Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Fransk idyll och charm

I franska La Clusaz kan du stå på skidor i backarna ett par timmar efter att ha landat i Genève. Den mer än hundra år gamla skidorten lockar dessutom med liftnära offpist och ett av alpernas bästa längdskidområden.

Det är lätt att bli bortskämd i La Clusaz, med så rolig och utmanande offpist ett stenkast från liftarna.

Antonin Lieutaghi, skidinstruktör och gammal tävlingsåkare, lutar sig leende över stavarna och blickar ut över bergspanoramat.

Vindstilla, klarblå himmel och flödande sol. Bättre kan det inte bli.

Den franska skidorten är något av en doldis, vid sidan av populära Chamonix, några dalgångar bort. Det är endast fem mil till flygplatsen i Genève, vilket gör att det går att stå på skidor i systemet drygt två timmar efter landning.

Tre alpina skidområden på ett och samma liftkort – under namnet Lake Annecy Ski Resorts – borgar för en intensiv skidvecka. Lägg till längdskidåkningen, som bjuder på drygt 15 mil med spår för både klassiskt och skejt, så har du något för hela familjen.

La Clusaz ligger vid foten av Aravisbergen i Haut-Savoie. Den mer än 200 år gamla byn har hög charmfaktor med idylliska bondgårdar, stocktimrade hus, väderbiten kyrka och små gränder. 1935 byggdes den första liften, men redan i början av 1900-talet letade sig de första skidturisterna hit.

Och visst är det häftigt att kunna ta morgonflyget från Arlanda för att redan vid lunchtid ha checkat in på hotellet mitt i byn, fixat liftkort och hämtat hyrskidor.

Atonin guidar mig denna eftermiddag genom skidsystemet ovan byn. Efter att ha njutit av flera åk i de kilometerlånga cruisingpisterna, tar vi oss till toppen av L’ Aiguille, på 2 300 meters höjd. Det är i mitten av mars – en period som präglas av obefintliga liftköer och gott om plats i backarna.

Här råder ingen puderhets, så det går att finna orörda ytor även sent om eftermiddagarna.

Antonin pekar på snöfältet högre upp.

– Dit ska vi, hojtar han och manar mig att spänna slalomskidorna på ryggsäcken.

Efter en halvtimmes idogt vandrande uppåt, med stekande sol i ansiktet, är det dags för svängarna utför i lättåkt sorbetsnö, ner mot Col des Aravis.

Efter ytterligare två långa och liftnära offpiståk väntar ”après-ski”, after ski, nere i byn.

15 grader varmt och kortbyxväder för många. La Clusaz bjuder på flera mysiga barer med uteserveringar, som frestar med ”vin chaud”, champagne och öl från traktens enda mikrobryggeri.

After skin är högst stillsam. Partyröjet finner du i Chamonix, enligt servitören på den rustika baren Les Caves du Paccaly.

Tidigt nästa morgon väntar längdskidåkning vid Lac des Confins, knappa halvmilen från byn. De nypreparerade slingorna sträcker sig vida omkring, parallellt med flera vintervandringsstigar för dem som väljer att promenera.

Spåren håller världscupklass, och årligen arrangeras flera internationella tävlingar.

I dag är det högtryck, både när det gäller väder och åkare, säger Damien Deney, som är lärare på ESF längdskidskola.

Han pekar ut mot blandningen av tävlingsåkare, ivriga motionärer och par som just ska lära sig skejtingtekniken för allra första gången.

Mer än 70 procent skejtar, både gammal som ung, berättar Damien, som tar mig med på en tur i det böljande landskapet.

Föret är optimalt. Fem minusgrader, nypistade spår och vindstilla.

Det svarta milspåret leder genom både granskog, öppet landskap och klippigare terräng ända upp på 1 600 meters höjd, varifrån vi kan blicka ut över dalgången ner mot det alpina skidsystemet i Grand Bornand.

Bitvis är det rejält brant och klar mjölksyrekänning, men å andra sidan så väntar snart flera kilometer av utförsglid.

