Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Läs mer
Stäng
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 23:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/finland/pa-besok-i-mumintrollens-varld/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

På besök i Mumintrollens värld

Äventyrsparken Muminvärlden ligger på en liten ö utanför gamla stan i Nådendal. Bakom nästa krök i labyrinten väntar Lilla My på Adam Öberg.
Äventyrsparken Muminvärlden ligger på en liten ö utanför gamla stan i Nådendal. Bakom nästa krök i labyrinten väntar Lilla My på Adam Öberg. Foto: Johan Öberg

Muminvärlden i finska Nådendal är en favorit för svenska barnfamiljer på kort­semester. Men den anrika kurorten har mer att erbjuda och det tar inte många minuter in till Åbo, som bland annat lockar med äventyrsbad. Men frågan är om inte båtresan dit är ännu roligare.

Det är en riktigt gråmulen mor-gon med små regnstänk i luften - inte alls vad vi tänkt oss för en heldag utomhus. Men när vi promenerat genom Nådendal och kommit halvvägs över den långa bron som leder till Kailo, ön där Mumintrollen har sin egen lilla värld så skymtar några små blå fläckar på himlen. Kanske kan ­vädret - så avgörande under nordiska sommarsemestrar - ta sig ändå&

För i går sken ju solen hela tiden under båtresan. Turen mellan Stockholm och Åbo är absolut en av världens vackraste, allra helst i solsken. Det är bara en kort sträcka över ett öppet Ålands hav med rätt lite att titta på, annars händer det hela tiden något - nya öar, smala sund, kala kobbar, färggranna hus med riklig snickarglädje som man bara kan drömma om att äga, segelbåtar i alla storlekar, allt fler motorbåtar stora som hus och en rad konkurrerande storfärjor på samma rutt.

Mig passar de sköna vyerna perfekt. Barnen - framför allt de två grabbarna, 12 och 16 år gamla, före­drar att peta in mynt i enarmade banditer, ett nöje som i varje fall de två främst förknippar med just Finlandsbåtar. "Jag vann 30 kronor!" kan någon av dem stolt utropa när jag stöter på dem. Att de i själva verket också förlorat 40, nämner de inte om jag inte frågar. Min femåriga dotter tycker i stället att barnens stora lekrum, det som förr varit konferensdel på vår båt, men som nu fyllts av stoj, leksaker och filmvisningar för de minsta, är båtresans höjdare.

Rederierna har dessutom för länge sedan fattat att barn­an­pas­sade menyer är en hit med så många familjer ombord, så alla lämnar restaurangbordet mätta och belåtna, även jag som lyckas få något aningen mer kryddstarkt att äta.

I Åbo är det väl skyltat på både svenska och finska och den 17 kilometer långa bilturen till Nådendal går fort. Men vi missar infarten till det kända spahotellet, eftersom vi inte omedelbart fattar att skylten med texten "Naantalin Kylpylä" visar den rätta vägen.

Spahotell Nådendal är en jätteanläggning som dessutom utökats med en fast förankrad lyxbåt, "Sunborn Princess Yacht Hotel". Hotellet är så stort att man satt upp vägvisare inne - ändå är det svårt att hitta, det känns som man skulle behöva bo här några dagar för att vänja sig. Det gör nu väldigt många. När spa i Sverige förknippas med enbart lyx, är det i Finland fortfarande lika mycket vård och många av de kvarvarande finska krigsinvaliderna får bo här för en billig penning i perioder, inklusive dagliga behandlingsprogram.

Nådendal ligger i gamla svensktalande trakter. Staden grundades 1443 runt ett av Nordens viktigaste katolska kloster. Men Gustav Vasas reformation på 1500-talet gjorde slut på klostertiden och Per Brahe grundade staden på nytt 1648. I dag är kvarteren närmast hamnen fyllda av vackra, välbevarade trähus. En stor del av dem inhyser restauranger, fik, hotell och souvenbirbutiker, där Mumingrejer dominerar.

I Åbo fungerar det fortfarande fint att göra sig förstådd på svenska, men i Nådendal är engelska oftast den enda möjligheten när man inte behärskar finska. Inte ens på det svensktäta spahotellet kan all personal svenska.

Men efter viss svensk/finsk/engelsk beställningsförvirring och trots markant ointresserad serveringspersonal får vi dock in en riktigt bra middag på Meriravintola, den största restaurangen inom hotellområdet. Barnportionerna är generösa och det finns mer att välja på än de två tre "klassiska" barnrätterna - här går det fint att få både oxfilé och lax i barnportion. Själv njuter jag av en god laxpastrami, pepprig och lättrökt med en tsatsiki vid sidan om. Huvudrätten, den finska specialiteten stekt sik, smakar ännu bättre, serverad med färskpotatis och spröda sockerärtor.

Hotellets badanläggning är generöst tilltagen men inte så spännande för barn som hoppats på lite äventyr. Äventyrligare än en varm bubbelpool blir det inte och även om det inte råder någon trängsel i den stora poolen trots att hotellet är fullbelagt är stämningen sådan att stojig lek inte passar sig.

Stoj och lek hör däremot Muminvärlden till. Men de blå fläckarna som skymtat på himlen sviker oss snart och vi hinner precis undan skyfallet, in på teatern där det bjuds på kabaret med sång och dans. Mumin själv, Snorkfröken, Stinky, Muminmamman med sitt typiska förkläde och pappan med sin svarta cylinderhatt sjunger och "dansar". Morran dyker upp och så far Lilla My runt som ett ettrigt yrväder bland alla de andra och sjunger gällt på svenska. Kul och lagom långt för alla åldrar. Regnet har dessutom den goda smaken att sluta lagom tills det är dags att utforska resten av Mumintrollens värld. Ett första givet mål är så klart muminfamiljens blå cylinderformade hus, som alla som läst böckerna känner igen. Utanför får vi chansen att krama flera av de kända figurerna och Stinky dyker också upp, men haffas snart av två hemulpoliser.

