Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Forskningsrön: Maten tappar smak ju högre upp den intas

Mat till flygresenärer tar form hos cateringfirma. Godare på marken än i skyn?
Mat till flygresenärer tar form hos cateringfirma. Godare på marken än i skyn? Foto: Roger Turesson
I de högre luftlagren krymper våra smaklökar, hävdar ett tyskt forskningsinstitut. Inte undra på att maten ombord på flygplanet smakar illa. Eller inget alls.

Den som flyger känner igen beskrivningen. Så fort man tagit plats inne i kabinen kryper den där torra luften på en, näsan reagerar, och allteftersom planet häver sig högre upp i luftlagren så förstärks ”torkan”. Uppe på 10.000 meters höjd så är näsan inte mycket att ha, tycks det.

Inte smaklökarna heller, tydligen.

Tyska flygbolaget Lufthansa kontaktade forskningsinstitutet Fraunhofer utanför München och gav det i uppdrag att forska i saken. Bakgrunden var att man hade lagt ner mycken möda på att komponera goda rätter för servering i luften. Men när Lufthansafolket själva, där uppe i luften, inte uppskattade rätterna alls lika mycket som när de intogs med fast mark under fötterna – ja, då anade man oråd.

– Vi blev förbryllade, säger Ingo Buelow, ansvarig för mat och dryck hos Lufthansa, till amerikanska tidningen New York Times.

Forskningsinstitutets svar blev att peka på höjden över marken som en viktig faktor. Ju högre upp, desto mindre av smaker är vi mottagliga för.

Därmed inte sagt att man ska kapitulera och lägga ner alla strävanden efter att piffa till maten.

Flygbolagen får dock leva med att udden i det som serveras går lite förlorad där uppe, oavsett hur mycket man satsar på att låta profilerade kockar komponera smakfull mat till affärsresenärerna, den betalningsstarka kundgrupp som ledande (läs: dyra) flygbolag slåss om.

Ett sidospår som Lufthansa fick svar på var varför deras kunder i så hög grad beställer in tomatjuice under flygningarna. Jo, har det visat sig, den vanligtvis rätt sura juicen upplevs som klart mindre sur uppe i skyn.