södra på arabiska.
Foto: Shutterstock
Bild 5 av 6 Mertz library i New York bedriver även utbildning inom trädgårdsodling och växtvetenskap.
Foto: Shutterstock
Vernonmanuskripten, troligtvis från sent 1300-tal, är en av Bodleians största skatter.
Bild 6 av 6 Vernonmanuskripten, troligtvis från sent 1300-tal, är en av Bodleians största skatter.
Bild: IBL

Världen över finns det bibliotek som väntar på att upptäckas, även av tillfälliga besökare. En del små och oansenliga, andra stora, pampiga och hem för många litterära skatter. Här är fem ur den senare kategorin, se även bildspelet här ovan.

Rätta artikel

1. Bodleian Libraries

Oxford, England

Bodleianbiblioteket är ett av de äldsta i Europa och det näst största i Storbritannien, bara British Library i London är större. Här finns över 13 miljoner böcker och andra trycksaker, bland annat de brittiska Vernonmanuskripten från medeltiden, det första samlingsverket av William Shakespeares pjäser och en av de äldsta tryckta böckerna på arabiska.

Broad Street, Oxford.

www.bodleian.ox.ac.uk 2. Library of Congress

Washington DC

Kongressbiblioteket är det största biblioteket i världen, med 164 miljoner artiklar, 39 miljoner katalogiserade böcker och andra tryckmaterial på 470 språk, mer än 70 miljoner manuskript, den största samlingen av sällsynta böcker i Nordamerika och världens största samling av juridiska material, filmer, kartor, noter och ljudinspelningar.

101 Independence Ave.

www.loc.gov 3. Bibliotheca Alexandrina

Alexandria, Egypten

Biblioteket invigdes den 16 oktober år 2002 och är mer än ett bibliotek, det består faktiskt av sex bibliotek (bland annat barnbibliotek, bibliotek för sällsynta böcker och konst- och multimediebibliotek), fyra museer – bland annat ett museum tillägnat den förre presidenten Anwar Sadat – och ett museum med världens största samling av digitala manuskript.

Institutionen har också den största samlingen av franska böcker i arabvärlden. Varje år kommer en och en halv miljon besökare hit.

Al Azaritah WA Ash Shatebi, Qesm Bab Sharqi.

www.bibalex.org 4. Stadtbibliothek Stuttgart

Stuttgart, Tyskland

Biblioteket öppnade i oktober år 2011 och är ritat av den koreanska arkitekten Eun Young Yi. Fasaden består av otaliga glasblock och på natten lyses byggnaden upp av ett blått ljus. Biblioteket har en yta på 20.200 kvadratmeter och ett område för olika aktiviteter på 11.500 kvadratmeter.

Institutionen hyser mer än en miljon böcker och har ett stort evenemangs- och utställningsprogram. Tanken är att vara ett forum för litteratur, konst och musik från staden och regionen.

Mailänder Platz 1.

www.stuttgart-tourist.de 5. Mertz library

New York, USA

Detta botaniska museum grundades år 1891 och rymmer världens största samling botaniska böcker. På området finns även en tropisk viktoriansk vinterträdgård, världens näst största herbarium och USA:s största botaniska trädgård.

Det grundades av botanikerna Nathaniel Lord Britton och hans fru Elizabeth efter att de år 1888 gjort ett besök på Royal Botanic Gardens utanför London. När de kom tillbaka till USA kampanjade makarna för att få till stånd denna ideella institution i samarbete med New York stad och staten New York.

2900 Southern Boulevard, Bronx.

www.nybg.org/learn/mertz-library

Läs fler resereportage här