Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/folkdans-och-stavkyrkor-pa-norskt-skansen/

Resor

Folkdans och stavkyrkor på norskt Skansen

Bild 1 av 4 Gol stavkirke, som numera finns på museet, byggdes på 1200-talet och är en av 28 bevarade stavkyrkor i Norge.
Foto: Norsk Folkemuseum
Bild 2 av 4 Museet, som hämtat inspiration från Sverige, har 250.000 besökare varje år.
Foto: Norsk Folkemuseum
Bild 3 av 4 Byggnader har hämtats från olika delar av Norge.
Foto: Norsk Folkemuseum
Bild 4 av 4
Foto: Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum kan sägas vara Oslos motsvarighet till Stockholms Skansen.

Rätta artikel

Museet ligger vackert på halvön Bygdøy i västra Oslo med flera parker, kungliga byggnader som Bygdøy Kongsgård och Oscarshalls slott, och flera andra museer, som Vikingskipshuset och Kon-Tikimuseet.  

Norsk Folkemuseum, ett friluftsmuseum, visar byggnader och föremål av kulturhistoriskt värde. Det grundades den 19 december 1894 på initiativ av bibliotekarien och museimannen Hans Aall. Förebilden var Skandinavisk-etnografisk samling i Stockholm som grundades 1873 (och några år senare döptes om till Nordiska museet) och utvidgades med Skansen 1891. 

På Norsk Folkemuseum reser man genom historien och utforskar livet i Norge från 1200-talet fram till i dag. Huvudattraktionen är stavkyrkan från Gol från 1200-talet, en av de första byggnaderna på området. I dag har utomhusmuseet 160 historiska byggnader som var och en visar upp olika norska regioner.

Inomhus finns utställningar med norska folkdräkter, folkkonst, kyrklig konst och samisk kultur. Och självklart bjuder museet även på musik, folkdans och aktiviteter som passar hela familjen. Här finns även en liten souvenirbutik och ett kafé.

Här finns smakprov på ett vanligt norskt 1900-talshem. Foto: Norsk Folkemuseum

 

Läs fler resereportage här