Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Funäsfjällen från hästryggen

Funäsfjällen är så mycket mer än skidåkning. DN Resors reporter hängde med på en tur på islandshästar i fjällskogen.

– Nej, man kan inte åka dit för ridfylla.

Kommentaren kommer aningen överraskande. Vår turledare, islänningen Almar Albertsson, har inte sagt många ord under turens första halvtimme, men när diskussionen om huruvida det är okej eller ej att ta sig en ”hutt” under ridturen uppstår, har han svar på tal. Alkohol och ridning är ingen smart kombination, men någon lag mot den finns det enligt honom inte.

Nu är den där ”hutten” knappast aktuell: värme – och även ett slags berusning – bjuder den hänförande omgivningen på. Solen skiner, himlen är ljusblå och det nyfallna pudret glimmar som kristaller på stigen där vi färdas. Och sånär som på vår grupp om sex, syns inte en människa i fjällskogen.

Jag befinner mig på hästryggen i Härjedalen, närmare bestämt någon mil från Funäsdalen där Stall M ordnar uteritter på islandshästar året om.

– Sommartid kör vi heldagsutflykter, vintertid är det tvåtimmarsturer som gäller, säger Almar som sitter i sadeln framför mig.

I närmare tre decennier har stallet bedrivit sin ridverksamhet och ser man på regionens övriga utveckling lär företaget överleva – och förmodligen få konkurrens. Sedan jag själv var här för drygt ett decennium sedan har traktens turistnäring utvecklats avsevärt: förutom ett antal nyöppnade, mer ”medvetna” restauranger och butiker har liftsystemet i Funäsfjällens byggts ut och kan i dag räknas som ett av landets bästa. Och för den icke-skidsugne finns en rad andra aktiviteter att sysselsätta sig med – som skotersafari, bowling och spaverksamhet för att nämna några.

– Okej, är ni redo för lite tölt, frågar Alvar från sin ledarhäst – som visar sig vara dotter till hingsten Geisli som jag sitter på.

Ja, det är vi tydligen. När Alvar sätter fart hakar resten av ledet på i samma takt. Det är förvisso lite si och så med Geislis tölt – islandshästens fjärde gångart som gjort sig känd för att vara ”stabil”. För även om jag gör som jag lärt mig, det vill säga lutar mig bakåt och håller in tyglarna rejält, växlar han friskt sin tölt med trav. Vilket gör att det blir väldigt skumpigt emellanåt och två timmar känns med ens alldeles precis lagom. Vilket det förmodligen även gör för fler av mina medryttare – dagens sällskap består nämligen både av en förstagångsryttare och en smått hästrädd.

Att Geisli och hans fyrbenta vänner stämmer in på den gängse beskrivningen av islandshästar som ”snälla, lurviga och bra på att gå i led”, innebär det inte att ritten är ett barnkalas. Den knappa kommunikationen från ledningen – ”man tar sin häst, borstar den och sitter upp” – förutsätter förvisso inte ridvana, men den som redan är skräckslagen vid uppsittandet bör hålla sig på marken. Vilket var precis det en i gruppen också gjorde när vi skulle ge oss iväg: satt av och stannade vid stallet, alltså.

Större dramatik än så bjuder inte turen på. Förutom en tappad hästsko och några högljudda ”iiiin” från sällskapets yngsta, tolvåriga Ellinor Aldén, går ridturen mest som på räls. Islänningarna håller sina platser i ledet och känns på det stora hela så softa att flera av oss vågar oss på en galopp när Alvar frågar.

– Hon är ljuvlig, superpigg men lyssnar ändå jättefint, säger Jenny Nilsson lyriskt när vi når galoppbackens slut.

Hon har själv en egen häst hemma i Trosa och på dagens tur har hon fått med sig sin icke lika ridkunnige sambo, Patrik Petranyi. Det var när dagens planerade skoterutflykt blev inställd som de bestämde sig för att rida. Ett beslut ingen av dem ångrar efteråt.

− Vilken upplevelse, både ridningen och naturen var fantastisk. Det enda som var minus var att jag frös om fötterna lite, säger Patrik när vi åter närmar oss stallet.

Jag instämmer. Lite frusen, men fantastisk är ett träffande betyg på dagens ridutflykt.

3 andra aktiviteter i Funäsdalen

Mii Gullo, spa i naturskön miljö. Bada i utomhuspool och prova spabehandlingar som Räffsjötjärnen. www.fjallnas.se

Skotersafari. Skotertur över högfjället med möjlighet att se myskoxar, 500 kronor/timme. www.puls.nu

Följ Härjedalens folkkultur genom 1.000 år. På Härjedalens fjällmuseum finns aktiviteter för stora och små. www.fjallmuseet.se

Dagliga bussturer från Stockholm

Resa hit

Bussbolaget Härjedalingen kör dagligen mellan Stockholm och Funäsdalen. Cirka 900 kronor tur och retur. www.harjedalingen.se.

Äta

Lyx Buskvallen Inn, Tänndalen. www.tanndalen.com

Mellan Flippin’Joe, Tänndalen. www.tanndalen.com

Budget Café Loftet, Funäsdalen. www.cafeloftet.se

Bo

Lyx Fjällnäs hotel, Funäsdalen. www.fjallnas.se

Mellan Eriksgårdens Fjällhotell. www.eriksgården.se

Budget Grönländaren, vandrarhem. www.gronlandaren.se

Rida islandshäst

Två timmars ridtur på islandshäst i Bruksvallarna kostar 600 kronor.

Bokas på Stall M: www.islandshestur.se