Cindell Anselmo och Charly Verney pustar ut vid ett av spårkorsen. De är bägge längdskidlärare i Grand Bornand.

– Vi är lediga i dag, men kan inte hålla oss från spåren när solen flödar, säger Cindell och tar en klunk ur sin vattenflaska.

Det är två mil mellan de bägge orterna, och genom att lägga till några extra slingor längs vägen blir det en nätt träningsrunda på drygt fem mil för dem.

Vi är tillbaka först efter två på eftermiddagen och väljer att luncha på L’ Endryre, ett stenkast från spåren, med en terrass mot Aravis-massivet. En populär restaurang med klassiska savoyardiska rätter, där raclette och fondue är självklara inslag.

Och visst ger traktens charkuterier och ostar mersmak. Vi fortsätter med klassikern tartiflette – som är potatis, bacon och lök i eldfast bytta med täcke av kryddig reblochonost från en av bondgårdarna i dalen, fyllda tomater samt majskyckling med saffranssås och polenta.

Sedan går det inte att säga nej till Damiens förslag om ett litet glas génépi för att smälta maten. Husets ”hembrända” likör med enbär och örter är en dryck starkt förknippad med regionen.

Ny dag och dags för en svettig topptur med bergsguiden Eric Fulbert, som under många år arbetat med lavinsäkerhet i Chamonix.

Han guidar sedan några år tillbaka i Aravis-bergen, med randonné-skidåkning i fokus – det vill säga att med stighudar under skidorna vandra uppför bergssluttningarna.

Vi utgår från längdskidspåren vid Lac des Confins, och redan vid sjutiden på morgonen är ett 20-tal förväntansfulla skidbestigare på väg uppför Combe de Paccaly.

Vi bjuds på ännu en solig dag, så det gäller att vara ute tidigt för att slippa svettas för mycket, och dessutom få tillgång till den bästa snön.

Tusen höjdmeter väntar, och med lavinsändare, spade och lunchpaket i våra ryggsäckar ger vi oss iväg.

Skidbestigning blir allt populärare, och bergen kring Lac des Confins bjuder på den bästa variationen, berättar Eric där vi i sakta mak närmar oss det väldiga snöfältet.

Det tar sin goda tid att vandra uppåt – ett slags meditation i rörelse där det gäller att hushålla med energin i den branta terrängen. En handfull morgonpigga offpiståkare, som redan nått toppen, är redan på väg utför i yviga svängar. Det ser lekande lätt ut, med ett par decimeter kallsnö ovan skaren.

Efter närmare tre timmar närmar vi oss den spektakulära bergskammen, med hela Mont Blanc-massivet rakt framför oss.

Den sista branta stigningen får vi ta skidorna på ryggsäcken för att nå Trou de la Mouche, ett hål rakt genom berget, över till dalen Combe du Grand Cret.

Lutad mot en klippvägg njuter Mireille Fontaine av solen. Hon kom skidande från andra sidan av berget och pustar ut efter ansträngningen.

Skidåkning i pister är inget för mig. Jag vill komma nära naturen och finna harmonin i skidåkningen genom att använda hela kroppen.

Eric plockar fram den ”enkla” lunchen. Lufttorkad skinka, rökta korvar, surdegsbaguette och några lagrade ostar, bland annat en mer än väldoftande reblochon.

– Luktar som mina strumpor, men smakar desto bättre, säger han med ett skratt och skär upp några tjocka skivor.

Han trollar också fram en flaska Chignin, savoyardiskt vitt vin, ur ryggsäcken.

Det hör till turen, men bara ett glas, enligt Eric.

Mireille gör oss sällskap och vi njuter en lång stund i solgasset innan det är dags för nerfärden.

Nu väntar ett mer än två kilometer långt utförsåk, med både kallsnö och slask.

– Ta det varsamt och njut, manar Eric. För vi har ingen brådska...

Längdspår i världsklassLa Clusaz

Längdspår i världsklass

La Clusaz ligger knappt en timme med bil från Geneves internationella flygplats. Regionen rymmer tre skidområden, som bjuder på 22 mil med pister, ett 80-tal liftar och skidåkning upp till 2 600 meters höjd.

