Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Friande domen mot Martin Kinnunen överklagas

Den frikännande domen i tingsrätten mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen överklagas till hovrätten - men bara delvis. Överklagan som inlämnades på fredagen gäller den del av målet som rör bokföringsbrott och företagsbot. Dock mildras åtalet och gäller inte längre att brottet skulle vara grovt.

– Jag fokuserar på att ta upp den delen som rör bokföringsbrott för att inte riskera att det blir för många delar som domstolen ska ta ställning till, säger Jakob Holmberg, biträdande överåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Strax före den friande domen i Södertörns tingsrätt för tre veckor sedan publicerade Expressen nya uppgifter om mejl som Martin Kinnunen ska ha fått om att allt inte stod rätt till i SD-bolaget Samtid & framtid som han var ensam styrelseledamot i. Uppgifterna finns med i en ny del av förundersökningen som under mars månad ska skickas till hovrätten.

– Mejlen är ett av skälen till att jag överklagar. Men det är inte bara på grund av de uppgifterna, utan det finns andra omständigheter också, säger Jakob Holmberg.

Men finns det bevis att Kinnunen verkligen tagit del av mejlen?

– Vi har hållit förhör också. Allt kommer att presenteras i en särskild bilaga till hovrätten som blir offentlig när den lämnas in.

Har ni fått tag i mejlen i original?

– Du får läsa om det i bilagan när den lämnas in.

Beslutet att överklaga innebär att det automatiskt blir en ny process i tingsrätten eftersom den här typen av ekonomiska mål inte behöver prövningstillstånd. Men enligt Martin Kinnunens advokat kan det komma att dröja upp till ett år innan fallet tas upp.

– Det är frustrerande att det ska dra ut på tiden. Men samtidigt är det glädjande att man nu fått bort alla grova anklagelser från bordet. Nu återstår en betydligt lindrigare anklagelse om bokföringsbrott, säger Martin Kinnunen.

Han syftar på att den del som handlar om grovt skattebrott inte tas upp igen, vilket innebär att domen i den delen vinner laga kraft. SD-politikern pekar på att i de flesta fall utdöms bötesstraff för den typen av brott, även om åklagaren pekar på att fängelse finns i straffskalan.

– Jag ser det som en lindrig anklagelse och är inte orolig för att tingsrättens bedömning ska ändras, säger Martin Kinnunen som inte säger sig ha sett mejlen som publicerats av Expressen.

Bakgrund: Åtalet mot Kinnunen

• SD-bolaget Samtid & framtid skulle ansvara för partiets satsning på en nättidning. Kinnunen var enda styrelseledamot i bolaget sedan övriga hoppat av i februari 2013.

• Den tidigare SD-riksdagsledamoten Erik Almqvists Mediekonsulterna Europa AB anlitades 2013 för uppdraget.

• Almqvist lämnade riksdagen efter "järnrörsskandalen" 2012 och fick uppdraget som kompensation.

• Mediekonsulterna Europa AB fick ett förskott på 3,7 miljoner kronor inklusive moms för uppdraget.

• Samtid & framtid anlitade även SD:s förre ekonomichef för att sköta bolagets ekonomi.

• Pengar till Samtid&Framtids kostnader överfördes från partiet via SD-bolaget Blåsippan.

• Det fanns brister i bokföringen och moms betalades inte in. Felen rättades till i efterhand då Skatteverket inlett en granskning, men åklagaren hävdade att staten riskerade att gå miste om skatteintäkter på över 1,5 miljoner kronor.

 Källa: TT