Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Lev slottsliv på semestern

Längs den vackra Loirefloden är det tätt mellan kungliga och privata slott från medeltiden och renässansen. DN Resor lät sig förföras av stenhusen som inspirerat både till Tintin och Törnrosa.

Château de Chambord, Chinon, Cheverny, Chissay, Chanteloup, Chaumont, Chenonceau!

Slotten i Loiredalen har snubblat fram som stavrim över mången besökares tunga genom århundradena. Il est magnifique, säger fransoserna om Loire, som är ett av de slottstätaste områdena i Europa.

Vi har kört egen bil från Sverige för att känna oss helt fria att kryssa mellan mästerverken, så som andan faller på. Vi bor på slott, äter på slott, guidas på slott, drömmer om slott, formligen frossar i slott under två veckor.

Det går inte att hinna med alla, men vi ser till att hinna med höjdpunkter som:

• Château d’Amboise där Leonardo da Vinci verkade sina sista år och ligger begravd.

• Château d’Angers, som byggdes redan på 1230-talet av Ludvig den helige och var landets största fästning på sin tid.

• Château de Blois, där 1500-talets alla stora kungar höll till och där Katarina av Medici levde och dog.

• Château d’Ussé, vars tinnar och torn inspirerade Charles Perrault på 1600-talet till sagan om Törnrosa.

• Château Villandry, Loiredalens sista stora renässansslott, i vars berömda trädgårdar vi förlorar oss bland rosenbuskar och geometriska buxbomshäckar.

• Château de Cheverny, som var Hergés förebild för det fiktiva slottet Moulinsart i Tintin-böckernas spännande värld.

Loire är den längsta och historiskt mest berömda floden i Frankrike. Hundra mil lång rinner den upp i Cevennerna i sydöstra Frankrike, med källorna bara tretton mil från Medelhavskusten. Man kan följa hela flodsträckningen från Centralmassivet till Atlanten, eller tvärtom, men vi koncentrerar oss på den mittersta delen med de mest kända slotten.

Sanden från Cevennerna bidrar med sina avlagringar till dalens estetiska värden. Sandholmar skapade av stora mängder sediment som förts ned från bergen syns över ytan. Namnet Loire härleds faktiskt till ett uråldrigt ord i galliskan som betyder just slam.

Detta harmoniska naturlandskap, dekorerat med sin unika mångfald av kulturhistoria, har inte bara gjort Loire populär bland turister att färdas på med båt. Det har också inspirerat konstutövare genom flera århundraden.

Här verkade berömda målare som britten William Turner och fransmannen Eugène Delacroix. Hit kom 1800-talspoeter och författare för att söka inspiration: Gustave Flaubert, Honoré de Balzac, Victor Hugo och Charles Baudelaire. Författaren och akademiledamoten Jules Renard beskrev Loire som ”en vidsträckt flod av sand, där också litet vatten rinner”.

För den kände 1800-talsgeografen Reclus var Loiredalens mellersta avsnitt ”det vackraste under himlen”, men också ”det historiskt största bidraget till uppkomsten och utvecklingen av Frankrike”.

De ståtliga och romantiska slott som har kopplingar till kungahusen i Frankrike byggdes ofta för kungens mest aktade älskarinna, la favorite eller maîtresse-en-titre. Drottningar utsågs på den tiden av politisk-strategiska skäl snarare än av kärlek. Därför behövdes och accepterades mätressen, som levde öppet vid hovet som en sorts bihustru. Först på 1800-talet började kungarna smyga mer med sina mätresser.

Vi övernattar i vår vackra slottskammare i Château Bourdaisière, med utsikt från balkongterrassen över parken och trädgårdarna. Var det månntro i det här rummet kung Frans I rullade runt under sänghimlen med Marie Gaudin för snart fem hundra år sedan? Och Henrik IV ett halvsekel senare med Gaudins barnbarn, den vackra Gabrielle d’Estrées?

Slottet Bourdaisière uppfördes nämligen 1520 av Frans I åt hans favorit Marie Gaudin. Två generationer senare föddes Maries barnbarn Gabrielle d’Estrées på slottet. Som vuxen blev Gabrielle känd som Frankrikes vackraste kvinna – och som Henrik IV:s (kung av Frankrike från 1589) favorit.

Vår favorit, alltså bland slotten, blir det magnifika, tidiga renässansslottet Chenonceau från 1520-talet, som speglar sig narcissistiskt i bifloden Cher. Adelsdamen Diane de Poitiers fick slottet 1547 i present av kung Henrik II, som hon var mätress och politiskt bollplank åt.

Henriks hustru, den legendariska drottning Katarina av Medici, fick däremot aldrig blanda sig i rikets affärer. Så när kungen dog 1559 sparkade Katarina ut rivalen Diane från Chenonceau. Katarina var efter detta länge Frankrikes regent, eftersom hon var mor till Henriks tre prinsar som var för unga för att själva regera.

Så går historierna om Loireslotten, på välkänt franskt vis.

