Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Finland storfavorit hos stockholmare

Många stockholmare väljer utlandsresa på nära håll.
Många stockholmare väljer utlandsresa på nära håll. Foto: Kathleen Smith / Alamy
En regnig sommar som den här blir det rusning efter resor till värmen. Men tittar man på vårt totala resande till utlandet ligger resmålen oftast mycket närmare. Enligt nya siffror reser stockholmarna allra mest till Finland.

Iskallt svenskt sommarväder brukar höja tempen på resfebern. Men trots att många längtar efter värmen och tidningar är fulla av rubriker om ”rusning efter solresor” går inte de flesta av våra resor till sydligare nejder, ofta håller vi oss betydligt närmare. Företaget Resurs, som för statistik över svenskarnas totala resande, har tittat närmare på vart de boende i Stockholms län reste förra året, och då toppar Finland listan, tvåa ligger Spanien därefter kommer Danmark, Storbritannien och Norge.

– Finlandsbåtarna spelar stor roll. Hade vi inte haft kryssningarna så hade Finland inte kommit så högt upp, säger Hans Remvig analytiker inom resor och turism.

Generellt reser svenska storstadsbor mycket, och det gäller även stockholmare som gjorde drygt 4,4 miljoner utlandsresor med övernattning förra året. Av dessa gick 695 000 till Finland och 472 000 till Spanien, tillsammans ungefär en fjärdedel av samtliga resor. Och affärsresenärerna är inte så många, det är fritidsresandet som är det stora och vi besöker gärna våra bekanta.

– Hade vi inte haft släkt och vänner hade vi inte haft så mycket resande och våra vänner bor allt längre bort. Men självklart reser vi för att koppla av och komma till varmare länder, säger Hans Remvig.

Förutom Spanien är det inte de stora charterländerna som dominerar, och det förklaras av att charterresorna står för mindre än en femtedel av det totala resandet, cirka 18 procent.

Varken Turkiet eller Thailand lyckas klämma sig in bland stockholmarnas tio mest besökta länder, utan hamnar på plats 11 och 12. Det enda utomeuropeiska land som lyckas kvala in bland de tio bästa är USA på plats 8.

– USA har ökat på grund av att dollarn har blivit billigare, likadant har även Storbritannien ökat på grund av att pundet blev billigare, säger Hans Remvig.

Stockholmarna gör också av med en hel del pengar på sina resor, närmare bestämt 39 miljarder kronor under förra året.

Fotnot: Resurs är ett konsultföretag inom resor och turism, siffrorna kommer ifrån deras rese- och turistdatabas och baseras på 24 000 telefonintervjuer.

Stockholmarnas resmål 2011:

Resmål Antal resor i tusental

1. Finland 695

2. Spanien 472

3. Danmark 295

4. Storbritannien 259

5. Norge 248

6. Frankrike 245

7. Tyskland 239

8. USA 221

9. Italien 182

10. Grekland 149

11. Turkiet 144

12. Thailand 112

13. Österrike 87

14. Polen 85

15. Lettland 81