Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 07:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/feta-damer-en-gata-for-forskarna/

Resor

Feta damer en gåta för forskarna

Bara ett fåtal huvuden till de mystiska damerna på Malta har hittats. Foto: Shutterstock

Damen på cirka 1,5 meter är frodig och saknar huvud. Är hon en dödskultsymbol eller en fruktbarhetsgudinna? Stenfiguren på Malta är en gåta som gäckar forskarna.

Vår stela och minst sagt korpulenta bekantskap har massor av väninnor, de ligger, sitter och står, en del har bebisar i famnen och andra är mycket små, om än fortfarande trinda. Vissa extremt naturtrogna och vi tycker oss känna igen damer hemifrån, nakna i simhallens bastu.

”De feta damerna” som de kallas, har gäckat vetenskapen alltsedan de hittades i tempelruinerna. Templet Hagar Qim byggdes för över 5.000 år sedan och räknas som en av världens äldsta fristående byggnader.

Reslig - om statyn vore hel skulle den mäta runt tre meter. Foto: Shutterstock

Vi befinner oss i stället i utställningsdelen vid ett tempelområde på Malta. Utanför utställningscentret friskar vinden i, det är imponerande vyer och vid första anblicken känns det lagom spännande att kliva in i det som är kvar av templet, bli dammiga i stengångarna och huka fram under trånga valv. 

En teori är att djur och kanske även människor offrades här, och att damerna spelade någon slags roll i detta. Möjligen var de prästinnor som utförde ritualerna. I fantasin förvandlas sanddammet till blod och vi skyndar snabbt ut till näraliggande bad.

Under det skyddande tälttaket döljer sig templet Hagar Qim. Foto: Heritage Malta