Utförsåkning

Utförsåkningen är väl sammanhållen och uppdelad på tre alpina skidområden; Le Grand Bornand, Manigod och La Clusaz, som har de flesta pisterna. Le Grand Bornand nås smidigt med skidbuss, medan Manigod hänger samman med La Clusaz. Ett sexdagars liftkort som gäller för hela skidsystemet kostar för vuxna drygt 2 000 kr, 8–15 år 1 600 kr, 5–7 år 1 400 kr.

www.aravis.com

www.evolution2-laclusaz.com

Längdskidåkning

La Clusaz har ett av alpernas bästa längdskidsystem på hög höjd. Spåren håller världsklass, något som regelbundna världscuptävlingar vittnar om.

Spåren ligger vid Lac des Confins, fem km från La Clusaz (dit skidbussen även går). Möjlighet att hyra längdskidor både för klassiskt och skejt. Dagkort för att åka i spåren kostar 80 kr för vuxna och 40 kr för barn 6–16 år.

www.laclusaz-nordic.com

Resa hit

Flyg Stockholm-Geneve t/r kostar från 1 500 kr med både SAS och Norwegian. Det är sedan drygt fem mil att köra till La Clusaz. Långweekend med hyrbil, tors-sön kostar från 2 000 kr med Avis och Hertz.

Bo och äta:

Det finns gott om gedigna boenden, med flera hotell som även har bra egna restauranger. Räkna med priser från 400 kr för en gedigen trerättersmeny inkl ett glas vin eller öl.

Lyx

Le Vieux Chalet En över hundra år gammal bondgård, varsamt renoverad till intim lodge med en handfull rum. Kanonläge mitt i pisten. Hög klass på maten, med skaldjur, fågel och vilt på menyn. Dubbelrum med frukost från 1 600 kr/dygn per pers.

www.levieuxchalet.fr

Hotel Beauregard Ett av de äldsta fyrstjärniga hotellen, där du kan skida ända fram till entrén. Rustik inredning och stilfull spa-avdelning. Bor man med halvpension under en vecka kan man också äta på andra restauranger i byn, som hotellet samarbetar med. Dubbelrum med halvpension från 1 500 kr/dygn per pers.

www.hotel-beauregard.fr

Mellan

Hotel La Ferme Mysigt litet hotell, med endast tolv rum och med en av byns mer populära och prisvärda restauranger. Högt tryck under både lunch och middag. Här serveras mustiga grytor, raclette och grillade skaldjur. Dubbelrum med halvpension från 950 kr/dygn per person.

www.lesfermiers.com

Budget

Le Christiania Ligger mitt i bykärnan, och rymmer även restaurangen Le Bistro, med färsk fisk från Geneve-sjön som specialitet. Dubbelrum med frukost från 650 kr/dygn per person.

www.hotel-christiania.fr

Ett annat säkert restaurangtips med budgetförtecken är fäboden Chalet du Lac vid längdspåren. Här serveras klassiska savoyardiska rätter med en högst rimlig prisnivå. Trerättersmeny för 280 kr.

www.lechaletdulac-laclusaz.com

Att göra vid sidan av pist och spår: Snöskoturer, ”skibiking”, skridskoåkning på rink, ballongflygning, kälkåkning, paragliding och hundspannskörning. En av de mer udda aktiviteterna är ”Ski Joering”, som är skidåkning med dragsugna hästar.

www.laclusaz.com

Missa inte!Megève, en knapp timmes

Missa inte!

Megève, en knapp timmes bilväg från La Clusaz, är granne med Chamonix och mäktiga Mont Blanc-massivet. Megève andas mer lyx och flärd, där designbutiker samsas med idel kulinariska krogar, flera med stjärnor i Guide Michelin. Men här finns också många goda budgetalternativ när det gäller boende och restauranger. Omfattande alpint system med mer än 30 mil med pister, och ett 90-tal liftar. Dessutom fin längdskidåkning i skidområdet La Livraz, på över 2 000 meters höjd. www.megeve.com