Muminhuset är charmigt, men det finns inte så mycket att göra där inne för alla de barn som får köa upp för trapporna. Femåringen fastnar dock för ett tekniskt underverk högst upp i huset. I muminpappans rum står en fungerande svart skrivmaskin från mitten av förra århundradet. Tänk, för många av dagens datorkunniga små barn är en skrivmaskin något de aldrig sett förut. Att då få trycka på smattrande knappar och få fram bokstäver på papper är rejält skoj.

På ön finns flera andra hus som vi känner igen från Tove Janssons böcker. Som det lilla badhuset ute på bryggan, men också sånt som inte finns i böckerna som piratskeppet och den gula ubåten som strandat på ett berg - det sistnämnda låter mer spännande än det är, för som en hel del annat här är den mer "titta" än "leka". Då fungerar sagostigen mycket bättre. Vi följer berättelsen om Mumins möte med de elektriska hattifnattarna längs en slingrig stig, får irra runt i en kul labyrint och titta in i den sorgsna och farliga Morrans frusna hem.

Senare blir det ännu fler hatti­fnattar, eftersom dagens andra scenshow på svenska är "Hattifnattarnas ö". Den är lite läskigare för de allra minsta än kabarén, men slutar lyckligt - och så får vi ju träffa Snusmumriken också.

Muminvärlden passar egentligen bäst för barn i förskoleåldern, men när Lilla My håller låda på finska och leker med barnen utanför Muminhuset hamnar de svensktalande småttingarna utanför. Oundvikligt, ja, kanske, men likväl förtar det nöjet något.

Femåringen blir dock till freds när hon får pannkakor med sylt, en av de få rätter som Muminvärldens matställen erbjuder utöver korv, pommes frites och hamburgare. Här skulle det behövas en rejäl skärpning, för att andra än små barn ska trivas under en heldag. De som varit här förr kommer undan den usla skaffningen genom att ta med sig en egen picknick. Där­emot kommer ingen besökare undan den i längden fruktansvärt tjatiga "Muminsången", som alla barnfamiljer känner igen från den tecknade serien på teve. Den dånar nämligen ut över hela området gång efter annan.

Högsommar i Nådendal betyder fullbokade hotell. Det finns ut­över det stora spahotellet flera charmiga trälängor som gjorts om till hotell, där Bridget Inn i centrum och Harriet Homes nära vattnet hör till de charmigaste. Men med alla hotell fullbelagda undrar vi verkligen var alla semesterfirare tagit vägen på kvällen. Regntunga skyar borde inte stoppa och de flesta restaurangerna har extra värme på uteserveringarna. Ändå har vi sällan sällskap av mer än en handfull andra matgäster kvällstid, stämningen är minst sagt avslagen, inte ens några ölsugna sällskap syns till.

För att liva upp oss i regnet tar vi en sväng till Åbo i stället, till äventyrsbadet Caribia, där ett stort piratskepp bildar fond och rutschkanorna är precis så där lagom spännande för alla åldrar, inklusive en något harig pappa. En fiffighet som uppskattas är att allt vi handlar inne på badet - mat, dricka och glassar - registreras i vårt namn och betalas när vi går, alltså slipper vi hantera pengar samtidigt som vi badar.

Ska man ägna sig åt långa spabehandlingar kan Nådendal vara trivsamt under en vecka - de flesta andra klarar sig bra med ett par dagar. Vi känner oss nöjda med staden när färjan västerut lägger ut på morgonen dag fyra. Vi hinner inte ut ur hamnen förrän molnen skingras och solen gassar igen.

Resa dit: Både Silja Line och Viking

Resa dit: Både Silja Line och Viking Line trafikerar rutten Stockholm-Åbo, dessutom finns det flera
alternativ från Kapellskär. En enkel biljett Stockholm-Åbo, dagtid, kostar från 85 kr per person. Bilpaket, - bilen och max fem personer, kostar från 295 kr, enkel resa dagtid, med boka-tidigt-rabatt. Det går även att flyga Stockholm-Åbo.
Logi: I Nådendal finns flera hotell och annan inkvartering, se
www.naantalinmatkailu.fi/swe
Spahotell Nådendals priser hittar man på www.naantalispa.fi - räkna med 750 kr och uppåt per person och natt. Då ingår frukostbuffé och fri tillgång till bad- och bastuavdelning, men inte några spabehandlingar. Hotellet har rader av paketerbjudanden, vissa ihop med färjerederierna. Nådendals campingplats, Kuparivou Camping, ligger nära centrum och tar 18 euro natten för en campande familj.
Campingen hyr även ut stugor.
Priser: Endagsbiljetter till Muminvärlden kostar 18 euro per person, Äventyrsbadet Caribia i Åbo tar 31 euro för en familj med två vuxna och två barn, 11 euro för vuxna och 6 euro för barn mellan 3 och 13 år.
Information: Muminvärlden,
www.muumimaailma.fi/ruotsi/,
Holiday Club Caribia, www.
holidayclub.fi/portal/english/,
finska turistbyråns hemsida på svenska, www. visitfinland.se

Bild

Nådendals spahotell, med

Muminvärlden passar allra bäst för barn i förskoleåldern.

En och en halv mil från Nådendal finns äventyrsbadet i Åbo.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt