Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 12:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/fem-tips-for-skona-bad-i-stora-stader/

Resor

Fem tips för sköna bad i stora städer

I Aten kan man välja mellan flera stränder, den som ligger närmast staden heter Edem. Foto: Shutterstock

Det finns flera sköna städer i Europa som kan erbjuda det bästa ur två världar – storstadspuls och sand mellan tårna. Här är fem städer du kan nå med tåg, buss och färja.

Rätta artikel

1. Aten, Grekland:

Gatu- och restaurangliv i Aten. Foto: Shutterstock

Historiska vingslag och flera stränder

Flanera i gamla stan, Plaka, med välbevarade historiska ruiner. Gå till basarkvarteren i Monastiraki och besök traditionella kaféer och barer. På kvällarna lever kvarteren kring stadsdelen Psyrri upp. Shoppa kan man göra på gågatan Ermou som börjar vid Syntagma. Stjärnrestaurangen Funky Gourmet i Kerameikos är en cool plats som lagar moderna och kreativa rätter.

Aten har flera bra stränder bara en kort taxi- eller lokalbussresa bort. En lyxig upplevelse är Astir Vouliagmeni i den chica förorten Vouliagmeni. Det kostar 18 euro under vardagar och 28 euro under helgerna (cirka 180 och 280 kronor) för vuxna i inträde, men då får man tillgång till solbäddar, restauranger, gratis wifi och service på hög nivå. Atens allra närmaste strand heter Edem och ligger mellan Paleo Faliro och Álimos. Hit kommer lokalborna för att bada, promenera och spela schack. Ta spårvagnen och hoppa av vid hållplats Edem.

Bästa tiden: Hela året förutom juli och augusti, då det kan bli uppåt 40 grader varmt.

● ● ●

2. San Sebastián, Spanien:

Bild 1 av 2 La Concha Beach, den halvmåneformade stranden i San Sebastián.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 I San Sebastián står bland annat baskiska tapas, pintxos, på menyn.
Foto: Shutterstock

Mat i världsklass plus bad i centrum

Skippa Barcelona och testa sköna San Sebastián i stället. Vandra till Urgullberget med fantastisk utsikt och vidare till borgen Castillo de La Mota med en tolv meter hög Kristusstaty som blickar ner över staden. Stadens akvarium har över 5.000 fiskar inklusive tigerhajar och havssköldpaddor.

I San Sebastián hittar man pintxos (den baskiska motsvarigheten till tapas) i överflöd – och den högsta koncentrationen av Michelinkrogar i världen. Bra pintxosställen är La Cepa, Bar Ganbara, Thun Thun Taverna, Bar Egosari och Bar Nagusía.

Den halvmåneformade stranden La Concha, som är cirka 1.350 meter lång och 40 meter bred beroende på tidvattnet, anses vara en av de bästa och vackraste stadsstränderna i världen, enligt resetidningarna Travel och Leisure Magazine. Och den ligger verkligen mitt i centrum!

Bästa tid: För bad är det sommarhalvåret som gäller, men undvik gärna heta och turisttäta juli och augusti.

● ● ●

3. Nice, Frankrike:

Bild 1 av 2 Flanera längs långa strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Äldre byggnader och kaféer vid marknaden The Cours Saleya i Nice.
Foto: Shutterstock

Gallerier, hotell och klassisk strandpromenad

Nice är en stor turistort på Frans­ka rivieran. Här finns fler gallerier, hotell och museer än någon annanstans i landet utanför Paris. Staden har mer än 300 dagar solsken om året, och i parkerna märks det varma klimatet: fullt av palmer och pinjeträd. Utmed den mest berömda stranden, Promenade des Anglais, samsas cyklister, joggare, flanörer, damer med hattar och solglasögon under parasoller med flamsiga, brunbrända tonåringar.

Den sju kilometer långa stranden mitt i staden har både privata och offentliga delar. De privata delarna tillhör olika strandklubbar och restauranger och här kan man även hyra parasoller. Ungefär halva stranden är offentlig och gratis, och det finns både toaletter och duschar. Den västra delen är mest populär bland barnfamiljer och lokalbor. Ju närmare staden du kommer, ju livligare och mer turistigt blir det.

Castel heter en av de offentliga delarna längst österut, intill Parc du Chateau. Här ligger strandrestaurangen Castel Plage, mer diskret och nertonad än många av de andra.

Här kan man slå sig ner och köpa en flaska lokalt rosévin för en ganska billig peng.

Bästa tid: För bad är det sommarhalvåret som gäller, men undvik gärna heta och turisttäta juli och augusti.

● ● ●

4. Cefalù, Italien:

Bild 1 av 2 Cefalùs strand ligger mitt i centrum.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Cefalùs stora katedral i normandisk stil vid Piazza Duomo började byggas 1131.
Foto: Shutterstock

Medeltida ­byggnader intill gyllene strand

Romantiska kuststaden Cefalù på Sicilien ligger på den norra sidan av ön, alldeles vid kanten av Tyrrenska havet. Här finns bland annat en vacker katedral, Duomo di Cefalù, en av öns finaste byggnader i arabisk-normandisk stil. Kyrkan byggdes av Roger II av Sicilien under 1100-talet. De två tornen reser sig högt över de medeltida byggnaderna i stadens historiska kvarter.

Cefalùs strand mitt i centrum är mjuk, gyllene och perfekt att tillbringa en heldag på. Ett pärlband av serveringar kantar stranden. Bästa utsikten över stranden får man om man följer stigen vid foten av klippan La Rocca upp till ruinerna av borgen och det antika Dianatemplet. Cefalù passar barnfamiljer, par och andra som vill kombinera sol och bad med god mat och kultur.

Bästa tid: Sommarhalvåret, men undvik gärna juli och augusti då det är trångt på stranden.

● ● ●

5. Sopot, Polen:

Bild 1 av 2 Sopot har Europas längsta träpir, drygt 500 meter.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Det oregelbundna huset Krzywy Domek är en av sevärdheterna i Sopot.
Foto: Shutterstock

Lång sandstrand vid promenadvänlig stad

Sopot är berömt för sin blandning av affärer, restauranger, klubbar och kultur. Staden är lagom stor för att bekvämt kunna gå runt till fots, ligger vackert vid kusten och en skog med höga bokträd omger den. De gamla bygg­naderna i Sopot är i jugendstil.

På den kilometerlånga sandstranden är det fullt av solbadare och volleybollspelare. För de som vill bada är vattnet som varmast i slutet av augusti och början av september, men många nöjer sig med att bara promenera barfota på den rena sanden, eller leta efter bärnsten som sköljts upp av vågorna. Det finns gott om restauranger och strandbarer i området.

Mitt på stranden ligger Europas längsta träpir, drygt 500 meter, en populär plats för promenader och gatufester. Genom kikare på piren kan man titta på utsikten över grannorterna Gdansk och Gdynia.

Bästa tid: Sommar och tidig höst.

Läs fler resereportage här