Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Funäsdalen bäst när snön faller

Funäsfjällen vill konkurrera med Åre och Sälen om att vara ett av de största skid- områdena i Sverige. Mycket hänger på var det snöar.

Den nyfallna snön ligger mjuk och vit som grädde uppe på fjället. Det är spårat och glidet är alldeles perfekt, särskilt för en osäker längdskidåkare som inte tycker om isiga nerförsbackar. Allt detta vackra, alla spår i olika längd, är en del av satsningen ”Nordic ski center” i fjällen runt Funäsdalen, Tänndalen, Bruksvallarna och Ramundberget.

Hit åker proffsen och de avancerade åkarna. De skyndar fram i koncentration och tystnad. Swish, swish – swish, swish – swish, swish. Samma monotona, rytmiska ljud när skidorna trycks fram mot snön.

Nybörjare och långsamma åkare får gärna kämpa på i spåret medan de snabba kör om. Men de skulle aldrig skrika ”ur spår”, det anses oartigt här. Är det för att det är så vidunderligt vackert som alla är lika mjuka till sättet som snön som omger dem?

Förutom satsningen på ”Nordic ski center”, började Funäsdalen och Ramundberget för ett par år sedan att bygga ut liftsystemen. Om Sälenfjällen och Åre/Duved varit två dominerande skidsystem i Sverige ska de nu få konkurrens. Förra nyårsaftonen stod den största satsningen på utförsåkning i området klar: Från Funäsdalens by kan man ta en gondollift ända upp på toppen av Funäsfjället.

Gondolen i Funäsdalen är både mindre och går inte lika långt upp som Åres linbana upp på Skutan. Men så är också allt mindre och gemytligare här än både Sälen och Åre.

Den som köper liftkort får veta att det gäller inte bara för Funäsdalen utan även för Ramundberget, Tännäskröket, Tänndalen, Tänndalsvallen och Kappruet. Därmed kan de alla sälja sig som en del av ”Skandinaviens största skidområde”.

Om man var, säg, italienare skulle man kunna tro att man då kan ta sig på utförsåkningsskidor mellan systemen så som på många håll i Alperna. Men från Funäsdalsberget tar det drygt 20 minuter med bil på isiga vägar innan man är framme vid Ramundberget. Då har man passerat Bruksvallarna fem minuter innan. Ska man sedan åka tillbaka och fortsätta mot Tänndalen handlar det snarare om 40 minuter med bilen, eller en timme med skidbussen.

– Det är nära, säger ortsborna men faktiskt också några av stockholmarna på skidsemester som vi träffar. ”Nära” i Norrland betyder ju som bekant något annat än vad det gör söderöver.

Funäsdalen har ju alltid tillhört den del av Sverige som har mycket snö. Men vid jul- och nyår förra året regnade det, så för den som planerar att åka dit är det bra att ha koll på snötillgången inför årets helger.

I skidbackarna går snökanonerna för fullt men flera av pisterna kan vara avstängda. ”Ski-in, ski-out” som det talas om vid bokningen av boendet kanske inte alls är aktuellt. Den som vill vara säker på snö i längdspåren kan bege sig till Bruksvallarna där man har snökanoner enbart för längdskidåkarna.

BoendePrisexempel:Ramundbergets

Boende

Prisexempel:

Ramundbergets Fjällgård kostar cirka 1 600 kronor per natt i dubbelrum och Gyllene bocken 1 200 kronor per natt i dubbelrum. Att hyra en stuga en vecka kostar från cirka 4 000 kronor för en vecka, men betydligt mer under jul- och sportlov.

Äta

Vi räknar till minst tre pizzerior bara i Funäsdalens by, men det finns också andra krogar och uppe på toppen i Funäsdalen där gondolliften slutar har en ny restaurang öppnat.

Fjällnäs Est. 1882 serverar dyr, men vällagad mat. Ligger i Fjällnäs drygt två mil bort.

Stekhuset Eriks kök och bar har mat i mellanprisklass.

Gästis heter kaféet som är inrymt i Härjedalens Fjällmuseum. Mysig fika på nya stolar av gammal förlaga.

Liftkort

Liftkort en vecka kostar 1 650 kronor för vuxen och 1 320 kronor för barn.

För 1 920 kronor vuxen/1 590 för barn får man dessutom åka längdskidor utan att betala spåravgift. Spårkort en vecka kostar 340 kronor. Per dag kostar det 85 kronor.

Göra

Väg 84 går rätt genom Funäsdalens by och på båda sidor ligger all den service man behöver. Det är skiduthyrning, livsmedelsaffärer, systembolag och apotek. Men även inredningsbutiker, gym, bowling och krukmakeri.

Härjedalens fjällmuseum

Hur skulle du klara dig om snön låg från september till i början av juni och du måste ordna värme, mat och kläder själv? Den frågan ställs på Hävrjedalens fjällmuseum vars nuvarande byggnad stod klar 1999.

Redan i slutet av 1800-talet började handlaren Erik Fundin samla föremål från Funäsdalen med omnejd. Han öppnade det första bygdemuseet 1894 och vad som gör hans samling så speciell är att han sparade vardagsföremål. De kalla vintrarna klarade man genom att stänga in hela familjen i köket för att hålla värmen får vi veta på det utmärkta museet, där också samernas liv skildras i en del av utställningen.