Den vindlande Loiredalen med sin vackra natur formar ett komplext kulturlandskap med höga historiska och estetiska värden. I harmoni med naturens förutsättningar har människorna kultiverat dalgången under två millennier. Med jordägandet växte slotten upp som svampar ur jorden och med dem trädgårdsarkitekternas tuktade miniatyrlandskap och vattenarrangemang, renässansens l’aquosité.

Till kulturlandskapet hör naturligtvis de böljande vinodlingarna, de avlöser varann från Atlanten till Sully-sur-Loire. Friska viner, från Muscadet vid kusten, till Cabernet Franc i Chinon, till Sauvignon Blanc i Sancerre.

Inte långt från Saumurs slott besöker vi Bouvet-Ladubays katedralliknande vinkällare där mousserande vin tillverkas enligt champagnemetoden. I svala underjordiska salar, munkklostrets gamla kalkbrott, får vi en välguidad lektion i méthode traditionelle av Patrice Monmousseau, vars farfar köpte verksamheten 1932. Patrice visar sig vara gift med en svenska, Lotta från Krokek i Kolmården.

Vi lämnar grottorna med en låda Trésor, deras bästa sort. Trésor betyder ”skatt” och blir nyårschampagnen som gästerna finner godare än många äkta champagner. Men champagne får man som bekant bara kalla viner som producerats i Champagne, icke i Loire.

Vi står högst uppe i tornet i slottsborgen Chinon, grundlagd redan av romarna på 400-talet. Det var här som det franska nationalhelgonet Jeanne d’Arc träffade kung Karl VII för att få rida i spetsen av hans trupper i striden om Orléans. Tack vare ruinerna och Jeanne d’Arcmuseet med hennes dödsmask, vilar en helig, historisk atmosfär över Chinon.

Tornet bjuder på fin utblick över bifloden Vienne och vingården Couly-Dutheil som gör det utmärkta rödvinet Clos de l’Echo. Vi vandrar bland snörräta uppställningar av Cabernet Franc­rankor och efteråt lastar vi en låda med nästan tio år gamla Clos de l’Echo i bilen. Vinet som enligt DN:s vinskribent Bengt-Göran Kronstam har bra lagringsduglighet.

Ibland är även de stora slotten som vi besöker välrenommerade vinproducenter, som Chenonceau och Cheverny.

Loiredalen kryllar också av privatägda, små och mellanstora slott. Många av dessa erbjuder, precis som vi sett på Château Bourdaisière, ståndsmässig logi för slottsintresserade turister. Moderna tider och förvaltningskostnader har fört slotten till nya inkomstkällor. En av dem är förvandlingen av de anrika byggnaderna till hotell.

Vi bor på slott som Jallanges, de Brou, Colaissière, Montbrun och Briottières. Alla har de sina specialiteter. Colaissière och de Brou har bra restauranger, Jallanges producerar femtio olika sylter, Bourdaisière odlar fyra hundra (!) tomatsorter.

För oss som motvilligt insett att vi kanske inte kommer att köpa ett eget slott, är det storstilat att varje natt få sova i ett chambre de château i något renässansslott, att dinera under stora salens kristallkronor eller under fullmånen på terrassbordens vita linnedukar, att iakttas av avlidna slottshertigar, barska hustrur och lystna älskarinnor förevigade i olja, och att frukostera på terrassen i morgonsolen framför trädgårdens vattendammar och häcklabyrinter.

Varje enskilt slott är i sig en överraskning, alltid en särling bland andra slottssärlingar. Resan får en speciell dimension när man sätter sig in i detaljhistorien för slotten och lär känna männi­skorna bakom dem. En främmande, skrämmande, fascinerande värld öppnar dörren på glänt, med kungar och mätresser, nobless och intriger, allt på en rikt smyckad scen av anrik byggnadskonst och extravaganta interiörer.

Att bo på slott i Frankrike innebär att man placerar sig mitt i det spännande korsdraget från den franska medeltidens och renässansens sofistikerade vingslag.

Resfakta: Loiredalen

Resa dit

Boka flyg till Paris med t ex Air France, airfrance.se, och samtidigt en hyrbil för hela vistelsen. Det är 14 mil till Orléans vid Loirefloden, en bra startpunkt.

Reportagets beskrivna slottstäta avsnitt sträcker sig 25 mil västerut till Angers, vilket motsvarar Stockholm–Söderhamn. Bensinpriset ligger just nu på ca 14,50 kronor för 95 oktan.

Bo och äta

Vi hittade slotten med logi och restaurang genom Chateaux & Hotels Collection chateauxhotels.com, och Relais & Chateaux relaischateaux.com.

Dubbelrum standard kostar 850–1 600 kronor inkl frukost. Det är alltså inte särskilt dyrt, men boka i god tid. Eller googla slotten och boka direkt.

De flesta är anslutna till booking.com, men vid ett test kostade samma val 450 kronor mer än direktbokningen.

Information

Regional turistinfo: loirevalleytourism.com

Franska turistbyrån i Stockholm: se.franceguide.com

Broschyrer: se.maison-de-la-france.com/commandebrochures/ Här finns bl a en broschyr att ladda ned med tio beskrivna slottsrutter i Loiredalen.