Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Helsingfors från ölhak till Marimekko

Helsingfors är en stad att vandra runt i. Det finns många ställen att vila fötterna på.
Helsingfors är en stad att vandra runt i. Det finns många ställen att vila fötterna på. Foto: Lars Boström

Ta båten till Helsingfors – staden med många uttryck. Man landar mitt i stan med det mesta på bekvämt avstånd.

Fredag dag. Vi kommer in med båten vid tiotiden och sedan är det bara en kvarts promenad via Salutorget och Esplanaden till hotellet. Vi har bokat en paketresa där både båt och hotell ingår – enkelt och bekvämt.

Lunchen får vänta eftersom vi har ätit en stadig frukost på båten. I stället inleder vi med en kort promenad till Rödbergen, en gammal arbetarstadsdel som numera präglas av dyra lägenheter och trendiga butiker. Designmuseet i närheten lockar med utställningen om Marimekko.

Sedan styr vi kosan mot Digelius skivaffär, en av mina favoriter när det gäller världsmusik och jazz. Där kan man också inhämta tips om konserter och annat som är på gång i stan.

Lunchen äter vi på Café Crustum på Båtsmansgatan 7. De goda och prisvärda lunchsalladerna kostar kring 75 kronor. Det färska brödet från eget bageri är utsökt.

Efter en kort promenad i vackra Brunnsparken inser vi hur fort tiden går. Det planerade besöket på Mannerheimmuseet hinns tyvärr inte med. Men är man det minsta intresserad av Finlands historia är det värt ett besök – och detta oavsett vad man tycker om den historiskt och politiskt kontroversielle marskalken.

I stället rundar vi av eftermiddagen på konstmuseet Ateneum, centralt beläget på Järnvägstorget. Här finns Finlands största konstsamlingar med verk av bland andra Albert Edelfelt och Akseli Gallen-Kallela.

Fredag kväll. Helsingfors har ett rikt utbud av restauranger. Vi väljer klassiska Kosmos på Kalevagatan, som möjligen är i dyraste laget för en budgetresa men alltid värt pengarna. Med husets utsökta strömming med mos och en lokal pilsner blir notan ändå överkomlig.

Kosmos är ett favoritställe för konstnärer, författare och politiker. Atmosfären är halva nöjet.

Det finns mycket musik i Helsingfors, men det är inte alltid lätt att hitta rätt i utbudet. Den amerikanske dörrvakten vid en av krogarna i centrum har analysen klar.

– Ni måste förstå att det här är en ”heavy metal-town”, säger han.

För vår del blir det jazzklubben Storyville. Bra och trevligt om man gillar den typen av musik.

Lördag. Helsingfors skyline domineras av två kupolförsedda kyrkor, båda från den ryska tiden på 1800-talet. Den vita Domkyrkan ligger vid det Petersburg-inspirerade Senatstorget och är kanske Helsingfors mest kända landmärke.

Favoriten är ändå den ortodoxa Uspenskijkatedralen på Skatudden. Här känner man vingslagen av Finlands östliga historia. Doften av rökelse är intensiv i detta heliga rum och de talrika ikonerna är magnifika.

Efter kyrkobesöken är det dags för en annan sida av Helsingfors. Vi hoppar på spårvagnen och en kvart senare är vi i Berghäll (Kallio på finska), arbetarstadsdelen norr om centrum. Många av de små lägenheterna har tagits över av studenter och Berghäll har fått rykte som en bohemisk del av staden. Samtidigt finns stora sociala problem i området.

Pubarna ligger tätt i Berghäll och det är här man hittar Helsingfors billigaste öl. Vi slår oss ned en stund på Roskapankki, även kallat ”Soptippen”, på Helsingegatan 20. Det är ett klassiskt ölhak, stämningen är rå men hjärtlig och en starköl kostar cirka 25 kronor. Om miljön verkar bekant kanske man har sett en eller annan film av bröderna Kaurismäki, som hämtat mycken inspiration från området.

Berghäll må vara en skarp kontrast till de trendiga miljöerna i centrum men det är lika mycket Helsingfors som Esplanaden.

Innan det är dags att ta båten tillbaka till Stockholm hinner vi med en snabbfika på trevliga Café Aalto, på andra våningen av Akademiska bokhandeln. Väl där kan det vara en bra idé att köpa med sig någon av Kjell Westös romaner om Helsingfors, där inte minst Berghäll brukar ha en framträdande roll. Det är utmärkt läsning inför nästa Helsingforsresa. För man vill ju alltid återvända.

missa inte

Restaurang Kosmos. Kalevagatan 3. En av Helsingfors mest klassiska restauranger med anor från 1920-talet. Ett populärt tillhåll för politiker, skådespelare och andra kulturkändisar. Köket har hämtat inspiration från Ryssland, Frankrike och Sverige. Säkrast att boka i förväg. Stängt på söndagar.
ravintolakosmos.fi/

Mannerheimmuseet. Kalliolinnavägen 14. Generalen och sedermera marskalken Gustaf Mannerheim spelade en avgörande roll i Finlands 1900-talshistoria. Museet är inrymt i den ståtliga villan i Brunnsparken där Mannerheim bodde åren 1924–1951. Öppet fredag, lördag och söndag (90 kronor) eller enligt överenskommelse.
mannerheim-museo.fi/

Uspenskij­katedralen. Min favorit bland Helsingfors kyrkor. Kyrkan är huvudsäte för de ortodoxa i Finland och ett tydligt exempel på det ryska inflytandet under 1800-talet. Den invigdes 1868 och ligger på Skatudden. Men det finns fler fantastiska kyrkor i Helsingfors. Missa inte Domkyrkan (Senatstorget) och Tempelplatsens kyrka (Luthergatan 3 i stadsdelen Tölö).

