Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Genom okända alper i Japan

Bergbana djupt under marken, linbana högt över dalarna och tio meter höga snövallar – turistvägen genom Japanska alperna är ett hisnande bergsäventyr bara några timmar från Tokyo.

Så här års lockar de blommande körsbärsträden tusentals turister till Tokyo. Många tar också en tur upp på Fuji, Japans högsta berg strax söder om huvudstaden. Men det är i bergskedjan Japanska alperna, tre timmars tågresa västerut, som de flesta höga topparna finns. Som en 3.000 meter hög kuliss delar bergen den japanska huvudön i nord-sydlig riktning.

Men det finns en väg över – och genom – bergen. Kurobe-Tateyama Alpine Route. På de 37 kilometrarna färdas man med trådbuss, bergbana, linbana, buss och till slut ännu en bergbana.

Det rister till i perrongen och bergbanevagnen visar sig i tunneln. Tillsammans med ett fyrtiotal andra kliver jag ombord. Vagnen skakar på vägen upp och det känns som att jag gett mig ut på ett Tintin-äventyr.

Känslan blir ännu starkare när vi når Kurobedaira, där nästa transportmedel tar vid: en fritt hängande linbana. Det är trångt i kabinen, och det suger till i magen när vi sakta hissas upp mot bergskammen på andra sidan dalen. Utsikten är enastående, inte helt olik svenska fjällen.

Från linbanans övre station går en trådbuss genom berget upp till vägens högsta punkt, Murodo Station. Lövskogen övergår här i ett kargt, högalpint landskap, där bara låg växtlighet utmanar elementen. Snön ligger kvar hela säsongen, om än fläckvis, och ett varmt ombyte kommer väl till pass.

Jag promenerar en knapp kilometer till Murodo Sanso, värdshuset där jag bokat in mig för natten. I rummet bäddar jag själv på golvets tatami-mattor, enligt japansk tradition. Den spartanska standarden vägs dock upp när jag byter om till kimono och beger mig till värdshusets eget onsen, varmbadhus, där rykande bassänger skänker njutning åt en frusen turist. Efter en underbar timma går jag till sängs med Mount Tate, områdets högsta topp, utanför fönstret.

Jag lämnar packningen på värdshuset och följer en markerad led upp längs sluttningen. När jag kommer upp över krönet breder bergskedjan ut sig i ett magnifikt panorama. Höga toppar längs hela horisonten, och allra längst ned blänker Kurobedammen, där resan började.

Från Murodo station går en helt vanlig buss, som slingrar sig ner för berget på serpentinvägar. Den femte och sista sträckan är ännu en hisnande brant bergbana ner till slutstationen. Efter en stunds väntan kommer lokaltåget som ska ta mig till storstaden Toyama, och vidare med snabbtåget Shinkansen. Men det är ett annat japanskt äventyr.

Resa hit

Tateyama-Kurobe Alpine Route nås med lokaltåg från till Tokyo eller från Toyama. Paketbiljett kan köpas på turistinformationen och stora tågstationer för cirka 750 kronor. Vägen är öppen från 16 april till 30 november. Mer information finns på www.alpen-route.com/en

Flera bolag flyger till Japan. Från cirka 6.000 kronor t/r.

BO

De flesta väljer att stanna en natt i Murodo. Boende inkluderar oftast två mål mat eftersom ingen butik eller restaurang finns i området.

Murodo Sanso. Ett enkelt ryokan, japanskt värdshus, där gästerna bor i traditionell stil med madrasser på golvet. Varmbadavdelning finns. Från 600 kronor per person, frukost och middag ingår.

Hotel Tateyama. Stor anläggning vid buss- och bergbanestationen. Västerländsk stil med sängar. Eget bad med varm källa. Dubbelrum från 2.200 kronor inklusive två måltider.

www.h-tateyama.alpen-route.co.jp/english/

Mikurigaike Onsen. Japans högst belägna onsen, alltså bad i varm källa. Här finns också ett värdshus där man sover i delade rum, pris från cirka 850 kronor per person inklusive middag och frukost. Bara badhusbesök från cirka 60 kronor. www.mikuri.com/english/