Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Stärkande semester för din älskade nalle

Nallebjörn, stor som liten och med kulor på fickan, kan bespetsa sig på Finlandssemester i Teddy Tours Laplands regi. Medan människorna får stanna hemma.
Nallebjörn, stor som liten och med kulor på fickan, kan bespetsa sig på Finlandssemester i Teddy Tours Laplands regi. Medan människorna får stanna hemma. Foto: Leif R Jansson

Känner du att din gosenalle skulle behöva vila upp sig, få ladda batterierna? Finländska entreprenörer säger sig ha svaret: En stärkande tripp till Tomteland för priser mellan 110 och 170 euro, motsvarande 1.050 till 1.625 kronor.

”Standardtrippen” för din nalle inkluderar en runda i Rovaniemi i norra Finland, där Tomten påstås residera, och turen avrundas förstås med ett besök hos den snälle farbrorn. Teddybjörnen föräras en gåva, får skicka ett vykort till de sina från staden och erhåller ett gäng semesterbilder från trippen att ta med sig hem, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Lyxtrippen” har allt som inkluderas i standardvarianten plus ett besök hos renskötande samer. Nalle får där tillfälle att mata Tomtens egen ren.

Researrangören Teddy Tours Lapland Oy (www.teddytourslapland.com) satsar tills vidare enbart på teddybjörnsresor vintertid, men man har planer på att utöka programmet med sommartripper.

Nallarnas ”hussar” och ”mattar” och deras eventuella livs levande husdjur är bannlysta från resorna.

Alternativ av mer klubbkaraktär finns. The Teddy Bear World Travel Club, med säte i Skottland, erbjuder förmedling av resor där din teddybjörn har chansen att komma till en garanterat nallevänlig familj någonstans i världen.

Medlemskap krävs för att få sända nallen på semester. ”Glöm inte att var teddybjörn måste ha med sig eget pass och resebiljetter”, understryker odföranden Jim Gilfillan på klubbens hemsida.