Digelius Music. Skepparegatan 2. I dessa tider av nedlagda skivbutiker är Digelius fortfarande en guldgruva för älskare av jazz och världsmusik. Ibland bjuds det också på konserter i butiken. Stängt på söndagar.
digelius.com

Gamla Saluhallen. Det är en fröjd att vandra runt i denna klassiska, gamla saluhall med alla dess dofter och färger. Här kan man shoppa, fika och äta lunch eller bara njuta av atmosfären. Gamla Saluhallen i Helsingfors är landets äldsta och stod klar 1889. Stängt ­söndagar.
wanhakauppahalli.com/etusivu_se.html

Stadsmuseet. Sofiegatan 4. Ett måste för den som vill lära mer om Helsingfors 450-åriga historia. Det här är ett litet men ack så trevligt museum, nästan med lite hemkänsla. Dessutom är det gratis. Öppet alla dagar.
hel.fi/hki/museo/sv/

Konstmuseet Ateneum. Brunnsgatan 2. Finlands nationalgalleri med finländsk konst från mitten av 1700-talet och 200 år framåt. Under hösten pågår separatutställningen ”Lapsk magi” som visar hur Lappland skildrats i konsten.
Öppet alla dagar utom måndag. Inträde: 95 kronor.
ateneum.fi

Roskapankki (Soptippen). Helsingegatan 20. Bara för den som gillar klassiska ölhak. ”Soptippen” ligger i hjärtat av Berghäll (Kallio) och har massor med lokal känsla. De flesta här verkar känna varandra. Ölpriserna är rimliga och stämningen både råare och hjärtligare än på många pubar i centrum.

Sveaborg. En av världens största sjöfästningar. Den finns numera med på Unescos världsarvslista. Fästningen, som hade en omtvistad roll under 1808–1809 års krig mot Ryssland, är i dag Helsingfors andra turistattraktion räknat i antalet besökare. Flera restauranger och kaféer finns på området.
suomenlinna.fi/sv/fastning/

Torni. Georgsgatan. Från den klassiska baren på 14:e våningen har man sannolikt Helsingfors bästa utsikt. På kvällen, om vädret är klart, lär man kunna se ljusskenet från Tallinn på andra sidan Finska viken. Torni byggdes i slutet av 1920-talet och fungerade 1944–47 som den allierade (i praktiken sovjetiska) kontrollkommissionens högkvarter i Helsingfors. Här finns i dag hotell och restaurang.

Svenska Teatern. Norra esplanaden. En favorit för många svenska besökare i Helsingfors. För närvarande renoveras teatern och pjäserna spelas tillfälligt på Alexandersteatern (Bulevarden 23–27) och Den lilla skillnaden (Skillnadsgatan 5). Teatern återinvigs nästa år med den första uppsättningen utanför Sverige av ”Kristina från Duvemåla”. Boka i god tid.
svenskateatern.fi/sve

Aschan Café Jugend. Norra Esplanaden 19. Det finns många trevliga kaféer: Fazer, Café Ekberg och Café Engel är bara några. En personlig favorit är Aschan Café Jugend. Jugendstil och goda smörgåsar.

Storyville. Museokatu 8. Jazz- och bluesklubb med bar och restaurang som påminner lite om Stampen i Stockholm. Inträde kring 75-100 kronor, lite beroende på vem som spelar. Öppet måndag–lördag.

Nationalmuseum. Mannerheimvägen 34. För den historiskt intresserade. Här presenteras Finlands historia från förhistorisk tid till nutid i en rad magnifika utställningar. Riktigt intressant är avdelningen Riket, som handlar om Finlands kulturella och samhälleliga utveckling från medeltiden till början av 1900-talet.
Öppet alla dagar utom måndag. Inträde: 65 kronor för vuxna.
nba.fi/sv/nationalmuseum

Resefakta Helsingfors

Att resa hit
Enklast är att ta sjövägen. Både Silja Line och Viking Line trafikerar dagligen Helsingfors, med avgång på kvällen och ankomst nästa morgon. Paketpris med två övernattningar på båten samt en hotellnatt kostar från cirka 2 000 kronor och uppåt för två personer, beroende på hyttval och hotell. En fördel med båt är att du anländer direkt till hjärtat av Helsingfors.
Flyg är ett annat alternativ. Priserna varierar beroende på flygbolag och när man bokar. Norwegian, SAS, Finnair och Blue1 flyger direkt Stockholm–Helsingfors. Räkna med tusenlappen och uppåt per person.

Att ta sig runt
Centrum är ganska litet och krogar, museer och shopping finns på behagligt promenadavstånd. De trevliga spårvagnarna är ett utmärkt sätt att vidga vyerna. Ett tvådagarskort kostar cirka 100 kr och gäller också på bussarna. Ett endagskort 65 kr. Tunnelbanan går från Gräsviken till Mellungsbacka och till Nordsjö.
Helsingforskortet: Kostar 425 kr för två dagar och 330 kr för en dag (billigare på nätet). Fria resor på bussar och spårvagnar, inträde på museer, rabatt på restauranger med mera. För barn 7–16 år kostar kortet 130 kr för en dag och 160 kr för två dagar.
helsinkicard.fi

Billigaste ölen
Hittade vi i Kallio (Berghäll). På Roskapankki (Soptippen) kostade en starköl cirka 25 kr. Dyrast är det i centrum, ibland tre gånger så mycket.

För barn
Fritt inträde under 18 år på många museer. Nöjesparken Borgbacken är Helsingfors populäraste turistattraktion. Åkband för en dag kostar upp till 350 kronor. Nationalmuseum har en interaktiv utställning om Finlands historia och kultur för alla över sju år.